h

Heerlen kiest sociaal: alfa-hulp afgebouwd!

16 december 2007

Heerlen kiest sociaal: alfa-hulp afgebouwd!

Heerlen kiest voor sociaal beleid voor werkers in de Thuiszorg, alfa-hulp wordt afgebouwd
Het Heerlense College van B en W kiest voor een fatsoenlijk sociaal beleid voor de werkers in de Thuiszorg. Wie via een zorginstelling in de Thuiszorg werkt, moet ook als een werknemer met alle bijbehorende CAO-rechten behandeld worden. De huidige alfa-hulpen (die voor de schijn gelden als kleine zelfstandigen) hebben geen enkele werk- en rechtszekerheid, en krijgen een vergoeding van maar 12,20 per uur, zonder doorbetaling bij ziekte en zonder pensioenopbouw. De gemeente Heerlen heeft bepaald dat bij het nieuwe Thuiszorg-contract vanaf 1 juli 2008 alle bestaande alfa-hulpen de gelegenheid moeten krijgen over te stappen naar een normaal CAO-dienstverband. Er mogen geen nieuwe mensen meer via de alfa-hulp-constructie worden aangenomen.

Deze keuze is niet alleen belangrijk voor het sociaal beleid van de werknemers in de Thuiszorg, maar ook voor de zorg die de mensen geboden krijgen. Heerlen wil immers dat bij de Huishoudelijke Hulp niet alleen schoonmaken hoort, maar ook het signaleren van andere problemen op het gebied van zorg, armoede, eenzaamheid enzovoorts. Daarbij hoort een goede scholing, begeleiding en ondersteuning van de helpenden door de zorginstelling, die alleen via een goede loondienstconstructie te regelen is. De alfa-hulp-constructie blijft alleen mogelijk als het gaat om echte kleine zelfstandigen die niet via een Thuiszorginstelling werken maar rechtstreeks voor de clienten.

Heerlen wijkt met deze keuze duidelijk af van de andere gemeenten in Zuid Limburg. In de regios Maastricht en Sittard-Geleen gaat men door met de oude contracten die de inzet van alfa-hulpen nog volop mogelijk maken. De andere Parkstadgemeenten en Nuth gaan naar verwachting nieuwe contracten aan, waarbij weliswaar net zoals in Heerlen de bestaande alfa-hulpen de kans krijgen over te stappen (een goede zaak) maar de zorginstellingen tegelijkertijd de mogelijkheid blijven houden nieuwe alfa-hulpen in te schakelen.Hulde voor de keuze van het College en vooral voor de inzet van verantwoordelijk SP-wethouder Peter van Zutphen!

U bent hier