h

Nieuw bizar hoofdstuk bijstanddrama

6 februari 2010

Nieuw bizar hoofdstuk bijstanddrama

Onbegrijpelijke korting op bijstandsgeld Gemeente Heerlen

Twee tests doorstond het Heerlense bijstandsbeleid glansrijk. Bovendien constateert de inspectie dat het Heerlense tekort op de bijstandskosten te wijten is aan het landelijke computermodel dat de verdeling van de gelden regelt. Maar uitgerekend in Heerlen wijkt de toetsingscommissie (onder leiding van een prominent CDA-er) af van de conclusies van die inspecties. Resultaat: Heerlen loopt op onverklaarbare wijze alweer miljoenen mis. Een reactie...

Heerlen heeft al jaren te kampen met veel hogere bijstandsuitgaven dan het vaste bedrag dat de gemeente daarvoor van het ministerie uit Den Haag krijgt. Om te onderzoeken of Heerlen in aanmerking kan komen voor een gedeeltelijk compensatie daarvan heeft de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken het Heerlense bijstandsbeleid onderzocht. Bovendien zijn ook nog eens steekproefsgewijs 100 dossiers van bijstandscli?nten door het ministerie onderzocht.

Beide tests zijn door Heerlen glansrijk doorstaan. Er werden slechts kleine tekortkomingen geconstateerd, en in de hele steekproef was er in geen enkel geval sprake van een onterechte toekenning van een bijstandsuitkering. De Inspectie constateert dat het Heerlense tekort te wijten is aan fouten in het landelijke computermodel dat de verdeling van bijstandsgeld over de gemeenten bepaalt, en aan ?onverklaarbare? factoren. Het herstel van de geconstateerde kleine tekorten zal niet leiden tot een noemenswaardige afname van het tekort, aldus het rapport van de Inspectie. Kleine gebreken zijn overigens bij alle onderzochte gemeenten geconstateerd.

Vervolgens moest een ?Toetsingscommissie? onder leiding van de Limburgse CDA-prominent Theo Bovens op basis van de inspectierapporten van de gemeenten bepalen in hoeverre gemeenten gecompenseerd worden. Maar terwijl in alle andere gevallen de ?commissie Bovens? zich gehouden heeft aan de inspectierapporten om te bepalen of gemeenten een maximale of een gedeeltelijke compensatie krijgen, is men hier in Heerlen van afgeweken. Om onbegrijpelijke redenen wordt niet de maximale compensatie betaald. Heerlen loopt daardoor over 3 jaar in totaal ? 4,8 miljoen mis. Zonder eigen onderzoek van de commissie Bovens, zonder dat wordt aangegeven waarom het inspectierapport niet zou kloppen.

De Heerlense SP-wethouder Peter van Zutphen is landelijk al jarenlang een van de voorlopers bij het verzet tegen de willekeurige verdeling van bijstandsgeld. Hij is verbijsterd door wat hij het zoveelste hoofdstuk in het bizarre drama rond deze verdeling noemt. Een verdeling die blijkbaar onrecht doet aan de sociaal-economische achterstanden van deze regio sedert de mijnsluiting, die niet in ?Hollandse? computermodellen zijn te vangen.

Heerlen heeft ondertussen bezwaar gemaakt bij het ministerie tegen de onverklaarbare korting die Heerlen gekregen heeft, en zal dit zo nodig bij de hoogste rechter aanvechten.

U bent hier