h

Nederland wil minder Brussel

29 april 2009

Nederland wil minder Brussel

Vandaag startte de SP in het kader van de Europese Verkiezingen van 4 juni a.s. met het plakken van posters waarop het getal 61,6 groot vermeld staat.

De SP wil mensen hiermee herinneren aan het referendum over de EU-grondwet vier jaar terug. Toen zei men nee tegen meer Brussel. Vrijwel alle politieke partijen hebben de kiezer in de steek gelaten en toch ingestemd met het Verdrag van Lissabon. Op de kaft na is dit verdrag bijna een kopie van de weggestemde EU-grondwet. Hierover kwam tot onze woede geen nieuw referendum. Dat was puur kiezersbedrog. Nederland wil minder Brussel, maar dat wordt niet gerespecteerd.

Beide foto's zijn gemaakt in Voerendaal, maar zo gauw de borden in Heerlen verschijnen zullen ook daar deze superposters te bewonderen zijn...

De meeste partijen steunen sinds jaar en dag de snelle, eenzijdige en steeds verdergaande Europese eenwording van de nu 27 lidstaten in een steeds machtiger Europese Unie. Ze hebben Europa n grote marktplaats laten worden, waar de economie het keer op keer wint van de democratie. Met alle gevolgen van dien. Bedrijven, banken en beurzen spelen de baas over regeringen en parlementen. De meeste mensen zijn niet gelukkig met die overhaaste, eenzijdige en doorslaande integratie. Ze zijn wel voor Europese samenwerking, maar voelen zich niet thuis in een Europa, waar geld en winst belangrijker zijn dan welvaart en geluk.

De SP is het met die mensen eens. In het referendum van 2005 wezen we, samen met twee op de drie kiezers, de Europese Grondwet af. Die Grondwet dreigde van Nederland een machteloze provincie van een ondemocratische en asociale Europese superstaat te maken. In 2008 stemde de SP in de Tweede en Eerste Kamer tegen het Verdrag van Lissabon, dat inhoudelijk vrijwel gelijk is aan de door de Nederlandse burgers afgewezen Europese Grondwet. De meeste politieke partijen hadden helaas geen respect voor het Nederlandse nee uit 2005 en zeiden in 2008 ja tegen het nieuwe Europese verdrag.

U bent hier