h

Atrium verdient volwaardige toekomst in Parkstad

8 september 2010

Atrium verdient volwaardige toekomst in Parkstad

"Volwaardige ziekenhuiszorg in Parkstad is van belang voor een kwart van alle Limburgers."

Dit artikel door de SP- en PvdA-fractievoorzitters in Heerlen verscheen vandaag in het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger.

Vorige week lieten Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg weten geen lening aan het Atriumziekenhuis te willen verstrekken. Het ziekenhuis in Parkstad heeft die lening nodig om de noodzakelijke renovatie te kunnen uitvoeren. De Provincie stelt dat de lening het 'bredere Limburgse belang niet dient'. Het Atrium is echter van belang voor een kwart van alle Limburgers in het dichtstbevolkte gebied waar de zorgbehoefte het snelst stijgt. Provinciale Staten zouden over de schaduw van Gedeputeerde Staten heen moeten stappen.

Het Atriumziekenhuis is de dupe van omstandigheden waar het zelf weinig aan kan doen. Het ziekenhuis is financieel gezond, maar krijgt geen lening voor een noodzakelijke verbouwing omdat de banken door de crisis op hun geld blijven zitten. De overheid kan deze impasse doorbreken door het verstrekken van een lening waar rente over wordt betaald. De gemeenten in Parkstad zijn ondanks hun moeilijke financiele positie bereid om hun aandeel te leveren. De Provincie heeft een enorme financiele armslag, maar weigert haar steentje bij te dragen.

Dit is merkwaardig want het Atrium is een essentiele voorziening voor Parkstad en zo'n 250.000 inwoners. Ter vergelijking, een stad als Den Haag met een kleine 500.000 inwoners kent zes volwaardige ziekenhuizen. Het gaat echter om meer dan alleen de omvang van het gebied. Parkstad Limburg is het dichtstbevolkte gebied van Limburg en de regio kent de grootste uitdagingen ten aanzien van vergrijzing en toenemende zorgbehoefte. Als je de noodzakelijke opknapbeurt- en daarmee de kwaliteit- van een ziekenhuis dat ruim een kwart van alle Limburgers verzorgt niet serieus neemt, neem je in feite de toekomst van deze Limburgers niet serieus. De gevolgen van een dergelijke houding blijven niet alleen beperkt tot de zorg, maar frustreren ook ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, sociale achterstand en economie. Zo wil de regio bijvoorbeeld vol aan de slag met innovatieve ontwikkelingen rondom de Zorgacademie waarin zorg- en onderwijsinstellingen samenwerken. Zonder een volwaardig ziekenhuis zullen die ontwikkelingen afgebroken worden. Dat raakt niet alleen het regiobelang, maar het bredere Limburgse belang.

Het provinciale argument dat ziekenhuisvoorzieningen geen provinciale taak zijn, is wrang gezien de steun voor Orbis in Sittard-Geleen. Hier geldt gelijke monniken, gelijk kappen. Toch is met de afwijzing door Gedeputeerde Staten de kous nog niet af. Provinciale Staten zijn nog aan zet. Wij zijn er van overtuigd dat onze volksvertegenwoordigers een uitholling van de ziekenhuiszorg in Parkstad niet zullen toestaan. Zij begrijpen dat goede zorg en fundamentele toekomstontwikkelingen voor een kwart miljoen Limburgers per definitie een breed Limburgs belang zijn.

Barry Braeken, fractievoorzitter PvdA Heerlen
Ron Meyer, fractievoorzitter SP Heerlen

U bent hier