h

Heerlen wil ROOD-witte fietsen

2 maart 2009

Heerlen wil ROOD-witte fietsen

De gemeente Heerlen wil dat studenten gratis gebruik kunnen maken van de ov-fiets. Volgens de SP heeft de gemeente hierover een principeovereenkomst bereikt met de NS, uitbater van de ov-fiets.

Tekst: binnenlandsbestuur.nl in interview met Jordy Clemens van ROOD Heerlen

Naar verwachting kunnen hierdoor vanaf komend schooljaar studenten van de Hogeschool Zuyd en het MBO met een leenfiets van station naar school en terug. "Wij zijn heel blij dat dit moderne wittenfietsenplan lukt. Zo neem je een barrire weg om de fiets te pakken vanaf het station naar school en weer terug" zegt Jordy Clemens. Hij nam, namens ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, twee jaar geleden het initiatief voor dit plan dat nu door het college is overgenomen.

"Veel scholieren van het HBO en het MBO in Heerlen komen met de trein. Vanaf het station nemen zij vaak de bus. Twee jaar geleden kregen wij te horen dat die overvol waren" zegt Clemens. Tegelijk kwam er steeds meer aandacht voor het milieu. "Dus kwamen wij op het idee om gratis fietsen ter beschikking te stellen. Dan krijg je minder drukke bussen. Het is niet nadelig voor het milieu. En bovendien is het vaak gewoon lekker om te fietsen in de frisse lucht."

Clemens presenteerde het plan bij een inspraak van de raadscommissie Vervoer. Verschillende partijen reageerden positief. Wel waren er zorgen over vandalisme. Het college heeft toen onderzoek gedaan hoe dit gevaar opgevangen kon worden. "Er is sinds enige tijd een ambtenaar Fiets in Heerlen die heel voortvarend dit heeft uitgezocht en aangepakt. Het past namelijk in het streven van de gemeente om het fietsen te stimuleren."

Uiteindelijk is voor samenwerking met ov-fiets van de NS gekozen, omdat zij een huursysteem hebben dat goed lijkt te werken. De gemeente wil nu voor de studenten de huur 'afkopen'. "De NS vindt het zon sympathiek idee dat ze een gereduceerd tarief bieden. Daarnaast neemt de gemeente de bouw van twee grote stallingen voor haar rekening" zegt Clemens.

In eerste instantie zullen naar verwachting zon honderd studenten gratis gebruik kunnen maken van de ov-fiets. "Maar als deze proef slaagt en bijvoorbeeld het ABP wil zijn personeel dat ook aanbieden, dan moet dat mogelijk zijn. Wij juichen dat toe" zegt Clemens.

ROOD Heerlen nam in 2007 het initiatief voor een witte fietsenplan in Heerlen. ROOD voerde diverse ludieke acties en sprak met hetstudenten, schoolbesturen, de gemeenteraad en het College.Check hier het dossier ROOD-witte fietsen.

U bent hier