h

Vragen over Alfahulpen en Thuishulpen-A

20 augustus 2008

Vragen over Alfahulpen en Thuishulpen-A

De SP-fractie is ook in de zomer actief geweest. Zo werd er gesproken met clienten en werknemers in de thuiszorg. Uit die gesprekken bleek dat menig alfahulp en thuishulpen-plus (of Thuishulp-A) in onzekerheid verkeren.

Op basis van die gesprekken stelde SP-raadslid Yolanda Claessens de volgende vragen aan het College van B&W:

1. Is het College op de hoogte van de inhoud van de informatiebrief, die Meander aan de alfahulpen heeft gestuurd?
Zo ja, vindt het College dat deze brief een afdoende beeld schetst van de voordelen van een 'normale arbeidsovereenkomst' (verder loondienstbetrekking)?
2. Is de inhoud van de informatiebrief conform de afspraken, die van kracht zijn sinds de nieuwe aanbesteding?
Zo nee, wat gaat het College dan hieraan doen?
3. Is het College het met de SP-fractie eens dat de gemeente Heerlen loondienstbetrekkingen wil stimuleren boven het gebruik van (grotendeels rechtenloze) alfahulpen? M.a.w. dat de gemeente niet voor niets als voorwaarde in het contract het aanbieden van een loondienstbetrekking heeft opgenomen?
Zo ja, denkt het College dat veel mensen wijzer worden van de brief van Meander en op basis daarvan zullen kiezen voor de loondienstbetrekking boven het ?vertrouwde? alfa-hulpschap?
Zo nee, welke acties gaat het College dan ondernemen?
4. Dienen alfahulpen volgens het contract van de gemeente met Meander een loondienstbetrekking aangeboden te krijgen met (minimaal) hetzelfde aantal uren als in hun oude werksituatie?
Indien het contract van de gemeente met Meander zich daar niet expliciet over uitlaat, zou u het dan wenselijk vinden wanneer mensen enerzijds een aanbod krijgen met minder uren of anderzijds alleen kunnen kiezen voor een loondienstbetrekking, indien zij zich verplichten meer uren te werken?
5. Klopt het dat alfahulpen moeten solliciteren als zij in aanmerking willen komen voor een loondienstbetrekking? Zo ja, past dit binnen het contract? Zo nee, vindt u dit wenselijk? Is het dan ook mogelijk afgewezen te worden? En betreft het bovendien ook nog eens een tijdelijke arbeidsovereenkomst met proefperiode?
6. Vindt het College het wenselijk dat mensen, die vaak al jarenlang onder verantwoordelijkheid van Meander werken, nu ineens beschouwd worden als nieuwelingen (met sollicitatie, risico op afwijzing, proefperiode etc. als gevolg)?
7. Meander geeft weer dat mensen, die alfahulp willen blijven door 'veranderde regelgeving in de toekomst' geen recht meer hebben op doorbetaling bij ziekte. Hoe kijkt het College aan tegen de vermeende veranderde regelgeving?
8. Er heerst grote onrust onder zogeheten thuishulpen oftewel thuishulp alfamedewerkers? (medewerkers, die o.a. een signaleringsfunctie hebben en b.v. boodschappen voor hun clienten mogen verrichten). Meander heeft zelfs in een nieuwsbrief laten weten dat ontslag van een grote groep mensen tot de reele mogelijkheden behoort. Zij zouden vervangen worden door basishulpen. De thuishulpen-a zijn kortgeleden opgeleid in hun huidige functie.
In het bestek voor de aanbesteding heeft de gemeente Heerlen aangegeven het juist heel belangrijk te vinden dat thuiszorgmedewerkers zijn opgeleid om problemen te signaleren. Kan het College aangeven waarom Meander aangeeft de inzet van bovengenoemde medewerkers in de toekomst minder of zelfs helemaal niet meer nodig te hebben? Vindt u deze ontwikkeling wenselijk?
9. In o.a. Maastricht zijn thuiszorgmedewerkers 'bedreigd' met verlaging van hun loon met zelfs 20%. Dreigt dat voor deze groep medewerkers ook, wanneer zij hun werk willen behouden?
Zo ja, welke acties gaat/kunt u ondernemen om dergelijke situaties te voorkomen?

U bent hier