h

Amazon naar Avantis, SP wil tegenmacht organiseren DEEL2

25 juli 2021

Amazon naar Avantis, SP wil tegenmacht organiseren DEEL2

Schot in eigen doel van de PvdA in Heerlen: De PvdA in Heerlen schreeuwde maandenlang moord en brand, maar bleek muisstil toen de eigen PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius de Amerikaanse multinational Amazon “welkom heette”. Een schot in eigen doel van de sociaaldemocraten.

 

Wat is er aan de hand?

Amazon vestigt aan de Duitse kant van de grens een groot distributiecentrum. De multinational staat bekend om z’n slechte arbeidsvoorwaarden en omstandigheden over de hele wereld.

Nadat 10 maart online dit artikel verscheen Duitse kritiek op vestiging Amazon Heerlen | 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg is SP-raadslid Hilde Leeman voorop gegaan in de strijd om Amazon tot betere arbeidsomstandigheden te dwingen. Over de rol die de SP - samen met vakbonden - voor zich ziet, liet SP’er Leeman geen enkel misverstand bestaan: Amazon naar Avantis, SP wil tegenmacht organiseren :: SP Heerlen Opvallend genoeg was de PvdA in Heerlen maandenlang muisstil in de gemeenteraad. De sociaal-democraten hadden een andere route gekozen: publiek roeptoeteren dat de SP in Heerlen de komst van een machtige multinational in Duitsland (!) had moeten voorkomen. Dus, wacht even: de partij die jarenlang landelijke kabinetten steunde die multinationals fiscale miljardencadeaus gaven, verwijt de SP in het relatief kleine Heerlen dat ze een multinational in Duitsland had moeten blokkeren? Met tanks en een leger...? Inderdaad. Gekker kan het niet.

De feiten

SP’er Leeman besloot zich daar niets van aan te trekken, maar voerde het debat in de Heerlense gemeenteraad. Hoe worden Heerlense werkers - zoals bijstandsgerechtigden - goed beschermd? Hoe zorgen we ervoor dat zij minstens Nederlands minimumloon - van bij voorkeur 14 euro -
ontvangen? Is Heerlen bereid het toepassen van een CAO en het verschaffen van vaste contracten als voorwaarden te stellen indien Amazon Heerlense bijstandsgerechtigden en re-integrerende zou willen aantrekken? Op 12 mei is op verzoek van de SP een debat gevoerd over Amazon in de commissievergadering Economische Stimulering (ES). Na een duidelijk en kritisch verhaal van vakbondsbestuurder Michiel Al, trok met name Leeman de kar van een raadscommissie die zich voorbereidt op duidelijke sociale voorwaarden die Heerlen aan Amazon zal stellen.
Met deze link kunt u het terugluisteren (vanaf ca. 1.49)
http://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Heerlen/29b5629c-152a-451a-962b-d143e349371b

Tijdens de raadsvergadering van 23 juni diende de SP een voorstel in om Amazon aan sociale voorwaarden te houden indien het Heerlenaren (bijstand, re-integratie, wsw) zou willen aantrekken. De motie zal in september 2021behandeld worden.  

Stinkbom

Intussen bleek de stinkbom die voor de SP bedoeld was in het eigen PvdA-gezicht te ontploffen. Pvda Europarlementariër Agnes Jongerius heette Amazon “welkom, met een waarschuwing”. Waar de PvdA in Heerlen onomwonden claimde dat de vestiging van Amazon in Duitsland door de
SP in Heerlen voorkomen had moeten worden, reikte nota bene de eigen PvdA-Europarlementariër het bedrijf van Jeff Bezos de hand. Op zich niet eens een slecht bericht, maar wel ontzettend pijnlijk voor wie de redenering van de PvdA in Heerlen volgt (‘Foei, SP, blokkeer een
Duitse vestiging van Amazon vanuit Heerlen’).

https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2021/07/fnv-waarschuwt-nieuwkomer-amazon-respecteer-ons-je

De SP gaat ondertussen door met een strijd waar mensen wel wat aan hebben.

Een strijd die veel lastiger is voor Amazon. Mensen organiseren en scherpe sociale voorwaarden proberen af te dwingen. Meer info? Of meedoen? h.leeman@heerlen.nl

 

 

U bent hier