h

CDA en PvdA verkwanselen onze Energie!

17 april 2009

CDA en PvdA verkwanselen onze Energie!

Het CDA en de PvdA in Provinciale Staten hebben de gelederen gesloten weten te houden. Ze stemmen in met verkoop van de aandelen Essent. 27 voor en 20 tegen.Desalniettemin is de uitverkoop van Essent allerminst zeker.

Essent-deal onzeker ondanks Limburgs 'ja'
Provinciale Staten hebben vrijdag ingestemd met de verkoop van de Limburgse Essent-aandelen aan de Duitse energiereus RWE. Of de miljardendeal ook daadwerkelijk doorgaat, heeft de provincie echter niet in eigen hand.
Maastricht
door Roel Ophelders

De coalitiepartijen CDA, PvdA en PNL zorgden tijdens een ingelaste Statenvergadering voor de benodigde meerderheid voor de verkoop, die de provincie ongeveer anderhalf miljard euro moet opleveren.

In de provincie Noord-Brabant, die met 31 procent van de aandelen een sleutelpositie inneemt, is echter twijfel ontstaan over goedkeuring.
Bron: www.ld.nl

CDA en PvdA zetten hun privatiseringsgolf daarmee ongegeneerd voort. Waar naar aanleiding van de Economische Crisis nog grote woorden gebruikt werden over publieke invloed en controle op belangrijke maatschappelijke voorzieningen, daar lijken die grote woorden niets waard voor de Provinciale CDA'ers en PvdA'ers.
Eurotekens en fantastische verhalen over hoe verantwoord RWE om zal gaan met de energievoorziening en duurzaamheidzijn voldoende om het Provinciaal eigendom in energiebedrijf te verkopen. Wat nou invloed op de energievoorziening?

Met name de sociaal-democraten in de Provinciale Staten laten- voor de zoveelste keer- zien dat zeggenschap en invloed vanburgers helemaal niet zo belangrijk is. Zolang de prijs maar goed genoeg is, wil de PvdA voormalige principes graag afstaan aan de vrije markt.
"Als het moet, verkopen ze hun eigen moeder" sprak 1 van de aanwezige actievoerders tegen de Uitverkoop Essent.

"Laat niemand meer zeggen dat bij de PvdA in de Provincie het belang van de Publieke zaak goed zit. Laat niemand meer stellen dat de Pvda strijdt voor maatschappelijke controle over basisvoorzieningen. Als je zelfs tijdens de crisis ongegeneerd overgaat tot de verkoop van een basisvoorziening, dan ben je geen knip voor de neus waard!"

Noord-Brabant zal nu de doorslag geven. Op dit moment lijkt een zeer krappe meerderheid tgen verkoop van de aandelen Essent te zijn. De Partij van de Dieren geeft de doorslag met haar een-vrouwsfractie in de Brabantse Staten. De PvdD verkondigde afgelopen dagen om principile redenen tegen te zullen stemmen. Of de PvdD de zware druk en lobby in de komende week zal kunnen weerstaan, zal nu moeten blijken. Als Noord-Brabant haar aandelen niet verkoopt, is er niet de benodigde 80% aandeelhouders die de aandelen wil verkopen.

U bent hier