h

Fusies maken ziekenhuizen duurder

31 december 2009

Fusies maken ziekenhuizen duurder

NMA signaleert prijsstijgingen

Hoewel bij schaalvergroting altijd als argument wordt aangevoerd dat daardoor kosten en prijzen omlaag kunnen, blijken de prijzen na ziekenhuis-fusies juist te stijgen.

Dat blijkt uit een nog ongepubliceerd onderzoek van de NMA, waarover de Volkskrantschrijft. Patienten zoeken over het algemeen niet uit waar ze de goedkoopste zorg kunnen krijgen, als ze daarvoor ver moeten reizen. De fusies betekenen vaak een regionaal monopolie, aldus de NMA, en dat leidt tot prijsstijgingen.
Bron: JOOP.nl

De SP waarschuwde eerder al voor de kwalijke gevolgen van decommercile drang naar schaalvergroting. In Heerlen zelfs vele malen. CZ-topman Leers wil(de) namelijk alleen bijdragenaan nieuwbouw voor hetAtrium in Heerlen als het toteen fusie met het noodlijdende Orbiszou komen. De SPviel bij CZ binnen met een eerste-hulp-team en hoofdpijn-stillers ("Zijn ze bij CZ soms op hun hoofd gevallen?").Daarna schreef deSP een brief aanBurgemeester Gresel van Heerlen en vroeg hemhet Kabinet in de kraag te vatten. Het College van Heerlen pakte die oproep op. Toch bleek de grootheidswaanzin nog niet voorbij en dus knokte de SP verder.

SP-Kamerlid Renske Leijten wil per direct een fusiestop voor ziekenhuizen.

U bent hier