h

Groot succes voor SP: marktwerking uit de thuiszorg!

20 mei 2010

Groot succes voor SP: marktwerking uit de thuiszorg!

Agnes Kant streed gedurende haar volledige periode in de Tweede Kamer tegen de oprukkende marktwerking in de zorg. Die marktwerking blijkt steeds vaker te leiden tot meer bureaucratie, meer managers en hogere kosten. Daar tegenover staat slechtere, minder solidaire zorg. Nu, vlak voordat Kant de Kamer gaat verlaten behaalt ze alsnog een groot succes in de strijd tegen de marktwerking. Een wet van haar hand werd vandaag aangenomen:

"We zien nog steeds grote problemen in de thuiszorg. Schoonmaakbedrijven verdringen verzorgenden; ouderen en zieken krijgen te veel wisselende krachten over de vloer. Deze wetten geven gemeenten de ruimte om van de thuiszorg weer zorg te maken. Ik ben daar blij mee en ik ben er trots op om twaalf jaar Kamerlidmaatschap zo af te sluiten."

Agnes Kant

In haar laatste optreden in de Tweede Kamer verwierf Agnes Kant een meerderheid achter zich om de verplichte aanbestedingen uit de thuiszorg te halen, om een lokaal basistarief in te voeren voor huishoudelijke verzorging en om het geld voor thuiszorg ook daadwerkelijk te reserveren voor de zorg.

Ook in Heerlen neemt de SP het al jaren op tegen de marktwerking die alleen maar leidt tot minder persoonlijke en slechtere zorg. SP-wethouder Peter van Zutphen besliste afgelopen collegeperiode zelfs tegen landelijke wetten in dat mensen hun vaste thuishulp mochten houden, ook wanneer dat volgens nieuwe aanbestedingsregels niet meer mocht.

Zowel de bestuurders van veel gemeenten als werknemersorganisaties en de ouderenbonden zien in de wetten een stap naar een meer menselijke thuiszorg. In het bijzonder wijzen de vakbonden op de desastreuze gevolgen voor werknemers. Zij schrijven: "Door de systematiek van aanbesteding kunnen de thuiszorginstellingen niet anders dan deze effecten af te wentelen op hun werknemers." De organisaties delen de mening van de SP: "Niet de schoonmaak, maar signaleren, ondersteunen en het stimuleren zijn de belangrijkste doelen van de huishoudelijke zorg."

Gisteren was het nog even spannend of de wetten tegen de asociale gevolgen van de marktwerking er zouden komen. Bekijk hier hoe Een Vandaag Agnes Kant volgde in de aanloop naar dit bijzondere succes.

U bent hier