h

Je zou maar arts willen worden!

26 juli 2009

Je zou maar arts willen worden!

Afgelopen week zijn weer veel studenten die graag geneeskunde zouden studeren zwaar teleurgesteld, een deel van hen ook uit Heerlen afkomstig. Ze moesten loten voor een plekje op de universiteit en wanneer ze voor de derde keer uitloten dan worden ze dus nooit toegelaten. Niet alleen is dit systeem erg oneerlijk omdat het niet iedereen een gelijke kans geeft, het is ook nog eens raar. Er is namelijk geen screening op talent of motivatie, het is gewoon een loterij.

Een zeer gemotiveerde leerling kan zomaar drie keer worden uitgeloot terwijl iemand die eigenlijk Waterbouwkunde wilde studeren, maar daar niet werd aangenomen, wel kan inloten voor de studie geneeskunde.

De SP pleit ervoor dat het maximum aantal keren dat een student mag meedoen aan de loting wordt verhoogd. SP-Kamerlid Henk van Gerven: "Deze maand zijn duizenden studenten teleurgesteld door een uitloting. Op ons verzoek is minister Klink al aan het kijken of de numerix fixus kan worden afgeschaft, maar tot die tijd stel ik voor dat het maximum van drie lotingen per student wordt verhoogd."

Tot die tijd trekt jaarlijks een groot deel van de in Nederland uitgelote studenten naar het buitenland, bijvoorbeeld naar het Belgische Leuven, of gaat een andere studie doen.

U bent hier