h

Lokale lasten omlaag!

7 oktober 2008

Lokale lasten omlaag!

Heerlen verkeert in allerlei ranglijsten al jaren bij de gemeenten met hoge lokale lasten. Het huidige College van SP-PvdA-Ouderenpartij en VVD beloofde die lasten niet meer dan de inflatie te laten stijgen. Het College hield woord en ging zelfs een stap verder: verlaging van de lokale lasten.

De SP is tevreden met de lastenverlaging voor Heerlenaren in 2009.

check hier het persbericht van de gemeente Heerlen voor verdere uitleg.

College maakt werk van lastenverlichting burgers

Belastingtarieven afvalstoffen- en rioolheffing 2009 dalen


De Heerlense tarieven voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing gaan in 2009 ten opzichte van 2008 flink omlaag. Hierdoor zullen de woonlasten voor de burger het komende jaar ook duidelijk minder worden. Het college komt met dit voorstel tegemoet aan zijn voornemen uit het begin van deze collegeperiode, om de gemeentelijke belastingen niet meer te laten stijgen dan de inflatie of zelfs de woonlasten te verlagen.

Verantwoordelijk wethouder voor Belastingen, Cor Duijf (SP), is blij met deze tariefsverlaging. Dit sociale college heeft vanuit het standpunt van armoedebestrijding serieus werk gemaakt van de lastenverlichting voor de burgers, aldus Cor Duijf.

?

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit drie onderdelen: de afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerende zaakbelasting. In 2008 was in de belastingtarieven de kwijtschelding van de belastingen verwerkt. Dit betekende dat kwijtschelding van de belasting geheel werd betaald door de belastingbetalende burgers. Deze kwijtschelding is nu uit de tarieven gehaald, waardoor de tarieven voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing substantieel lager worden.

Dit betekent niet dat de kwijtschelding is afgeschaft. De kwijtschelding blijft in Heerlen wel overeind. Binnen de Heerlense begroting is op andere manieren naar dekking van de kosten van kwijtschelding gezocht en gevonden.

?

Afvalstoffenheffing

In 2009 betaalt een meerpersoonshuishouden voor Afvalstoffenheffing 344,46. In 2008 was dit 349,46. In dit laatste bedrag zat een korting afvalstoffenheffing van 26,26. Zonder deze korting is de daling van de tarieven van 2009 ten opzichte van 2008 31,26. Rekening houdend met de korting betaalt een meerpersoonshuishouden in 2009 vijf euro minder.

Rioolheffing

In 2009 betaalt een eigenaar + gebruiker voor Rioolheffing 173,04. In 2008 was dit 193,08. Dit betekent een daling van 20,04 ten opzichte van 2008.

Voor een meerpersoonshuishouden dalen de tarieven in 2009 voor de onderdelen afvalstoffen- en rioolheffing ten opzichte van 2008 met 51,30 (18,7%). Inclusief de kortingsregeling welke in 2008 van toepassing was is dit 25,04 (11,8%). Dit betekent dat de woonlasten voor dit huishouden voor deze twee onderdelen dalen met 25,04 euro.

?

Vanaf 2009 worden landelijk geen tarieven voor de Onroerend Zaakbelastingen meer gehanteerd, maar een belastingbedrag gebaseerd op een percentage van de waarde van het onroerende goed. Hoe hoog dit bedrag zal zijn is op dit moment nog niet bekend. De totale belastingopbrengst van de OZB wordt in 2009 alleen met een inflatiecorrectie van 2,75 procent verhoogd.

De door het college voorgestelde tarieven voor de Afvalstoffenheffing en Rioolheffing moeten nog later dit jaar definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld. Dit geldt ook voor de tarieven OZB en de Hondenbelasting.

U bent hier