h

Raadsvergoeding 4 jaar bevroren

3 februari 2010

Raadsvergoeding 4 jaar bevroren

SUCCESVOL SP-VOORSTEL

Op initiatief van de SP is er vandaag een voorstel gedaan om de vergoeding voor raadsleden 4 jaar te bevriezen. Het amendement (wijzigingsvoorstel) werd ondersteund door de PvdA, de Ouderenpartij en de fractie Wouters. DeSP stelde dat de raad niet voor miljoenen in de stad kan bezuinigen zonder zelf de buikriem aan te trekken. Door de bevriezing krijgen raadsleden geen jaarlijkse loonsverhoging. Daardoor gaat de vergoeding in procenten omlaag, richting het door de SP gewenste wettelijke minimum van 80%.

"Als de raad met groot gemak kan snijden op uitgaven in de stad, dan moet de raad ook ballen tonen ten aanzien van de eigen vergoeding. De SP wil de raadsvergoeding verlagen." sprak Ron Meyer van de SP. "Het grappig om te zien hoe allerlei raadsleden hier plots wakker schrikken en krampachtig proberen om ons voorstel tegen te houden. Het kaf wordt van het koren gescheiden als het om de eigen beurs gaat."

Feitelijk stemden de VVD, GL, Leers, Stadspartij, Leefbaar Heerlen en CDA tegen de bevriezing van de raadsvergoeding. De VVD en GL waren in elk geval nog zo eerlijk om tegen het wijzigingsvoorstel te stemmen. CDA, Stadspartij, Leers en Leefbaar Heerlen spraken met gespleten tong. Zij stemden in met de wijziging, maar wezen vervolgens het gewijzigde voorstel (het voorstel van de SP betrof een toevoeging aan een breder punt over bezuiniging op het budget van de raad) af. Daarmee lieten zij niet voor het eerst zien dat een hypocriet gedrag binnen de raad niet door hen geschroomd wordt.

Groen Links-voorman Rahnama'i bevestigde voor de zoveelste keer: "Groen Links Heerlen is tegen de bevriezing van de raadsvergoeding". In reactie op een vraag van SP'er Meyer stelde Rahnama'i: "Ja, wij vinden dat de kwaliteit van raadsleden afhankelijk is van de hoogte van de raadsvergoeding. De kwaliteit van raadsleden holt achteruit als de raadsvergoeding omlaag gaat."

U bent hier