h

Week van Ben

4 januari 2009

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis en spil in het praktische werk van de Heerlense SP-afdeling vertelt in een wekelijkse bijdrage over wat er zoal op het SP-huis gebeurde.

Beste lezers, hier ben ik weer!

Bij deze wens ik jullie allemaal een strijdbaar en gezond nieuwjaar! Vanmorgen heb ik uren geluisterd naar liedjes van Andre Hazes, deze had ik nog liggen. Ik denk, zet deze eens op, had ze nog nooit gehoord, moet zeggen, er zijn leuke liedjes bij: Uit het leven gegrepen. Vroeger had ik een voorkeur voor zangers en zangeressen, tegenwoordig heb ik geen voorkeur meer, komt misschien door de ouderdom.

Liedjes van Johnny Cash hoor ik ook graag. Ja, wat is oud?

Vanmorgen kwam de bus langs het Kasteel-Hoensbroek, vanuit de bus zag ik nogal wat mensen schaatsen rondom het kasteel. Is een mooi gezicht, lang niet meer gezien. Op de hele grote Droomvijver zag je nog niemand, zal het ijs nog niet dik genoeg zijn, denk ik. Wie weet, als de vorst doorzet, komt misschien de Elfstedentocht.

In mijn gedachten ga ik terug naar de toestanden in de Gazastrook, de aanvallen op de burgerbevolking worden doorgezet. De bevolking wordt al jarenlang geknecht door Israel. Vaak wordt de electriciteit en water afgesloten, zodoende drijft men de bevoking in de armen van de radicale partij, de Hamas. Deze partij is overigens wel op een democratische wijze gekozen. Dat is ook zoiets: het westen gebruikt democratie als argument om oorlogen te beginnen, maar als het niet uitkomt, accepteren we democratie niet.

De hevige aanval van Israel is maanden geleden al gepland, met toestemming van Bush, men heeft eerst luchtfotos gemaakt van de Hamas-gebouwen en de woningen van Hamas-leiders. De verkiezingen in Israel naderen, dan doet men nog even flink, en Obama wordt deze maand beedigd, dat speelt allemaal een rol.

Ondertussen lijdt de bevolking hevig, zeker, ook de bevolking in Israel is bang. Tenslotte is de burger de klos, waar je ook woont. Beiden moeten stoppen. Obama zou zich onsterfelijk maken als hij zich eens ging praten met de Hamas en de Israelische regering en een echt begin van een oplossing zou kunnen verwezenlijken.

Samen om de tafel zitten en praten, beter dan op elkaar schieten. Het zijn de extremisten aan allebei de kanten die elkaar bestrijden, maar juist dat ook nodig hebben om in eigen land sterker te kunnen worden.

Het is een treurige zaak dat Balkenende de invasie niet gaat veroordelen. Slappe hap. Zoals altijd geven eigen belang en wat de Amerikanen ervan vinden de doorslag. Is toch een schade dat onze premier het niet nodig vindt om de raket-aanvallen van Hamas en het buitensporige geweld van Israel te veroordelen! Wat kan daar niet nodig aan zijn als er elk uur nieuwe burgerslachtoffers vallen.

Zal wel slecht zijn voor onze VOC-mentaliteit, nietwaar premier!?

Vanmiddag heb ik Rob Trip zwakke vragen horen stellen aan Balkenende, tijdens Buitenhof. Dit was een discussie tussen gelijkgestemde: Waanzin! Even later, toen de discussie ging over Irak, hoorde ik Balkenende zeggen, dat Sadam Hoessein zich niet aan resoluties hield. Dat heet met 2 maten meten. Israel houdt zich al jarenlang niet aan wat de VN vindt. Daar hoor je Balkenende niet over.

Ik ben trots op de sp, dat wij wel stelling durven te nemen tegen de hevige aanvallen op de burgerbevolking van Gazastrook. Dat wij ons eigen politieke belang niet groter vinden dan het leed dat onschuldige mensen wordt aangedaan.

Volgens mij is er op de lange termijn maar 1 oplossing! Bezet gebied terug geven aan de de Palestijnen en serieuze gesprekken over 2-staten-oplossing. Dat is ook goed voor Israel.Laten we hopen dat het bloedvergieten snel stopt en dat de wereld niet alleen treurig doet, maar echte oplossingen afdwingt. Als ik de opstelling van de Amerikanen en de EU bekijkt, met VOC-kapitein Balkenende voorop, dan lijkt mijn wens erg ver weg.

Hartelijke groet,

Ben Tarici

U bent hier