h

13 miljoen bezuinigen en ng altijd veel socialer!

23 oktober 2009

13 miljoen bezuinigen en ng altijd veel socialer!

Vandaag vonden de Begrotingsdebatten plaats in de gemeenteraad van Heerlen. De raad stond voor de extreme uitdaging om 13 miljoen euro te bezuinigen. Oorzaak? Blunders van het Rijk ten aanzien van de bijstandsgelden die een gemeente als Heerlen moet uitbetalen.De SP concludeert dat het College metdeze Begroting een enorme prestatie geleverd heeft.

Zelfs tijdens de grootste bezuinigingsoperatie in de Heerlense geschiedenis is dit College socialer en beter voor de beurs van de gewone man cq vrouw dan de oude politiek. Politiek = kiezen.
Een zinssnede uit de bijdrage van deSP in de 2e termijn

Ook de PvdA was tevreden met de Begroting. De VVD noemde de Heerlense financin gebalanseerd en stabiel. Vanuit de oppositie kwam niet voor het eerst een totaal wanhopig verhaal waarin geen lijn te ontdekken viel. Groen Links-voorman Rahnama'i erkende zelfs dat hij de afgelopen 4 jaar niet consequent was geweest. De meest dramatische bijdrage kwam (wederom) van het CDA. De Christen-democraten presteerden het om voor de 4e keer op rij de Begroting af te kraken en te spreken over de noodzaak om "de ambities bij te stellen" om vervolgens..... niet met een tegenbegroting te komen.... nee, niet eens met tegenvoorstellen.... en sterker nog: voorstellen te steunen om zelfs meer geld uit te geven... en tot overmaat van ramp: een extra gat in de begroting te schieten van maar liefst 1 miljoen! Eerder concludeerde de SP dat het CDA de weg helemaal kwijt is in Heerlen. Vandaag gaf de SP de hoop op dat dit CDA de weg nog zal vinden....

Ook Leefbaar Heerlen-kopman Rein Hummelgebruikte oude rituelen: hij wierp bij een volstrekt gebrek aan een inhoudelijke koers Rookgordijnen op.Van de 14 volstrekt willekeurigewijzigingsvoorstellen schrapte hij er uiteindelijk 10 vooral omdat ze onjuist bleken.Hummel's nieuwste electorale scheetbetrof echterde Onafhankelijkheid van Hoensbroek. Hummel werpt zich op als deKeizer van Hoensbroek. Hij wil Hoensbroek afsplitsen van Heerlen omdat Hoensbroek altijd achtergesteld is. Opmerkelijk genoeg gebeurde er tijdens de periode dat Hummel in de coalitie zathelemaal niks in Hoensbroek, terwijl de afgelopen jaren niet alleen een toekomstplan gereed kwam, maar ook diverse projecten uitgevoerd zijn.SP'er Meyerwees erop dathet een slechte grap is over de ruggen van 20.000 Hoensbroekenaren.

Dit idee betekent meer ambtenaren, meer raadsleden en een meer bureaucratie. Leefbaar Heerlen zal dat ongetwijfeld willen betalen met bezuinigingen op de bijzondere bijstand en maatschappelijke organisaties in Hoensbroek. Of door dat stadsdeel te overhandigen aan projectontwikkelaars bijvoorbeeld. In dat soort politiek bleekde heer Hummelimmers eerder al Koning.
Meyer in reactie op Hummel's verkiezingsstunt

De PvdA noemde Hummeleen populistdie in het verleden leeft en mensen luchtkastelen voorhoudt. Hummel werd zelfs niet gesteund door zijn trouwe vrienden van CDA, Stadspartij en Groen Links.

Waar Hummel eenkleiner 'Koninkrijk'wil, daar bepleitte een andere lokale partij-de Stadspartij Heerlen- juist voor het tegengestelde.Nico Aarts pleitte voor onmiddelijke herindeling in Parkstad.Behalve door de fractie Leers werd dat voorstel door niemand gesteund. Interessant, maar voorbarig en averechts, zo noemde de raad het voorstel tot herindeling.

Aan het einde van het debatzakten de oppositiepartijen CDA, Leefbaar Heerlen, fractie Leers en Stadspartij definitief door 10 lagen ijs. In hun bijdragenspraken ze over te veel financileonzekerheden in de Begroting om ermee in te kunnen stemmen. Niet alleen weigerden ze eigen voorstellen te doen, tot overmaat van ramp wilden zemaar liefst 1 miljoen meer uitgeven. En dat betekent een gat in de begroting OF hogere lokale lasten voor Heerlenaren. Oftewel: de partijen die weigerden met de sluitende begroting in te stemmen omdat deze om niet nader toegelichte redenen te onzeker zou zijn, wilden zelf liever een gat in diezelfde begroting schieten van 1 miljoen.

Hoe serieus wil je dat mensen je dan nog nemen?

De SP concludeert dat dit College zlfs tijdens een enorme bezuinigingsoperatie socialer en beter is voor de beurs van de gewone mens dan de voorgaande Colleges. De stad is niet alleen opgebouwd maar heeft ook een gigantische financile storm doorstaan. De SP wil doorvechten voor Heerlen. Laten we de bedreigingen en de negatieve oude politiek in de pan hakken!

U bent hier