h

Is de tijd rijp voor sluiting van de tippelzone?

7 augustus 2012

Is de tijd rijp voor sluiting van de tippelzone?

In de jaren 90 kende Heerlen grote problemen op het vlak van drugsverslaving en straatprostitutie. Veel Heerlaren voelden zich onveilig in hun eigen buurt en stad. De tippelzone kent een tumultueuze voorgeschiedenis. Nadat de oorspronkelijk geplande tippelzone aan de Heideveldweg in Heksenberg na langdurig en massaal protest van omwonenden niet in gebruik werd genomen (actievoerders infiltreerden zelfs in het lokale CDA), werd in de zomer van 2001 in Heerlen de tippelzone aan de Imstenraderweg in een afgelegen gebied nabij het huidige Parkstad Limburg Stadion geopend. De tippelzone was en is een noodoplossing met een onwenselijk karakter: gereguleerde straatprostitutie van veelal heroineverslaafde dames.

Het aantal actieve straatprostituees in de tippelzone lijkt sterk verminderd te zijn.

De SP vraagt zich (niet voor het eerst) af of de omstandigheden in Heerlen inmiddels niet dusdanig verbeterd zijn dat een moeilijke periode in de geschiedenis van onze stad afgesloten kan worden. De SP vraagt zich af aan welke voorwaarden voldaan moet worden om de tippelzone binnen afzienbare termijn te sluiten.

De vragen van de SP luiden:

1. Deelt u de opvatting dat de realisatie van de tippelzone een noodoplossing was voor een onhoudbare hoeveelheid/vorm van overlast in onze stad?

2. Deelt u de opvatting dat de tippelzone (gereguleerde straatprostitutie van veelal heroineverslaafde vrouwen) desondanks een vrouwonterend karakter heeft?

3. Deelt u de opvatting dat de omstandigheden in onze stad gelukkig niet meer vergelijkbaar zijn met de omstandigheden van 12 jaar geleden?

4. Hoeveel prostituees zijn er nog actief in de Heerlense tippelzone? Is er bekend hoeveel klanten die prostituees hebben?

5. Hoeveel prostituees waren er bij aanvang actief in de Heerlense tippelzone? Hoeveel nieuwe prostituees werden er actief? Kunt u een overzicht geven van de aantallen in de jaren sinds de opening?

6. Hoeveel straatprostitutie vond er plaats buiten de tippelzone? Hoeveel klachten over straatprostitutie en de (rest van de) stad waren er in de jaren sinds de opening van de tippelzone? Kunt u een overzicht geven per jaar?

7. Heeft u al eens met de politie gesproken over eventuele gevolgen van sluiting van de tippelzone? Zo ja, wat is het advies van de politie? Zo nee, wanneer gaat uw College dat doen?

8. Welke zorg kregen en krijgen de prostituees in de tippelzone?

9. Wat is het advies van degenen die actieve zorg en begeleiding verzorgen met betrekking tot de status van de tippelzone? Zien zij een Heerlen zonder tippelzone als serieuze mogelijkheid? Zo ja, welke oplossing adviseren zij voor de overgebleven prostituees?

10. Hoe zinvol en veilig is een tippelzone met een zeer beperkt aantal gebruikers?

11. Wat zijn de totale gemeentelijke kosten van de tippelzone per jaar?

12. Wat zouden de (geraamde) gemeentelijke kosten zijn bij sluiting van de tippelzone voor begeleiding en zorg van de overgebleven prostituees enerzijds en handhaving anderzijds?

13. Deelt u de opvatting dat de tippelzone binnen afzienbare termijn gesloten kan worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe snel is dat en aan welke voorwaarden dient te worden voldaan? Kunt u een streeftermijn noemen?

U bent hier