h

Sportraad

20 maart 2008

Sportraad

SP-raadsleden Jeanine Hoefnagels en Wim van Kempen bezochten de Heerlense Sportraad. Wim van Kempen doet verslag.
Op bezoek bij de Sportraad
Uit alle takken van sport in Heerlen is er een SPORTRAAD gevormd. Deze bekijkt alles wat met sport in onze stad te maken heeft en de gemeente is er vast vertegenwoordigd. De Raad vergadert een paar maal keer per jaar. Op de vergadering van 19 maart waren van de SP-raadsfractie Jeanine Hoefnagels en Wim van Kempen aanwezig om eens van dichtbij kennis te maken. En dat werd een hele goede kennismaking!

De Sportraad is verdeeld in zes secties (het buitengebeuren zoals voetbal, de binnensport, het recreatieve enz.). Er is heel wat aan de hand. Hieronder volgen enkele belangrijke dingen die tijdens de vergadering ter sprake kwamen.

De jeugd: meer bewegen en sporten.

Er komen - ook in Heerlen - speciale mensen die jongeren bij scholen tot meer bewegen en sport moeten zien te krijgen. Ze moeten scholen, jeugd?en sportverenigingen dichter bij elkaar brengen: kombinatiefunctionarissen worden ze voorlopig genoemd. Lijkt een prima idee: veel jongeren zitten te veel en worden te dik, nietwaar? Nu de uitwerking van het idee!

Als het een succes wordt hebben we gelijk een probleem: het Rijk betaalt alleen de startperiode.

Meer flexibele verenigingen.

Nog zo'n goed idee: veel verenigingen krijgen minder jeugdleden, vrijwilligers worden schaars, te weinig bestuursleden moeten teveel doen, de uitgaven voor de accommodaties staan onder druk. Waarom niet meer samenwerken tussen verenigingen, fuseren? Waarom niet verschillende sporten bij elkaar in een vereniging? Bijvoorbeeld per wijk. Dat zou een kracht in de wijk kunnen betekenen. Dan zou je die accommodatie in de loop van de tijd ook flink kunnen vergroten. Met verschillende wijkfuncties erin.? Allemaal interessante ideeen. De leden van de Sportraden mogen er mee de boer op. Want natuurlijk ziet niet iedereen dit meteen zitten. De gemeente wil de zogenaamde vitale verenigingen (ook wel toekomstbestendigen genoemd: zij die dit allemaal voor elkaar krijgen en daarmee aan de toekomst werken) met extra subsidie gaan ondersteunen.

Die meer flexibele verenigingen krijgen dan ook te maken met het welzijnswerk, de scholen, de gezondheidszorg enz. We willen immers een integrale aanpak. Dingen met elkaar in verband bekijken en aanpakken.

Schaarste aan binnenruimten.

Er is jarenlang vooral ingezet op buitensport en voetbalvelden. We hebben weinig (grotere) ruimten voor de binnensport. De korfballers van Heerlen moeten in Maastricht gaan trainen. Jonge leden van binnensporten moeten wel erg ver buiten hun wijk om hun oefenlokaal te vinden. Ja, en nieuwe sporthallen kosten wel erg veel geld, weten SP-wethouder Duijf en zijn ambtenaren. Hoe graag ze Heerlen, ook de ouderen in de stad, tot meer bewegen willen aanzetten. Is hierbij ook aan samenwerking binnen Parkstad gedacht, zo vragen wij. Gedacht al wel, maar dat biedt blijkbaar ook nog niet veel soelaas.

In de rondvraag kwam ook nog een pilsje op tafel. Niet echt natuurlijk. Het was een heel serieuze vergadering en de leden werken zeer hard, zo is onze stellige indruk. Maar hoe zit het met de Horeca en de vergunningen? Dat had nog gezellig kunnen worden, maar de voorzitter vond het genoeg. Een dank-je-wel aan de leden van de Sportraad: voor hun inzet en voor de duidelijke dingen die ze ons lieten zien.

U bent hier