h

Lokale lastendruk: zuivere discussie aub!

27 februari 2008

Lokale lastendruk: zuivere discussie aub!

Al een hele tijd woedt in Heerlen een discussie over lokale lasten. Een terechte discussie. Niemand wil immers dat de lokale heffingen en belastingen zomaar stijgen. Opvallend is echter de rol van coalitiepartij VVD. De liberalen lieten en laten niet na de klare wijn in deze discussie te vertroebelen met hun ideologische gedachte. Tegen de door de VVD gesteunde coalitie-afspraken in pleit de VVD voor het afschaffen van de solidariteit met de allerarmsten. De kwijtschelding zou namelijk uit de bijstandspot betaald moeten worden en niet meer in het tarief moeten zitten. Dat die zet leidt tot een bezuiniging op de allerarmsten wordt er echter niet bij gezegd.

Gesteund door de foutieve berichten dat Heerlen de duurste gemeente zou zijn, ging de VVD recentelijk ook in de gratis weekbladen aan de haal met haar ideologische strijd.

Opvallend is daarom het Provinciale overzicht van lokale heffingen. Heerlen blijkt niet de duurste en komt als het gaat om procentuele stijging 'slechts' in de middenmoot terug. Dat wist de VVD al voordat zij in de Weekbladen haar gram haalde als bewakers van de lokale heffing. Dat was immers al besproken in de Gemeenteraad. De VVD speelt daarmee een politiek spel en vertroebelt de discussie. Dat is jammer.

Wie er duurder zijn dan Heerlen?
1) Valkenburg (geen VVD in college en coalitie)
2) Weert (VVD 1 wethouder, 5 van de 29 raadszetels)
3) Brunssum (VVD 1 wethouder, 3 van de 21 raadszetels)
4) Mook en Middelaar (VVD niet in college/coalitie)

Heerlen staat met 1 VVD-wethouder op plaats 5. Een resultaat van eerdere keuzes die ook door de VVD-raadsleden gesteund werden. De SP hecht grote waarde aan het temmen van de lokale lasten. Laten we de discussie echter zuiver houden.

Er zijn 4 'opties' om de lasten te temmen:
- Afschaffen/verminderen kwijtscheldingsmogelijkheden. Dat is asociaal en strijdig met coalitieakkoord waar de VVD zich aan verbond;
- Overhevelen van kosten van 1,6 miljoen naar de gemeentebegroting betekent voor 1,6 miljoen bezuinigen;
- opbrengst afvalstoffenheffing/rioolrecht met 1,6 miljoen verlagen, opbrengst OZB met 1,6 miljoen verhogen. Daar valt met de SP heel wel over te praten. Huurders krijgen een lastenverlichting, en eigenaren van dure huizen en bedrijven een lastenverhoging. Leidt er ook toe dat mensen net boven het minimum met huurhuis of goedkoop koophuis er op vooruit gaan. De 'hardwerkende mensen' net boven de kwijtscheldingsgrens zijn daarmee geholpen! Zou die optie op steun van de VVD kunnen rekenen?

De belangrijkste factor van de hoge kosten wordt gevormd door de afvalinzameling.
- De kosten voor afvalinzameling zouden drastisch verlaagd moeten worden. Daarover spreekt de VVD niet.
3 keer raden van welke partij de wethouder lid is die daarvoor direct verantwoordelijk is in Heerlen.

Kortom: discussie is goed, maar wel zuiver graag!

U bent hier