h

CZ wil Atrium laten opdraaien voor grootheidswaanzin Orbis

17 juni 2009

CZ wil Atrium laten opdraaien voor grootheidswaanzin Orbis

Vandaag bleek dat Mike Leers, topman van zorgverzekeraar CZ, een fusie van het Heerlense Atrium-ziekenhuis en het noodlijdende Sittardse Orbis de enige optie voor de toekomst vindt. Ook zegt hij geen geld te willen steken in geplande verbeteringen aan het Atrium. De SP vindt dat totaal belachelijk: in Sittard wordt een veel te groot en veel te duur ziekenhuis neergezet en nu zou het Atrium de rekening van die grootheidswaanzin moeten betalen!

VVD en SP reageren afkeurend op fusie-eis CZ
 De VVD-fractie in Provinciale Staten en SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven hebben geen goed woord over voor de eis van CZ dat de ziekenhuizen in Heerlen en Geleen moeten fuseren. De verzekeraar stelt integratie als eis aan steun voor zowel Orbis als de nieuwbouwplannen van het Atrium Medisch Centrum.

Volgens de VVD is het ongezond om een goedlopend ziekenhuis als het Atrium te laten fuseren met zorgenkindje Orbis. Henk van Gerven spreekt schande van de CZ-eis. Hij zet de verzekeraar weg als een boekhouder die alleen naar het geld kijkt en niet naar het patintenbelang. Ook Van Gerven, die de groeiende invloed van zorgverzekeraars hekelt, zegt het onbestaanbaar te vinden dat het Atrium nu opdraait voor problemen bij Orbis.
Bron: LD.nl

De afgelopen jaren heeft de landelijke overheid steeds opnieuw gepleit voor nog meer marktwerking in de zorg en daarmee de regie over de ziekenhuizen uit handen gegeven, met alle gevolgen van dien. Dat zo'n megalomaan project als het Sittardse Orbis Medisch Centrum (waarvan een kind kan zien dat het vl te groot is voor de regio) berhaupt mogelijk is komt puur door een gebrek aan controle door de landelijke overheid. Hierdoor kunnen ziekenhuizen zich zonder tussenkomst van de minister of van wie dan ook zover in de nesten werken als Orbis, dat nu een kleine 400 miljoen schuld heeft en waar 700 banen op de tocht staan.

Dat nu het relatief goedlopende Heerlense Atrium Ziekenhuis zou moeten opdraaien voor de grootheidswaanzin van Orbis en de falende controle van de landelijke overheid is totaal onverteerbaar.

De SP roept de landelijke overheid dan ook opnieuw op de regie terug in handen te nemen. Als enige partij is de SP altijd fel tegen elke vorm van marktwerking geweest, ook in bijvoorbeeld de thuiszorg. Eerder al waarschuwde de SP voor de groeiende macht van o.a. verzekeraars en andere investeerders die geld willen verdienen aan onze zorg. Stop de marktwerking in de zorg voordat het te laat is en we zelf niets meer te vertellen hebben!

U bent hier