h

Draaikonterij

17 februari 2010

Draaikonterij

Column door Riet de Wit

Het verkiezingscircus draait op volle toeren. Op jacht naar stemmen is de draaikonterij weer volop herkenbaar. Leers, afkomstig van de VVD maar nu voor zichzelf begonnen met fractie Hart-Leers, gaat het verst. Plotseling is hij overal tegen en spreekt hij schande over zaken waar hij vier jaar lang voor heeft gestemd. Hij is tegen het Maankwartier, tegen de nieuwbouw Arcuscollege, tegen gescheiden ophalen van huisvuil. Allemaal zaken waar hij vier jaar lang duidelijk voor was. Een echte draaikont!

Samen met Rein Hummel heeft hij zich nu ook op Hoensbroek gestort. Want het huidige college, zo vinden beiden, 'doet helemaal niks voor Hoensbroek'. 'Alles gaat naar Maankwartier en Heerlen centrum'. Dat klopt niet. Er is afgelopen vier jaar geen cent naar het Maankwartier gegaan. Dat dateert uit de vorige periode. Centrum Heerlen moet het doen met een paar miljoen zodat er eindelijk eens bomen zijn geplant, een enkel pleintje opgeknapt, de lelijke puist die de Morenhoek was weer bewoonbaar werd en hier en daar een speeltoestel. En ja, het voortbestaan van monument de Royal is veilig gesteld.

Het meeste geld in deze periode ging naar de buurten. Miljoenen naar de Molenberg om het Broederhuis te veranderen in een gemeenschapshuis, naar renovatie en nieuwbouw van de Broederschool, naar een nieuwe school in Heerlerheide, de verbouwing van de Thermenschool, naar Meezenbroek en naar de Passart. Ik durf te zeggen dat er meer activiteiten dan ooit in de buurten zijn geweest. Ondanks de miljoenenbezuiniging waar Heerlen voor staat is er geen cent bezuinigd op de buurten. En Hoensbroek?

Natuurlijk is in Hoensbroek net als Heerlen sprake van veertig jaar achterstallig onderhoud. Dat kan niet in korte tijd opgelost. Maar Hoensbroek is niet slechter af dan Heerlen: Basisschool De Vlieger wordt er verbouwd tot brede school. Hoensbroek kreeg het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin, de verbouwing van Jongerencentrum Oase loopt volop. Er is ge?nvesteerd in de Koffiepot. Er zijn voor komende jaren miljoenen gereserveerd voor centrum Hoensbroek en de Aldenhoflocatie. Niet genoeg, maar de hoeveelheid geld die daar nodig is kan de stad niet alleen opbrengen. Het wachten is op provinciaal- en rijksgeld.

Maar vooral is er in de hele stad geinvesteerd in mensen: in een menselijke thuiszorg, in een goed sociaal beleid, in hulp voor kwetsbare jongeren.

Kijk uit voor politici die zelfs al voor de verkiezingen aan draaikonterij doen!

U bent hier