h

Heerlen teleurgesteld over gedrag Provincie

3 juni 2009

Heerlen teleurgesteld over gedrag Provincie

Gedeputeerde Staten van Limburg vertragen op deze wijzede financile bijdrage aan belangrijke projecten in Parkstad Limburg. GS koppelen de bijdrage aan een onmogelijke keuze en onmogelijke discussie. Dat heet politieke chantage.

GS van Limburg tonen zich daarmee niet de GS van Parkstad Limburg.
SP-fractievoorzitter Ron Meyer in debat over de houding van de Provincie

Vandaag diende de Raad unaniem een motie die het College opdraagt 'geen gemeentelijke cent extra aan de Buitenring te besteden'. Ook spreekt het voorstel de teleurstelling uit over de 'starre en vertragende houding' van GS.
De SP kreeg veel bijval bij het gebruik van de term politieke chantage door GS. Onder andere de Stadspartij en Groen Links beaamden die stelling. Het CDA zat in de knel: of CDA-gedeputeerden met hun kruistocht jegens Parkstad steunen f het regiobelang hooghouden. De CDA-fractie kon niet anders dan instemmen, maar had daar wel een merkwaardige argumentatie voor nodig: "omdat het in Heerlen financieel zo slecht gaat". Op de vraag of het CDA bij eventuele meevallers wl zou willen dat Parkstad ng meer betaalt, kwam alleszeggend geen enkele reactie.

Hierbij de bijdrage van de SP.

Voorzitter,

Ik ben vrijdag aanwezig geweest bij het debat in Provinciale Staten over de Provinciale voorjaarsnota. Ik zal u zeggen: er wordt hier vaak gesproken over de sfeer in deze raad. Eenieder die debatten in de Provincie wel eens volgt, zal snel terughollen naar deze raad.

De Buitenringleidt al jarentot discussie, heftighe discussie. De Parkstad-gemeenten hebben inmiddels al zo'n 100 miljoen uitgegeven aan de Provinciale weg die Buitenring heet. De voorzitter van Parkstad heeft zich afgelopen vrijdag moedig getoond door in te spreken bij Provinciale Staten. Hij betoogde zoveel als "Parkstad kan niet ng meer bijdragen". En terecht!

De reactie van Gedeputeerde Staten n CDA-fractievoorzitter Frische was tekenend: "f Parkstad draagt meer bij f we gaan terug naar de niet-geoptimaliseerde versie". Er werd fijntjes aan toegevoegd: Parkstad kan betalen uit de Essent-gelden.

Politieke chantage heet dat! Gedeputeerde Staten van Limburg vertragen op deze wijzede financile bijdrage aan belangrijke projecten in Parkstad Limburg. GS koppelen de bijdrage aan een onmogelijke keuze en onmogelijke discussie.

GS van Limburg tonen zich daarmee niet de GS van Parkstad Limburg. GS willen kennelijk alleen GS van Parkstad Limburg zijn als zij met de lange arm over Parkstad kan heersen. En die arm- laten we hem voor het gemak GER noemen- mag gerust naar ons wijzen en zwaaien. Hij mag ons op de schouder tikken en we willem hem zelfs de hand schudden. Maar:hij hoeft ons en onze voorzitterniet te koeieneren.

Een lesje 'vertrouwen in de lokale overheid' en 'control&anger managemt' zouden Ger- de arm welteverstaan- goed doen.

Voorzitter, u begrijpt: mijn fractie is geen fan van de huidige GS. Maar wie weet wordt dat anders, nu de PvdA-geest uit de ProvincialeCDA-fles is.

Nu de PvdA in de Provincie zich immers moedig getoond heeft door goed te luisteren naar de voorzitter van Parkstad n in te stemmen met een Provinciale SP-motie die de bijdrage aan het regiofonds loskoppelt van de discussie Buitenring, is er in de Provincie een nieuwe interessante politieke situatie ontstaan.

Wij stemmen in met de motie. Die maakt duidelijk wie wel of wie niet vindt dat Heerlen genoeg aan de Provinciale weg betaald heeft.

U bent hier