h

Nieuwjaarsbijeenkomst: de Lef-speech

6 januari 2013

Nieuwjaarsbijeenkomst: de Lef-speech

Zondag 6 januari 2013 vond de nieuwjaarsbijeenkomst van de SP in Heerlen plaats. Locatie: cafe d'r Klinge in Heerlen-centrum.
Een bruisende volle bak. Met een buut van Hilde Leeman, muziek van Kalend & Malend, een voordracht van stadsdichter Harrie Sevriens, de uitreiking van de Gouden Voetstappen voor 40 jaar SP in Heerlen en een toespraak van voorzitter Ron Meyer.

"De SP zonder lef is als een fiets zonder wielen"
Ron Meyer tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst

Meyer's pleidooi voor een politiek vol lef en optimisme is hier te lezen:

Een Jaar vol LEF

Partijgenoten, geen nieuwjaarstoespraak zonder een terugblik op het vorige jaar.

2012. Het jaar waarin we niet vergingen. Wat de Maya's ook bedachten. We zijn er nog.
En dus kunnen we terugkijken op 2012. Met kleine en grote bijzonderheden Een niet-uitputtend overzicht.

In 2012 werd de Tippelzone gesloten. 12 jaar nadat ie na veel tumult werd geopend. De dames die daar werkten zijn veelal zwaar verslaafd en doodziek. De zone was altijd al een noodgreep. Een moreel verwerpelijk maar ultiem middel uit een tijd waarin honderden junks, dealers en prostituees Heerlense buurten en het centrum bevolkten. Nu zijn er daarvan nog een maar een handjevol over. Wie had 12 jaar geleden durven dromen dat de tippelzone overbodig zou kunnen worden? SP-wethouder Peter van Zutphen durfde het aan om de Tippelzone te sluiten. En hoeveel stekelige vragen en opmerkingen de Heerlense PvdA ook op Peter van Zutphen afvuurt, het is goed dat de Tippelzone dicht is.

In 2012 zou de bouw van het Maankwartier definitief worden! Een plek die een jaar of 10 geleden nog het domein van junks, dealers en runners was, waar je absoluut niet voor de lol kwam, wordt nu fors geinvesteerd. De stationsomgeving van Heerlen zal als een fenix uit zijn as verrijzen. SP-wethouder Riet de Wit kreeg voormekaar wat anderen niet gelukt was: een succesvol bouwproject. Honderden manjaren arbeid en een verbetering voor de stationsomgeving, de buurten eromheen en de stad.

2012 was het jaar waarin het oude CBS-gebouw een nieuwe duurzame invulling kreeg en het Mijnwaterproject nieuwe afnemers trok.
En hoeveel zones, kwartieren, projecten of gebouwen ook succesvol waren.
2012 was toch vooral het jaar waarin Heerlen werd uitgeroepen tot de Sociaalste Stad van Nederland. En dat SP-wethouder Peter van Zutphen daar geen genoegen mee neemt, zal niemand verbazen. Peter kreeg een grote taart als prijs. Maar wel pas nadat hij de jury had voorgerekend dat Heerlen in de berekening van de Sociaalste Stad eigenlijk nog veel meer punten had moeten krijgen.

In 2012 werd het Schoolzwemmen gered. De SP-fractie stak samen met de Ouderenpartij en uiteindelijk een meerderheid in de gemeenteraad een stokje voor een bezuiniging op het schoolzwemmen. Honderden Heerlense kinderen haalden sinds de herinvoering hun zwemdiploma. En daar komen nog veel meer kinderen in de toekomst bij.

In 2012 werden in de oude Passart buurtvoorzieningen geopend in de panden die kortgeleden nog dichtgetimmerd en rijp voor de sloop waren. U kunt zich allemaal de geweldige strijd van de bewoners van de oude Passart nog wel heugen! De kanjers uit de oude Passart die nu hier zijn verdienen een groot applaus. Ze namen verantwoordelijkheid voor hun buurt en maakten het onmogelijke mogelijk.

In 2012 streden buurtbewoners van Lotbroek voor het opknappen van de Koumenvijvers. SPer Wim van Kempen steunde hen. En met succes! De vijvers worden opgeknapt.
In 2012 kwam er in de Molenberg een Peter Smitspad. Een terechte en eervolle herinnering aan een prachtige muzikant, Molenberger, Heerlenaar en SPer die enkele jaren geleden veel te jong overleed. Waarschijnlijk is het Molenbergse Peter Smitspad de eerste straat vernoemd naar een SPer.

2012 was ook het jaar waarin Jan de Wit een Gouden Tomaat ontving. De hoogste onderscheiding van onze partij.
2012 was het jaar van de provinciale Graaiersregeling. Weet u nog wie het Rode Mannetje was? Kent u die Rode Rakker die op de stoep verscheen van ziekenhuizen, thuiszorginstellingen en universiteiten die hun bobos veel te veel betaalden? Kunt u zich nog herinneren wat sommigen daarover schreven? Schandalig dat de SP deze eervolle bestuurders als 'graaiers' neerzette. Toen de provincie echter- in navolging van Heerlen- zou gaan korten op subsidies van publieke instellingen die hun bestuurders buitensporig betalen, kreeg de provinciale regeling een opmerkelijke naam mee van toenmalig VVD-Gedeputeerde Mark Verheijen. Hoe die regeling zou gaan heten? De GRAAIERSREGELING. En er was geen haan die ernaar kraaide?

2012 was ook het jaar waarin enkele rechtse schreeuwers Riet de Wit de schuld gaven van? nou ja, eigenlijk van alles.
De bankencrisis? RIET DE WIT!
De economie? Riet de Wit!
Volwassen mannen die met elkaar ruzie maken? Dat moet wel de schuld zijn van Riet de Wit.
Dat Klimmen niet bij Heerlen hoort. De schuld van Riet de Wit!
Het regent? Riet de Wit!

En ondertussen zijn Peter van Zutphen en Riet de Wit de meest markante en succesvolste bestuurders ooit in Heerlen. Ze bevestigen iedere dag dat de SP kan regeren. En dat is sommigen een doorn in het oog. Het komt niet zo vaak voor dat een SP'er Winston Churchill citeert, maar daar moet dan maar eens verandering in komen.

You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life?

Laten wij blijven opstaan. Altijd en overal. Voor onze idealen van gelijkwaardigheid en solidariteit. Vol trots en optimisme. En vol lef.
2013 wordt het Jaar van Lef.

Lef hoort bij Heerlen en de SP.
Lef zit in ons DNA. Van de koempels die iedere dag weer honderden meters onder de grond gingen om Nederland van energie te voorzien. Tot de Heerlenaren die bleven en hun stad aan de haren uit de Ellende van het Drugstijdperk trokken. En wat te denken van de 2 Hoensbroekse mannen die eigenhandig en met gevaar voor eigen leven een overvaller in de kraag vatten. Lef!

LEF als enkelvoud van Leven. En vooral als Franse afkorting voor Liberte, Egalite en Fraternite.
Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.

De SP heeft altijd en overal moeten knokken, niets is komen aanwaaien. Campagnes zonder lef worden per definitie verloren. Dat hoef je niet van een documentaire te leren. De SP zonder lef is als een fiets zonder wielen. Je komt er niet mee vooruit.

En dus is onze les dat we het zelf moeten doen. Naar voren moeten stappen. Met veel goede ideeen en vastberaden mensen. Met de mensen in de buurten en op de werkvloer. Een vakbondsleider zei ooit: they've got the money, we've got the numbers. En zo is het maar net....
De rechtse schreeuwers in Heerlen, de PvdA die zich landelijk over heeft gegeven aan de VVD. Met rake klappen voor onder andere de thuiszorg, de sociale werkvoorziening en de ontslagbescherming. Het kan en moet allemaal veel beter! Het alternatief voor het 'moetje' van Rutte II zal daarom uit de samenleving zelf en van een sterke sociale beweging komen. Met het vooruitzicht op een betere toekomst voor onze buurten, onze stad, ons land en onze wereld!

En daarom wens ik jullie het allerbeste voor 2013. En een toekomst vol LEF, optimisme en vertrouwen!

PROOST. Omdat wij de wereld willen veranderen en in Heerlen zijn begonnen.

U bent hier