h

Voerendaalse buurt in actie tegen sloop

9 januari 2013

Voerendaalse buurt in actie tegen sloop

Bewoners van Laurentiusplein, Tenelenweg en Vincentiusstraat in Voerendaal snappen niets van het plan van de woningstichting om hun woningen te slopen. Ze hebben zich verenigd in het Actiecomite TVL. "Onze woningen zijn prima en bovendien betaalbaar, zoveel zijn er daar niet van in Voerendaal," zegt actievoerster Conny Demas.

De bewoners voelen zich overvallen door de plannen van de Woningstichting en willen alles doen om de sloop van hun traditionele mijnwerkerskolonie tegen te houden. De woningen hebben een aantal jaren geleden nog nieuwe keukens en badkamers gekregen en zijn verder ook prima in orde.

De Woningstichting zegt dat de woningen niet meer van deze tijd zouden zijn. Zij wil 50 nieuwe woningen bouwen. "Prima en betaalbare woningen slopen, om er nieuwe duurdere te kunnen bouwen, is niet in ons belang," aldus de bewoners.

Het actiecomite heeft inmiddels handtekeningen en steunbetuigingen opgehaald in de buurt en er zijn raamposters gemaakt. Uit gesprekken in de buurt blijkt massale steun voor het actiecomite. De handtekeningen zijn inmiddels overhandigd aan de Woningstichting, de burgemeester en verantwoordelijk wethouder.

Het actiecomite gaat door met actievoeren totdat deze onzalige plannen van tafel gaan. Inmiddels is er contact gelegd met de bewoners van de Oude Passart in Heerlen. Zij voerden jarenlang actie voor het behoud van hun oude mijnwerkersbuurt. Die buurt werd toen niet gesloopt, maar juist gerenoveerd.

U bent hier