h

2e Termijn: Heerlen, hak ze in de pan!

22 oktober 2009

2e Termijn: Heerlen, hak ze in de pan!

De 2e termijn van de Begrotingsdebatten vonden vandaag op 22 oktober 2009 plaats. SP-fractievoorzitter Ron Meyer droeg de bijdrage van de SP voor. Daarna vond het debat plaats.

Na de 'fatwa' van de heer Aarts van gisteren, wil ik beginnen met te zeggen dat ik vannacht uitstekend geslapen heb. Als u wil, geef ik u graag maandelijks een update.
Voor een gemeenteraad die moet oordelen over een bezuinigingsoperatie van maar liefst 13 miljoen, kan gesteld worden dat het debat gisteren zeer mat was. Je kunt dat natuurlijk ook anders beschouwen. Vraag in Heerlen aan 10 mensen hoe de stad er nu voor staat in vergelijking met 4 jaar geleden en 9 zullen je gegarandeerd vertellen dat we er op vooruit zijn gegaan. En als de uitgangspunten in een begroting zlfs na een bezuinigingsoperatie van 13 miljoen in stand blijven, dan verdient dat een groot compliment.

Je zou kunnen zeggen dat het huidige College de stad niet alleen de kleren heeft aangetrokken die door het vorige College uitgetrokken waren. Nee, het huidige College heeft Heerlen ook nog eens voorzien van een harnas en een schild. Een schild waar cynisme en negativisme op afketsen. Een harnas van vertrouwen en samenhang.

Want terwijl het vorige CDA, Leefbaar Heerlen en Stadspartij-College met operatie Drieslag de bijzondere bijstand wegsaneerde en maatschappelijke organisaties om zeep hielp, daar kiest Heerlen zlfs nu nog altijd voor een andere koers. Zelfs tijdens de grootste bezuinigingsoperatie in de Heerlense geschiedenis is dit College socialer en beter voor de beurs van de gewone man cq vrouw dan de oude politiek. Politiek = kiezen. Om het nog wat duidelijker te maken: het oude College liet een ontredderde stad achter.
Een stad ZONDER vertrouwen.
Een stad MET de hoogste lokale lasten van het land.
En: een stad die- zo had de coalitie van CDA, Leefbaren en Stadspartij besloten- de botte bijl moest hanteren op 1.000en gezinnen met een smalle beurs.

En uitgerekend die stad heeft de afgelopen jaren een totale omslag gerealiseerd. De lokale lasten zijn verlaagd met zo'n 150euro. In Heerlen kwamen er 3.300 banen bij, terwijl in dezelfde periode in Sittard-Geleen en Maastricht de teller bleef steken op enkele honderden. Onze stad wil met dezelfde uitgangspunten verder gaan. En daar is de raad het kennelijk mee eens.

En dat bleek ook wel uit de bijdrages gisteren in de raad. De begroting staat. En niemand, maar dan ook echt helemaal niemand, maakt fundamenteel andere keuzes als het gaat om de begroting. Kiest bijvoorbeeld de grootste oppositiepartij- het CDA- die sprak over de noodzaak om Ambities bij te stellen nu opnieuw voor Drieslag? Het lijkt er niet op. Kiest het CDA berhaupt? Het lijkt er niet op
De koers van de partij met de meeste bestuurlijke ervaring is er n van de Heelesje Wink: het gaat alle kanten op. Uw doorzichtige politieke strategie van hard stijgen om uiteindelijk zacht te landen- en dus uiteindelijk gewoon in te stemmen met de begroting, is t doorzichtig. Als u het allemaal pet vindt, er volgens u zelfs aan creatief boekhouden wordt gedaan, na deze coalitie de zondvloed komt, n er (ik citeer uit de bijdrage van het CDA) bijstelling van ambities gewenst is. Waar is dan uw tegenbegroting? Hoe zien de bijgestelde ambities van het CDA precies uit? We zijn zeer benieuwd naar uw houding bij de vele voorstellen om juist mr geld uit te geven. (lees hier het beschamende antwoord, red.)

Voorzitter, genoeg over de ruggegraat van het CDA. Heerlen verdient beter. Doorgaan nu! Zelfbewust en trots!Doorknokken om Heerlen sterker, gezonder en socialer te maken. Niet omdat dat leuk is, maar omdat het mt. Het vertrouwen is gegroeid, maar de sociaal-economische structuur in onze stad is nog altijd erg broos. En ook de problemen met veiligheid zijn nog niet volledig verslagen.

Doorknokken, luidt het advies van de SP. Voor al die burgers, verenigingen en initiatieven en dus voor het geheel dat de Heerlense samenleving vormt, dienen wij nu door te vechten.

Hoewel we toch echt spreken over een begroting waarin 13 miljoen bezuinigd is, was er gisteren weinig discussie in de raad over de richting van die keuzes. In feite ging het Riddergevecht van de oppositie merkwaardig genoeg niet over de koers van het Koninkrijk, maar over de omvang ervan. Leefbaar Heerlen stelt voor om muren op te trekken rond Hoensbroek, om meer ambtenaren, meer raadsleden en een meer bureaucratie in te voeren door Hoensbroek af te splitsen. Leefbaar Heerlen zal dat ongetwijfeld willen betalen met bezuinigingen op de bijzondere bijstand en maatschappelijke organisaties in Hoensbroek. Of door dat stadsdeel te overhandigen aan projectontwikkelaars bijvoorbeeld. In dat soort politiek bleek de oude politiek immers eerder al Koning.
Nu kun je dit soort voorstellen afdoen als een leuk grapje, maar dan wel een grapje over de ruggen van 20.000 Hoensbroekenaren. Mensen die serieuze politiek verwachten, geen oude-mannen-humor. Mensen die serieuze voorstellen verwachten van een voormalig Tweede Kamerlid, geen afleidingsmanoeuvres bij een gebrek aan politieke visie.

Waar het voorstel van de ene lokale partij over een afgesplitst Hoensbroek als een losse verkiezingsflodder moet worden beschouwd, is het voorstel van de Stadspartij serieuzer te nemen. Opmerkelijk en ook best stoer dat een lokale Heerlense partij als het ware oproept om Heerlen op te heffen. De Stadspartij Heerlen wil herindeling omdat Parkstad onder andere te weinig gemeenschappelijke voorziening heeft gerealiseerd n te vaak van gemaakte afspraken wordt afgeweken. De SP is ook kritisch over de samenwerking in Parkstad. En zoals u gisteren al gemerkt heeft, zien wij het al dan niet slagen van Parkstad als lakmoesproef. We zijn sceptisch over de praktische mogelijkheden van het Pact van Parkstad om slagvaardig te kunnen opereren. Maar: vanuit die gedeelde kritiek n oproepen tot Herindeling zal het effect hebben van een boemerang. Het werkt averechts. Samenwerking in welke vorm dan ook zal er juist door gefrustreerd worden.

Voorzitter, graag ga ik nog een enkele specifieke kwestie.
Allereerst een kwestie die we gewoon geregeld willen zien. De tijd dat de pastoor gewoon automatisch belastinggeld kreeg omdat hij pastoor is, is voorbij. Dat stelden we ook al in juni. Dat wil niet zeggen dat er geen mensen zijn- ongeacht hun levensovertuiging- die geestelijke bijstand verlenen. Het systeem veranderen: JA. Het goede werk totaal niet meer ondersteunen? NEE. Wij willen dat de uitgewerkte regeling toch wordt uitgevoerd!

Voorzitter, zoals ik al zei: Heerlen staat voor enorme uitdagingen voor de toekomst. Heerlen heeft zn harnas aangetrokken. Het gevecht met de Krimp, de armoede, de neoliberale politiek van het Rijk, de Crisis en met het politiek negativisme MOET worden geleverd.

Als je 4 jaar lang opbouwt, als je 4 jaar lang regisseert, als je 4 jaar lang vertrouwen opwekt. Als je dan ook nog een enorme bezuinigingsoperatie overwint, dn mag je zelfbewust zijn. Dan heb je goede, sociale en sterke keuzes gemaakt. De SP is tevreden met deze begroting. De SP vindt dat Heerlen alle bedreigingen en uitdagingen zelfbewust tegemoet kan en moet treden.

Of dat nu in Heerlerheide of Hoensbroek is. Het Heerlense harnas met blijven zorgen voor verdere samenhang tussen lle Heerlenaren.

Het harnas kan het gif van de oude politiek makkelijk weerstaan. Zoals men vooral in Hoensbroek weet: een Ridder heeft niet alleen een harnas en een schild maar ook een zwaard. Om de hofnarren mee af te schrikken bijvoorbeeld. Of om de bedreigingen mee te overwinnen.

Gisteren hebben wij geconstateerd dat u het deeg goed gekneed heeft. Vanaf vandaag kunt u- wat de SP betreft- al het negatieve de pan in hakken!

U bent hier