h

2011: Peper in de kont!

29 januari 2011

2011: Peper in de kont!

De Heerlense SP hield vandaag z'n verlate nieuwjaarsbijeenkomst. Vooruitblikken, aftrappen en wakker rammelen. Voorzitter Ron Meyer hield zijn Peper-in-de-kont-toespraak.

Beste Partijgenoten,

Welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Heerlense SP. In de woorden van Emile Roemer. "U kunt ons alles verwijten, behalve dat onze nieuwjaarsbijeenkomst te vroeg komt."

We zitten inmiddels alweer bijna een maand in het nieuwe jaar. Deze bijeenkomst is daarom niet alleen een leuk samenzijn waarin we vooruitblikken in het nieuwe jaar. Deze bijeenkomst is een Heerlense aftrap om Limburg en Nederland te veroveren. De komende maanden, maar vooral de komende jaren.

We zitten in veel opzichten in onzekere tijden. De politieke kompas van veel mensen is op hol geslagen. Is dat gek? Na 65 jaar vastgeplakte billen KVP- en CDA-billen op het pluche in het Provinciehuis, als billen 65 jaar vastplakken kan het niet anders dan vreselijk gaan stinken, en 30 jaar neoliberale afbraak-politiek is het niet gek dat veel mensen onzeker zijn over de politieke koers.

Het CDA geilde zo graag op politieke macht dat het volledig weg geblibberd is van het volk.
De PvdA schudde zo vaak en zo veel van z'n veren af dat er een weinig indrukwekkend kaalgeplukt kippetje over is gebleven.
En de VVD... tja... die verdient een groot compliment. De VVD bepaalde de afgelopen decennia al de koers van de slopershamer, maar mag nu ook nog de premier leveren.
1 ding staat vast. Of het nu Cairo, Tunis of Den Haag is... mensen slikken alle mooie verhalen die uit de paleizen komen niet langer voor zoete koek. Of om het naar bescheiden Limburgse omvang terug te brengen. De mensen in Limburgse wijken als de Heilust, de Meezenbroek en de Sanderbout hebben geen behoefte aan een Frans Timmermans-elite die hen dom noemt. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid, aan identiteit en aan solidariteit.

En dus is het tijd voor de SP. En laten we realistisch zijn. Misschien hebben we ietsje langer nodig. Misschien nog niet de komende maanden, maar dan wel de komende jaren.
Let op, beste partijgenoten, wij komen er aan!
Want....
Wij kijken niet bibberend in de koplampen van andere partijen.
Wij werpen onze ideoligische veren niet af om oorlogje- of politieagentje te spelen met de grote jongens.
Wij pissen onze onderbuik niet elke dag de Nederlandse brievenbus in.

Wij zijn de SP.
Wij zijn voor de duvel niet bang.
Wij staan voor de Eikendervelders die recht hebben op hun buslijn 39.
Wij staan voor goede ziekenhuiszorg en het opknappen van het ziekenhuis,
Wij geloven in Riet en Jan, maar ook in Fatima en Achmed.
Wij geloven in de kracht van de postbodes, de schoonmakers, de studenten en de Albert Heijn-distrubutiewerkers die hun rechten opeisen.
Wij gaan niet van de straat naar de Staat. Wij halen de Staat naar de Straat, en de Straat naar de Staat.

Er wordt vaak gesproken over een zogenaamde American Dream. Wij geloven in de Nederlandse Droom.
Een droom die helemaal niet ver weg is. SP'ers zijn rasoptimisten. Wij geloven in het bereiken van idealen.
Onze droom is gebaseerd op diepgewortelde Nederlandse en Limburgse waarden.
Dat dubbeltjes kwartjes kunnen worden.
Dat het lot van de loterij niet aan 1 iemand toekomt, maar aan hele straten, dorpen en steden.
En als er dan iemand de loterij wint, dan hopen we allemaal stilletjes dat het terecht komt bij iemand die het nodig heeft. Empathie, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid.

Die diepgewortelde waarden laten wij toch niet door Rutte, Verhagen en Wilders verkwanselen! We pakken ze terug. We rammelen Limburg wakker. We rammelen Nederland wakker. Peper in de kont! Peper in de kont van de zwabberende PvdA, peper in de kont van de vastgeplakte kleffe CDA-billen, peper in de kont van de ego-trippers van de VVD en peper in de kont van de brievenbuspissers. Limburg schreeuwt om actie!

En dus beste partijgenoten, ga de straat op, ga de wijken in.
Want waar Limburg behoefte aan heeft, is peper in de kont.
En niet zomaar peper, maar zo'n mooie pittige gezonde knalrode peper!
Die peper staat voor Power, Pit en Passie.
Niet afwachten tot anderen iets doen. Niet klagen en blijven zitten.
Actie, beste vrienden!

Of zoals 1 van mijn kleine grote vriendinnen van de schoonmakersopstand het op onnavolgbare wijze zei:
"Als je het respect niet krijgt, dan ga je het halen!"

En daar zit alles in. Als wij onze droom willen realiseren, dan moeten we 'm gaan halen. Op straat en in de wijken. En dat gaan we doen.
Veel succes, veel plezier. Aan de slag!

U bent hier