h

Zeurpieten van de SP

9 januari 2009

Zeurpieten van de SP

Groen Links stelt in de raad al ruim 2,5 jaar zwaar teleur. Al vaker (hier, hier, hier, hieren hier) vroeg de SP zich af welke politieke zijde Groen Links in de raad van Heerlen precies kiest.

Afgelopen raadsvergadering stelde het enige Groen Links-raadslid in de Heerlense gemeenteraad wederom zwaar teleur. Niet alleen stemde Sajjad Rahnama'i voor de 2e keer als Groen Linkser tegen een opvangvoorziening, ook vroeg hij binnen een maand na een unaniem besluit van de raad over een lening aan voetbalclub EHC om een andere regeling. Tussen toen en afgelopen dinsdag zijn er geen nieuwe feiten op tafel gekomen. Rahnama'i wilde blijkbaar 'scoren'.
SP-raadslid Piet Brauer vroeg Rahnama'i of hij nog steeds achter het unanieme raadsbesluit stond en zo ja waarom hij dan zonder wijziging van de realiteit nu plots een andere oplossing wil. Kritische vragen vindt Rahnama'i in al zijn scoringsdrift maar niks. Piet Brauer is volgens hem namelijk de bekende Zeurpiet van de SP.

Op het einde van de bijeenkomst zakte Rahnama'i helemaal door het ijs. Een voorstel van zijn zijde om bij nieuwe opvang-voorzieningen eerst een toets uit te oefenen werd in het begin positief bejegend door de raad en het College. Totdat Rahnama'i uitleg gaf aan wat zijn echte bedoeling was: Rahnama'i wilde dat er alleen getoetst zou worden op de aanwezigheid van opvang in de stad en niet op andere zaken als noodzaak en doelgroep. Ook wilde hij dat een verzoek van een opvanginstelling niet eens in behandeling zou worden genomen als er al zulke opvang in de stad is. Hij had dat weliswaar niet opgeschreven in zijn motie, maar zo moest de raad zijn voorstel begrijpen, zo stelde hij. Het College en de raad mochten verzoeken van bestaande opvang niet eens meer bekijken of bespreken, als het aan Rahnama'i ligt. Ongeacht de ontwikkeling van de doelgroep, was er geen plek meer voor opvang als die al een vestiging heeft in de stad.

Rahnama'i wil daarmee als Groen Linkser feitelijk nieuwe opvang in Heerlen uitsluiten op basis van alleen het criterium: aanwezigheid van Opvang. Dat is in de realiteit niet eens mogelijk, omdat bij een correct bestemmingsplan de raad of het College niet eens iets te zeggen hebben over de opvang. Had hij zwaar geijverd om het voorstel diezelfde avond te kunnen behandelen en in stemming te kunnen brengen, toen hij zag dat niemand in de raad hem zou steunen, trok hij zijn motie snel in. Om de motie beter uit te schrijven....

Rahnama'i plaatst Groen Links in de Heerlense raad voortdurend in het oude politieke kamp. Hij toont zich een buikspreekpop van de rechtse oppositie. Een politiek kamp dat vooral uitblinkt in zuurheid over de verbeteringen in de stad. Een politiek kamp dat liever politieke spelletjes speelt dan de stad op te bouwen.

Jammer dat Groen Links die weg ingeslagen is.

De Zeurpieten van de SP gaan door met het opbouwen van de stad en het stellen van kritische vragen. Of de rechtse oppositie dat nu leuk vindt of niet!

U bent hier