Geld
Geld
Column door Riet de Wit
Geld speelt in ons land een steeds grotere rol. Natuurlijk, je kunt niet zonder. Het gaat echter om de manier waarop geld gewaardeerd wordt. Veel te hoog, als u het mij vraagt. Al jaren praten we over hoge bonussen. Aangetoond is zelfs dat ze slecht zijn omdat persoonlijk belang van bestuurders van ondernemingen veel te groot wordt bij het nemen van besluiten. Toch gaat het gewoon door.
Ook de politieke discussie wordt op dit moment overheerst door geld. Nederland moet bezuinigen en dat zal het volk weten. Niet degenen die de financiele crisis veroorzaakt hebben, niet degenen die meer dan genoeg hebben maar vooral gewone mensen worden bedreigd in hun financiele bestaan. De crisis wordt door rechtse rakkers gebruikt om de sociale zekerheid in ons land nog verder af te breken.
Zelfs in de coalitiebesprekingen in Heerlen speelde geld opeens een grote rol. Over de plannen voor de stad werden zes politieke partijen het eens. Toen het over de wethouders ging, werd het moeilijk. Heerlen besloot in oktober 2009 tot een bezuinigingsoperatie van ruim 11 miljoen. Inzet was om inwoners zoveel mogelijk te sparen. Een bezuiniging is dat Heerlen nog maar vijf wethouders krijgt. Dat is genoeg voor een stad met 90.000 inwoners. Zes partijen werden het eens over de koers van de stad voor de komende vier jaar. En dus moest het salaris van?vijf wethouders over?zes personen verdeeld worden. Dat is niet iets om u zorgen over te maken. Een wethouder in Heerlen verdient bijna vierduizend euro netto per maand exclusief vakantiegeld. Er zijn weinig Heerlenaren die hier aan kunnen tippen. Toch was het voor de VVD een breekpunt. De kans om als partij invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van de stad laat de VVD vallen voor een paar honderd euro salaris voor een persoon. En niet alleen de kans. Ook de eer. De eer om je als partij tot het uiterste in te spannen om te proberen een stad als Heerlen een betere toekomst te geven. Daar kan toch geen geld tegenop?
- Zie ook:
- Opinie