h

2e termijn: Wij zijn geen bangeriken die stil blijven zitten!

28 oktober 2010

2e termijn: Wij zijn geen bangeriken die stil blijven zitten!

De 2e termijn van de Algemene Beschouwingen. Fractievoorzitter Ron Meyer sprak namens de SP de volgende bijdrage uit.

Wij zijn Heerlen en wij boksen weer mee! En nee, onze techniek is niet geweldig, we moeten vooral hard werken. Veel bewegen, maar we weten inmiddels ook dat we vol moeten houden. Dat er altijd een kans komt om toe te slaan en beter te worden.
Fractievoorzitter Ron Meyer toont dat Heerlen door moet blijven knokken...

De volledige bijdrage luidt als volgt:

Voorzitter,

Gisteren begon ik met het uitdelen van vlaai. Deze raad kan nooit genoeg zoet voor zijn kiezen krijgen. Ik ben blij dat we ook wat van het zoet hebben kunnen delen met degenen die eerder vol misbaar en verontwaardiging in de krant aankondigden afwezig te zullen zijn. Ik ben blij dat deze arena van de democratie uiteindelijk toch niet te eng voor hen is gebleken. Een kopje koffie en een stukje vlaai hebben hopelijk voor voldoende comfort gezorgd. En zoals u weet, meneer de voorzitter, wij bieden het CDA altijd graag een comfortabele positie.
En gelukkig, goed voorbeeld doet volgen, inmiddels heb ik de toezegging van een sigaar. En het kan bijna niet anders zijn dan dat de sigaar het voorgerecht is voor de publiekelijk aangekondigde Tegenbegroting. De kiezer van de oppositie is uitgelopen voor hun alternatief. Het volk wacht vol verwachting op de visie en keuzes van oppositieleider Claessens en co.
En eerlijk is eerlijk, de SP is ook erg benieuwd. Hou ons niet langer in spanning. Haal het tromgeroffel weg, en kom op met die langverwachte tegenbegroting. De spanning wordt bijna teveel, laat ons niet langer wachten.

Voorzitter,
In alle ernst, ik geloof niet dat die er nog komt. En dat is toch wel een drama. Een tragedie. Een tragedie van publieke geloofwaardigheid en een absolute uitglijder.
Want het CDA kan veel van de SP verlangen- en we delen zelfs vlaai met hen-, maar toch echt niet dat wij hun programma schrijven.

Voorzitter,

De begrotingsdebatten- en in het bijzonder waar het gaat om het Meerjarenplan- gaan over de grote lijn van onze stad. Over een idee, een visie waar we over enige tijd willen staan. Over de kwaliteit van onze Heerlense samenleving over een aantal jaren. Voor de SP zijn in dit debat de termen Beweging, Karakter en Regie maatstafgevend.

Laat ik het achterwege blijven van voorstellen tot fundamentele koerswijzigingen in deze raad duiden als een compliment voor het College. Een compliment dat niet duidelijker kan worden uitgesproken dan via een verwijzing naar de leus Heerlen wordt wakker (met dt) die op vol plekken in onze stad te zien is. Heerlen wordt inderdaad wakker. Niet in de gebiedende wijs, maar in de constaterende wijs. Heerlen beweegt! Heerlen heeft een sterker wordend eigen karakter. Dat eigen karakter slaapt niet langer, maar het is alweer een tijdje hartstikke wakker!

Cultuur: straat en buurt
Het College beweegt trouwens ook. En dan bedoel ik niet de dagelijkse fietstrip van onder andere wethouder de Wit. Nee, het College zegt de SP toe de verbinding met de straat en de buurt keihard in de subsidievoorwaarden van culturele instellingen op te nemen. En dat ziet de SP als een succes. Want:

Heerlen wil de verbinding van gewone Heerlenaren met de bieb, het poppodium, de fanfare, het buurevenement en de muziekschool sterker maken. Heerlen roeit tegen de stroom in! Het is niet de coalitie in Heerlen, maar een kabinet met het CDA dat het optreden van de fanfare, toegang tot de bieb en de musical van Kabouter Plop veel duurder maakt en cultuur tot een elitaire aangelegenheid maakt! Het is die 2/3e van uw partij, meneer Claessens, waar u uw verwijten moet neerleggen. Niet bij de stad die de verbinding met de straat en de buurt juist opzoekt!

De verbinding met de mensen in de stad wordt niet gemaakt, door de stekker uit de Nieuwe Nor of uit de Bieb en de Muziekschool te trekken. Meer jongeren van de Oefenbunker in de Nor in plaats van minder. Meer lokale kunstenaars en fanfares uit de stad bij Cultura Nova. Dat kan alleen door serieus met de Culturele Lente om te gaan. Wij zijn scherp op de grote spelers, maar we maken geen karikatuur van hen!

ARMOEDE
Voorzitter,
Over verbinding gesproken. Wij zijn blij dat vrijwel iedereen in deze raad het karakter van de sociale stad steunt. We zijn tevreden dat onze stad een miljoen extra uitgeeft om armoede en uitsluiting te bestrijden. Dat is nodig en het is prettig dat de hele raad dat ook voelt. Er is immers vooralsnog niemand die een andere koers voorstelt. We zijn daarentegen onthutst over de voorstellen van de landelijke VVD-CDA en PVV-coalitie. De Heerlense VVD durfde het gisteren hier zelfs aan om op het belang van de armoedeval te wijzen. Ik verslikte me bijna in mijn stukje vlaai.

Het zijn Rutte en co die gemeenten verbieden om mensen in de armoedeval te ondersteunen. Het zijn Rutte en co die de lonen graag landelijk op 0 zouden zien staan. Het zijn Rutte, Verhagen en Wilders die vinden dat er nog wat af kan van die 60 euro per week die een gezin in de bijstand kan uitgeven aan eten. Het is het kabinet dat doet alsof je de armoedeval oplost door vooral het sociale minimum te verlagen. Het zijn Rutte en co die het gemeenten verbiedt om werkenden met een laag inkomen te ondersteunen!
Heerlen toont karakter door fundamenteel anders te kiezen, maar kan helaas niet voorbij aan wat landelijk besloten wordt.

Werkgelegenheid
De SP is blij dat Heerlen vooralsnog qua werk redelijk overeind blijft in de crisis die nog altijd woedt. Wij ondersteunen volledig dat er keuzes moeten worden gemaakt voor de toekomst. Zorg voor onderscheidend vermogen. Haal ook de grijze vis binnen als die voorbij zwemt, maar richt je vooral op de goudvissen. Richt je actief op specifieke onderscheidende gebieden zoals nieuwe energie. We geven het goede voorbeeld met de zonnepanelen op onze daken, maar we moeten wel durven doorpakken.
Zorg voor betere verbindingen met bijvoorbeeld Aken. Maar wees ook realistisch. Avantis toont elke dag nog waarom er realiteitsgehalte moet bestaan. Hoe succesvol concrete samenwerking met Aken in de toekomst ook kan zijn, verwacht geen snelle gouden bergen. Om de barriere met Aken te kunnen slechten, zal de grens van taal, cultuur en regelgeving moeten vervagen. En dat kost tijd en kan alleen via concrete projecten. Op het gebied van onderwijs en werk bijvoorbeeld.

Voorzitter, bij werk hoort ook hoe je je de grote groep mensen die vaak langdurig aan de kant staat in beweging probeert te krijgen. Baanbrekend werk is een succes en kan rekenen op de steun van de SP. Een project waarbij mensen langzamerhand weer de verbinding met de arbeidsmarkt kunnen krijgen. Een opstap. Met een stimulans in positieve zin.
De SP maakt zich zorgen om de vervaging van baanbrekend werk. Is baanbrekend werk nog steeds een opstapje, een werkervaringsplaats, een toegangspoort tot de arbeidsmarkt, in activiteiten die aanvullend zijn OF is het meer dan een opstapje en horen daar- al dan niet na enige tijd- een arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden bij? De SP-fractie steunt de gedachte dat iedereen die kan werken ook moet werken, maar vindt wel dat bij werk ook echte arbeidsvoorwaarden horen. De SP-fractie zal zich in de komende periode toespitsen op de kaders en de harde voorwaarden van Baanbrekend werk en wij zullen de discussie daarover graag in de commissie voortzetten.

Voorzitter,
De begrotingsdebatten gaan ook over de kwaliteit van onze Heerlense samenleving over een aantal jaren. Ook dus over de kwaliteit van onz

De opwaardering van onze binnenstad, maar in het algemeen, de omgang met de krimp zijn goede voorbeelden. Grote bewegingen, waarvoor altijd bezwaren te vinden zijn. De tijd dat Heerlen zichzelf keer-op-keer bestuurlijk gijzelde, plannen niet afmaakte en de stad in onzekerheid achterliet, ligt gelukkig achter ons. De SP kent ook zorgen om de toekomst, en de leegstand, maar de SP doet niet aan self-fullfilling prophecies en spookbeelden.

Niet willen bewegen, of zelfs genomen besluiten ter discussie stellen, omdat je bang bent voor de toekomst, is het slechtste wat je kunt doen. Dan loopt de boel pas echt vast. De situatie waarin onze stad zich begeeft, EN de krimp die op ons afkomt, vraagt om het vermogen mee te bewegen. Om het dak van de stad sterker te maken. Niet om stil te blijven zitten, in de hoop dat de regen ergens anders neerdaalt.

Parkstad
Over daken gesproken. Het Pact van Parkstad is door de SP vorig jaar omschreven als Lakmoesproef. Vrijwel niemand wil nu al herindelen, en toch moet er samengewerkt worden. Die lakmoesproef kan alleen gerealiseerd worden door Parkstad te laten uitvoeren. Geen nieuwe beleidsnotas, de schop in de grond!
Na een jaar zien we echter nog steeds dat de Parkstad-organisatie vooral een enorm waterhoofd is. Wij vragen ons inmiddels hardop af of we aan de lakmoesproef niet een tussendoel moeten koppelen. Binnen nu en 2 jaar bijvoorbeeld 30% teruggang in de organisatie. Die organisatie kost bakken vol geld, vormt een extra bestuurslaag en lijkt niet erg beweeglijk om zichzelf te laten afvallen. Moeten wij de Parkstad-organisatie niet naar de fitnessschool sturen?

Voorzitter,
Financieel doet onze stad het prima. De nieuwe wethouder van financi?n mag tevreden zijn. Hij mag ook alle complimenten krijgen, maar hij niet alleen. Ook zijn voorganger verdient een compliment door vorig jaar in verkiezingsjaar te bezuinigen, maar dat vooral met verstand te doen. Door zich niet door het CDA te laten wijsmaken dat de MAU slechter zou uitvallen.
De nieuwe wethouder Financien gaat op die verstandige toer door. Hij heeft zich niet gek laten maken- zoals andere gemeenten deden- mbt de bezuiniging op het gemeentefonds. En dat is goed, want daarmee wordt nu gelukkig ook door een wethouder van niet-linkse signatuur definitief afstand gedaan van de methode Hol waarbij elke donkere bui meteen tot het slachten van het vee leidde.

Tot slot:
Heerlen staat er beter voor dan 5 jaar geleden. Op ?lle gebieden. Een stad met vertrouwen en een stabiel bestuur. Een stad waarin de initiatieven op straat liggen. Een stad van heel veel mensen in grote onzekerheid, maar een stad met een zeer sociale raad. Dat de oppositie geen fundamentele koerswijzingen voorstelt, maar hoogstens enkele krenten uit de pap probeert te vangen, getuigt van die beweging.
De SP is ervan overtuigd dat Heerlen er met deze begroting over 4 jaar n?g beter voor zal staan. Er staan grote uitdagingen en obstakels op onze weg. En er drijven donkere wolken vanuit Den Haag naar het zuiden. Maar we hebben het karakter, de regie en de beweging om die enorme opdracht aan te kunnen pakken.

Wij zijn geen profeten van de angst. Wij zijn geen bangeriken die stil willen blijven zitten. Wij zijn Heerlen en wij boksen weer mee! En nee, onze techniek is niet geweldig, we moeten vooral hard werken. Veel bewegen, maar we weten inmiddels ook dat we vol moeten houden. Dat er altijd een kans komt om toe te slaan en beter te worden!

U bent hier