h

Week van Ben

6 januari 2010

Week van Ben

Ben Tarici, beheerder van het Heerlense SP-huis, vertelt in een wekelijkse bijdrage wat er zoal op het SP-huis gebeurde.

Beste mensen hier ben ik weer!

Nog eventjes dit: genieten jullie ook van de winter? Ik wel!Ik hoopdat de Elfstedentocht doorgaat, dat zou fantastisch zijn. Als ik 's morgens de rolluiken open doe, dan zie ik een fantastisch uitzicht op de sneeuwpracht bij mij achterom.

Dat heeft iets magisch. Het was weer een enerverende week.

Ben met Ron naar Eindhoven en Venlo geweest. FNV Bondgenoten heeft een actie gehouden met de arbeiders van de schoonmaakbedrijven, die treinen schoonmaken van NS-dochter Nedtrain. Deze opdrachtgever lapt ook alle regels aan de laars. Zij zitten voor een dubbeltje op de eerste rang. Nedtrain verwacht kwaliteit van de schoonmakers, maar dat kan niet, de schoonmakers moeten harder werken metminder mensen. Volgens de schoonmakers en de bondbieden de opdrachtgevers zo weing mogelijk, gaan de schoonmaakbedrijven er toch op in en knijpen vervolgens de medewerkers af om winst te maken. Het is schande wat er gebeurt bij de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers.

De treinschoonmakers krijgen geen reisgeld als zij van thuis naar het werk moeten. In de loonstroken zitten vaak fouten. De opdrachtgevers zouden de schoonmaakbedrijven flink op de vingers moeten tikken. Kwaliteit kun je niet leveren met nogminder mensen.

,,Nedtrain wil champagne kwaliteit voor de prijs van lauw bier, zegt Ron Meyer van FNV-bondgenoten. Dat stond ook te lezen in de krant. En zo is het maar net. De grote vissen maken winst over de ruggen van de kleintjes en die persen op hun beurt hun personeel uit om nog wat te verdienen. Als je toch de verhalen hoort van de schoonmakers, dan blijf ik mij verbazen. Hoe is het mogelijk dat zoiets nog kan in 2010? Het is terecht dat schoonmakers opstaan en het niet meer pikken. Het zou in het programma OPGELICHT moeten komen. De CAO wordt vaak helemaal niet nageleefd door de schoonmaakbedrijven en de opdrachtgevers kijken er naar en doen niets. Sterker: zij doen eraan mee. Uitzendkrachten worden na jarenlang vaak niet aangenomen in vaste dienst. Er werken daar mensen al 4 jaar als uitzendkracht. Ze mogen de rotste klussen op raarste tijden doen. Schoonmaakbedrijven en opdrachtgeverswassen vaak hun handen in onschuld. De een wijst naar de ander; het is n grootping-pong- spel. Het is de schaamte voorbij.

Arbeiders zouden ook meer van zichzelf bewust moeten worden en niet alles pikken. Niet alleen maar plichten, maar ook rechten. Als de opdrachtgevers niet willen toegeven, dan zal de strijd toennemen van de schoonmakers, de SP steunt hen.

Wat de verkiezingen betreft: Groenlinks pleegt plagiaat! Ook nog slecht gepikt. Als je toch leest wat er in staat: dommer kan het niet. Blunder van de maand en van het jaar!

CDA is weer flink aan het beloven, na de verkiezingen gooien zij weer alles weg. En tussendoor doenhun bestuurders de gekste dingen. Sinterklaas-affaires, bungalows, en ga maar door.Ja, dat valt ook niet op.

Onze campagne zal heel leuk en goed worden. Komen ook verrassingen aanzetten. Zo, ik ga misschien schaatsen leren, met vallen en opstaan moet je het leren. Met het koude weer hebben we toch een voordeel. We kunnen de biefstukken buiten leggen.

De strenge winterse groeten,

Ben Tarici

U bent hier