h

ACTIE Lijn 39: Bertje, laat ons niet voor paal staan!

17 december 2010

ACTIE Lijn 39: Bertje, laat ons niet voor paal staan!

PvdA-gedeputeerde Bert Kersten (foto) heeft vrijdagochtend een klein legertje boze busreizigers op bezoek gekregen in het Provinciehuis in Maastricht. Zij boden hem meer dan 600 handtekeningen en een heuse bushaltepaal aan. Busvervoerder Veolia schrapt opnieuw een buslijn en daardoor blijven de wijk Eikenderveld, een school van Arcus, de Woonboulevard, Kinderstad en andere bedrijven voortaan verstoken van openbaar vervoer. De 600 Eikendervelders pikken dat niet. "We willen niet voor paal staan, we willen dat de bus weer gaat rijden."

Bewoners van het Eikenderveld haalden- gesteund door de SP- de afgelopen weken 600 handtekeningen op. SP raadslid Olivia Mous: "Door het opheffen van deze lijn komt een hele wijk zonder openbaar vervoer te zitten. Daar bestaat grote weerstand tegen. Gedeputeerde Kersten is namens de Provincie Limburg, als opdrachtgever, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. Hij moet ingrijpen!"

Opmerkelijk is dat behalve Eikendervelders en SPers er ook Heerlense raadsleden van PvdA, CDA en Ouderenpartij aanwezig waren. Mous: "Deze bushaltepaal staat symbolisch voor het verzet tegen het verdwijnen van lijn 39. Dat is niet alleen iets van de SP en Eikendervelders, maar gaat heel Heerlen aan het hart. De provincie moet ervoor zorgen dat heel Limburg bereikbaar is met de bus en niet alleen op plekken waar Veolia rijk kan worden. Vorig jaar verdween lijn 42 al. Op deze manier blijft er geen enkele bus meer over!"

Gedeputeerde Kersten gaf aan veel belang te hechten aan een goede busverbinding in 'gewone mensenwijken'. Hij wil onderzoeken of de bus terug kan. De delegatie van actievoerders nam daar geen genoegen mee. Onderzoek is prima, maar dan wel tot die tijd de bus weer door Eikenderveld laten rijden. Voor Bert Kersten is dat bespreekbaar. Hij wilde daar wel 'tienduizend euro' voor uittrekken. Maandag gaat hij daarover met Veolia spreken. De SP in Provinciale Staten wil die toezegging 'zwart-op-wit' en ondersteunen 'm daarom met een motie in de Provincie.

Later meer. Zoals de afloop van het debat in de Provinciale Staten, foto's en een filmpje.

U bent hier