h

Verlaging raadsvergoeding

4 maart 2009

Verlaging raadsvergoeding

Op voorstel van de SP was een nipte meerderheid van de raad in januari voor het onder de loep nemen van de raadsvergoeding. Dinsdag 3 maart sprak de raad over de verschillende alternatieven.

De raad die 20% van haar eigen vergoeding vaststelt. Een luxe die vrijwel geen enkele werknemer of vrijwilliger in dit land heeft. Het blijft opvallend hoeraadsledenomgaan met dit thema. Eerstvonden velen alleen al het bekijken van de mogelijkheden belachelijk. En vervolgens vindt- behalve de SP- de hele raaddat ereigenlijk geld bij moet.Groen Links noemde de raadsvergoeding zelfs de'laagstbetaalde bijbaan'. Ongelooflijk, de zelfoverschatting! Wat meer nederigheid als volksvertegenwoordigingzou gepast zijn, zeker in deze tijd!
SP'er Ron Meyer na afloop van het debat

Aan het begin van deze raadsperiode schrapte het College zijn eigen kostenvergoeding. De SP zette uiteen waarom het goed zou zijn om ookde raadsvergoeding te verlagen. Fractievoorzitter Ron Meyer rekende op basis van UWV-maatstaven uit dat de bruto-vergoeding van raadsleden in Heerlen bijna 2 keer modaal is en het derhalve goed zou zijn om het door de raad zelf vast te stellen deel te verlagen. Een raadslid in Heerlen ontvangt per jaar 18.000 euro bruto. Volgens het UWV zijn raadsleden gemiddeld 12 uur per week bezig met het raadswerk. Omgerekend naar een fulltime-functie (36 uur)komt dat uit op 54.000 euro bruto per jaar. De berekening van Meyer werd door de overige raadsleden weggewuifd met een verwijzing naar de toegenomen werkdruk van raadsleden.

Opmerkelijk was dat nota bene Rein Hummel- die alleen al het bekijken van eventuele verandering van de vergoeding een maand geleden een 'electorale scheet' noemde- plots 180 graden gedraaid bleek. Hummel (Leefbaar Heerlen) diende een motie in om de vergoeding terug te brengen tot het wettelijke minumum. Hummel maakte in zijn bijdrage duidelijk dat zijn voorstel niets meer was dan een politiek spel. Hummel is namelijk helemaal geen voorstander van verlaging (zo zou ook bij de stemmingen blijken), hij wist echter dat hij toch geen meerderheid zou krijgen. Desondanks steunde de SP Hummel's voorstel.

Toen het voorstel tot absolute verlaging geen meerderheid bleek te krijgen, diende de SP 2 andere voorstellen in die meer kans van slagen hadden. 1 voor het stoppen van de automatische indexatien hetterugdraaien van de verhoging (per 1 januari 2009 met 5,6%) en 1 voor het koppelen van het overige deel aan aanwezigheid in de raad.
Beiden haalden geen meerderheid. Oa Rein Hummel van Leefbaar Heerlen stemde tegen...

Uiteindelijk was er gelukkigeen meerderheidvoor een vorm van (voorlopige)verlaging: de PvdA wilde voorlopig de verhoging bevriezen ("omdatverhoging gezien de economischecrisisop eenongelukkig tijdstip kwam" aldus de Pvda)om hem in de volgende raadsperiode alsnog te doen plaatsvinden. De PvdA, SP enOuderenpartij stemden voor. GL, Stadspartij, CDA, VVD, Leefbaar Heerlen en de fracties Moonen, Heine en Van de Ruijt stemden tegen.

Zo waren er 4 voorstellen nodigen werd er heel erg veel mist opgeworpen tijdens een debat dat de meeste raadsleden het liefste mijden.

U bent hier