h

Acties Parkstad succesvol: provincie nu toch voor lening Atrium

28 januari 2011

Acties Parkstad succesvol: provincie nu toch voor lening Atrium

Parkstad heeft nog een hele tijd in spanning moeten zitten, maar nu is de kogel dan toch door de kerk: de Provincie Limburg gaat akkoord met een garantstelling voor het Atrium-ziekenhuis in Heerlen. Hierdoor kan het ziekenhuis eindelijk beginnen met een noodzakelijke verbouwing. Vrijdag bleken Provinciale Staten toch voorstander van zo'n garantstelling en dat is een groot succes voor de vele actievoerders en het door de SP opgezette comite Limburg voor Atrium!

Het Atriumziekenhuis leek de dupe te worden van omstandigheden waar het zelf weinig aan kon doen. Het ziekenhuis is financieel gezond, maar krijgt geen lening voor een noodzakelijke verbouwing omdat de banken door de crisis op hun geld blijven zitten. De overheid kan deze impasse doorbreken door het verstrekken van een lening waar rente over wordt betaald. De gemeenten in Parkstad zijn ondanks hun moeilijke financiele positie bereid om hun aandeel te leveren. De Provincie heeft een enorme financiele armslag, maar weigert haar steentje bij te dragen.

Dit is merkwaardig want het Atrium is een essentiele voorziening voor Parkstad en ca. 250.000 inwoners. Ter vergelijking, een stad als Den Haag met een kleine 500.000 inwoners kent zes volwaardige ziekenhuizen. Toch gaf de provincie eerder aan dat zij niet het 'bredere Limburgse belang' zag.

Maar nu zijn de Staten dus wel voor de lening. De SP is hier blij mee want de partij pleit al langer voor het behoud van het Atrium in Heerlen, onder andere door een inval bij CZ, een opinieartikel en de oprichting van actiecomite Limburg voor Atrium. En nu samen verder voor goede zorg in Parkstad!

U bent hier