h

Valse profeet

20 februari 2009

Valse profeet

Column Riet de Wit, Februari 2009

Eindelijk komt er weer een gemeenschapshuis op de Molenberg. Het Broederhuis wordt opgeknapt, net als de Broederschool. De Vrije School komt er bij, kinderopvang, peuterspeelzaal, nieuwe gymzaal, en parkeerplaatsen. Iedereen blij zou je denken. Het is immers afgesproken bij de start van deze coalitie van PvdA, Ouderenpartij, VVD en SP.

Maar de drie VVD-raadsleden zijn helemaal niet blij. Zoveel geld naar een arbeidersbuurt? Kan het niet een tandje minder? vragen ze. De financile onderbouwing is uit de duim gezogen, roepen ze. Die financile onderbouwing deed een onafhankelijk bureau en de VVD vergat even om alle stukken in te gaan kijken. Maar dat is ook het probleem niet. Het chte probleem is dat de VVD al een hele tijd op twee borden schaakt. Ze leveren een wethouder in het college en dat gaat prima.

Goeie samenwerking, prima collega. De VVDers in de gemeenteraad willen echter geen verantwoordelijkheid nemen voor het besturen van de stad. Ze willen aan de ene kant een graantje meepikken omdat het beter gaat met Heerlen. Aan de andere kant willen ze vooral zichzelf profileren. Gewoon lekkere rechtse VVDers zijn, zullen we maar zeggen. Over een jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en dan is het misschien voordeliger een rechtgeaarde VVDer te zijn dan een goed bestuurde stad achter te laten. Dan moet je je natuurlijk ook flink afzetten tegen de SP.

En kijk, daar komt opeens VVDer Jos van Rey, wethouder in Roermond en lid van Provinciale Staten van Limburg te hulp. Hij roept opeens dat het nog nooit zo slecht gegaan is met Heerlen als sinds de SP in het bestuur zit. Nou, dat kan geen toeval zijn. Maar het klopt wel van geen kant. Vriend en vijand zijn het er over eens dat het beter gaat met Heerlen. En owee, dat in een tijd dat de SP aan het stuur zit. Dt roept afgunst op! Zveel dat Van Rey zelfs bereid is daarvoor de stad af te kraken. Van Rey heeft blijkbaar niks met Heerlen en hij is ook nog eens een valse profeet!

U bent hier