Verkiezingsprogramma GR2018
11. Afval, energie en duurzaamheid
De overstap naar duurzame energiebronnen zoals zonne- en bodemenergie is op den duur onvermijdelijk. Heerlen moet haar voorsprong op dit gebied vasthouden en verder uitbouwen, zodat onze bedrijven, onderwijsinstellingen en inwoners profiteren van die voorsprong.
– Nieuwe energie moet óók voordeel bieden voor inwoners van onze stad. Daarom gaan we door met het zonnepanelenproject, waarbij iedereen direct kan besparen op z’n energierekening én bijdraagt aan duurzame energie. Met name ook huurders moeten kunnen meeprofiteren van de voordelen van zonnepanelen.
– Windmolens accepteren we uitsluitend als ze geen onevenredige overlast veroorzaken én als de directe buurtbewoners profiteren van de opbrengsten.
– Onze stad is in 2040 energieneutraal: dat betekent dat we evenveel energie opwekken als we nodig hebben. Dat vraagt om nieuwe initiatieven voor opwekking van groene energie én energiebesparing.
– We zorgen dat alle gemeentelijke gebouwen energiezuinig worden. Op de daken leggen we zonnepanelen.
– Energie die we niet zelf kunnen opwekken kopen we in de toekomst in bij energiemaatschappijen die zelf hun energie zoveel mogelijk duurzaam opwekken.
- Vergroening van gevels draagt bij aan een beter energieklimaat in onze stad en zorgt ook voor een betere opvang bij hevige wateroverlast.
- Met het Mijnwaterproject maakte Heerlen landelijk en Europees naam als voortrekker in de energietransitie. De prijswinnende techniek is uitzonderlijk innovatief en wérkt. Niet voor niets volgen technici uit heel Europa de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Het Mijnwater heeft aan klanten geen gebrek maar heeft financiering nodig om écht te kunnen doorgroeien, meer aansluitingen te realiseren en de energietransitie in Limburg een sprong vooruit te laten maken. We doen er alles aan om het Mijnwater op een groter (boven-regionaal) podium te laten ontwikkelen.
Afval is óók grondstof. Dat betekent dat we niet alleen ervoor moeten zorgen dat mensen gemakkelijk van hun afval afkomen maar ook dat we dat afval zoveel mogelijk hergebruiken. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld bouwmaterialen.
– Door inzet van afvalcoaches helpen we iedereen te profiteren van ons steeds efficiëntere afvalbeleid. Wie niet weet dat hij kan besparen op z’n afvalrekening zal immers ook de prikkel om daarmee aan de slag te gaan minder voelen.
– Veel afvalstromen zullen alleen nog maar kleiner worden. De komende jaren moet er een oplossing komen voor stromen die lastiger af te bouwen zijn, zoals luierafval. Er komen speciale regelingen voor mensen die hiermee te maken hebben, vanwege ziekte om omdat ze kleine kinderen hebben.