h

Meyer: sociale woningbouw geen politieke speelbal Parkstad!

8 december 2008

Meyer: sociale woningbouw geen politieke speelbal Parkstad!

Iemand die in Voerendaal in een goedkope huurwoning woont, die moet na de 'krimp-sloop' ook nog kunnen kiezen om daar te kunnen wonen. Het kan niet zo zijn dat die straks alleen in Heerlen of Landgraaf terecht kan! Competitie over de ruggen van mensen met een smalle beurs moeten we voorkomen".

In de raadscommissie Ruimtelijke Structuur werd vandaag kort gediscussieerd over de toekomstige sloop van woningen in verband met de bevolkingskrimp in Heerlen en Parkstad. Er werd duidelijk dat er commissiebreed grote behoefte bestaat om begin 2009 uitgebreid en zeer serieus te spreken over de gevolgen van de bevolkingskrimp op de volkshuisvesting.

SP-fractievoorzitter Ron Meyer sprak zijn bezorgheid uit over de gevolgen voor de sociale woningbouw. "Ik wil het College vragen zich alvast voor te bereiden op een grote uitdaging. In Parkstad werd eerder de Parkstad-Woonvisie vastgesteld. Het aantal te bouwen woningen werd daardoor vastgelegd. Nu is het ook tijd af te spreken waar gesloopt wordt. En dan met name de gevolgen voor de sociale woningbouw. We moeten voorkomen dat er een competitie ontstaat tussen gemeenten die natuurlijk allemaal allereerst de sociale woningbouw zullen willen slopen. Betaalbare huisvesting als politieke speelbal is onacceptabel!"

Op een reactie van wethouder Smeets dat de woningcorporaties daarin een verantwoordelijkheid hebben, reageerde Meyer door te stellen "dat dat allemaal wel kan zijn, maar Heerlen moet hier op Parkstad-niveau dan maar het voortouw nemen. Iemand die in Voerendaal in goedkope huurwoning woont, die moet ook na sloop weer kunnen kiezen. Het kan niet zo zijn dat die straks alleen in Heerlen of Landgraaf terecht kan! Competitie over de ruggen van mensen met een smalle beurs moeten we voorkomen".

SP-raadslid Piet Brauer vroeg aanvullend nog naar de positie en de mogelijkheden voor goedkope koopwoningen die met overduidelijk achterstallig onderhoud te kampen hebben.

U bent hier