h

Dagblad De Pers: In Heerlen investeren ze juist

24 november 2010

Dagblad De Pers: In Heerlen investeren ze juist

Dagblad De Pers vestigde vandaag de landelijke spotlights op Heerlen door vanaf de voorpagina uitgebreid aandacht te besteden aan de Heerlense Culturele Lente. In een helder artikel legt de krant uit hoe Heerlen zich in de afgelopen jaren door een fris, optimistisch beleid ontwikkelde van sombere, criminele drugsstad tot een van de actiefste culturele broeinesten.

De afgelopen maanden is de SP in gesprek gegaan met een groot aantal vertegenwoordigers van de culturele sector in Heerlen waarin onder andere de vraag naar voren kwam hoe de landelijk geroemde Heerlense Culturele Lente zoveel mogelijk Heerlenaren kan bereiken. Op basis van deze gesprekken is een visie ontstaan die er in het kort op neer komt dat cultuur ?de straat op? moet.

Maar bovenal is de SP trots op wat er de afgelopen jaren op cultureel gebied gebeurd is in Heerlen, daarom zijn we ook blij met de keuze van het college om zelfs nu -tegen de stroom in-? te blijven investeren in cultuur en de Culturele Lente daarmee de kans te geven door te groeien naar een 'culturele zomer'. Laten we trots zijn op wat Nederland inmiddels weet: in Heerlen gebeurt het!

Lees hier het artikel dat vandaag in dagblad De Pers stond:

Keihard tegen de landelijke trend in investeert Heerlen een miljoen extra in cultuur. Kunst moet de stad met het pikzwarte imago er weer bovenop helpen.

Struikelde je nog niet zo lang geleden over heel veel junks als je het station van Heerlen uitliep, nu loop je, zonder enige hindernis, bijna direct tegen de mooie en net gerenoveerde Royal bioscoop aan. Even verderop is door het raam van een leegstaand pand een muurkunstwerk te zien. En een paar panden daarnaast is net een nieuw productiehuis voor urbancultuur (van Cuttin? Class) gestart.

Maar de climax van cultureel Heerlen staat midden in het centrum op een plein: Schunck, cultuurtempel van Heerlen, ook wel glaspaleis genoemd. Een museum, bibliotheek, muziekschool, en nog wat meer, in een. Een bijzonder gebouw, de trots van de Zuid-Limburgse stad die lange tijd niets had om trots op te zijn. Maar die nu volgens veel Heerlenaren opkrabbelt uit de ellende, dankzij wat al een tijdje de Culturele Lente wordt genoemd.

De voormalige mijnstad heeft in Zuid-Limburg al een beter imago gekregen, nu moet de rest van het land nog volgen. Het mooie Maastricht wint het niet altijd meer van het lelijke ? maar wat spannender ? broertje Heerlen. Een dame uit een dorp in de omgeving: ?Wij kiezen nu vaker om op zaterdag naar Heerlen te gaan, en niet Maastricht.?

Wat begon bij wat kunstenaars en instellingen, ging op een gegeven moment Culturele Lente heten; die term sijpelde door naar het gemeentebestuur, dat nu volledig om is: cultuur, ja cultuur, dat is wat Heerlen nodig heeft. Het zou de stad een beter imago geven, en daarom nieuwe bedrijven en inwoners aantrekken, en Heerlense jongeren aan zich binden, die juist nu zo hard nodig zijn vanwege de krimp die de komende jaren hard gaat toeslaan in Zuid-Limburg. Overal in de stad zijn ze namelijk al te zien, de leegstaande panden. En ook de vergrijzing is goed zichtbaar; in de straten zie je flink wat meer rollators dan in de meeste steden.

Om dit soort problemen te lijf te gaan investeert de gemeente al een paar jaar veel in cultuur. Dit jaar zijn de netto-uitgaven bijna 18 miljoen, en voor volgend jaar wordt er nog eens een extra miljoen aan cultuur uitgegeven. Daarmee gaat de stad, met de SP als grootste partij, dwars tegen de landelijke trend in: vrijwel alle gemeenten bezuinigen juist op cultuur; voor zover bekend gooit alleen Nijmegen er ook een miljoen extra bovenop. Met die 18 miljoen investeerde Heerlen de laatste jaren trouwens sowieso per inwoner al veel meer dan de gemiddelde stad in cultuur. ?We moeten geen moment van zwakte kennen, en dus niet gaan bezuinigen op cultuur als het financieel wat minder gaat. Niet nu de stad een stijgende lijn laat zien?, zegt de Heerlense cultuurwethouder Lex Smeets.

Lees verder op de website van De pers...

U bent hier