h

Gast van de Raad? Gast van de straat! Over de Sjoepkar-methode

4 januari 2011

Gast van de Raad? Gast van de straat! Over de Sjoepkar-methode

D66 en Trots op Nederland-afdeling Heerlen dienden vandaag een initiatiefvoorstel in dat de kloof tussen burger en politiek zou moeten verkleinen. De raad zou voortaan willekeurige Heerlenaren uitnodigen en 2 raadsleden van verschillende partijen verzorgen rondleidingen. De organisatie (de griffie) van de gemeente zou op zoek moeten naar die geinteresseerde Heerlenaren. Volgens de SP de verkeerde oplossing. Fractievoorzitter Ron Meyer sprak over de politieke werkwijze van de SP: de SJOEP-KAR-methode.

Voorzitter,

Ik ga het niet hebben over fotootjes, de borrels en de klankbordgroep.
Ik ga het niet hebben over hoeveel dit voorstel zal kosten en wat het nu precies zal opleveren.
Ik ga het niet hebben over hoe politieke partijen hun verantwoordelijkheid over de schutting gooien.
Ik ga het niet hebben over de doodgeboren initiatieven in andere steden.
Ik ga zelfs niet eens vragen wat er in het voorstel precies bedoeld wordt met het citaat over populisme tegengaan en wat uitgerekend initiatiefnemer Petermann- daar precies mee bedoelt.

Hoewel allemaal stuk voor stuk mogelijke ingangen om te schieten op dit voorstel, wringt de schoen voor de SP veel fundamenteler.

Voor de SP is politiek veel meer dan de gemeenteraad. Politiek begint niet hier in dit gebouw, maar in de Passart, de Heerlerbaan en Meezenbroek. Of bij de Houten Sleutel, of in de Nieuwe Nor. Bij de schoonmakers of bij de postbodes. Op straat. Bij de mensen.

Wij twijfelen niet aan de goede bedoelingen van de initiatiefnemers. Maar het zijn bedoelingen die uitgaan van een andere invulling van het begrip volksvertegenwoordiger. De gemeenteraad als het centrum van het universum.
De initiatiefnemers suggereren bovendien dat de vaak genoemde kloof tussen de politiek en de burger zit in de (on)mogelijkheden die mensen hebben om te volgen wat er in het gemeentehuis gebeurt.

De SP ziet dat anders. Volgens de SP ontstaat de kloof onder andere door de plek waar politieke partijen hun oor te luister leggen en door de taal die ze spreken.
Voorzitter, voor de SP is de gemeenteraad daarom slechts 1 van de voertuigen.

En over voertuigen gesproken, ik geloof dat de gemeenteraad zichzelf graag ziet als een Ferrari. Zo'n mooie blinkende waarvan het onbegrijpelijk is dat er zo weinig mensen naar komen kijken. Als de gemeenteraad al een Ferrari is, dan zie je als je wat dichterbij komt, wat het probleem is: hij heeft geen winterbanden. Hij moet het in deze winterse omstandigheden doen met de sloffen onder de banden: kale zomerbanden. En met die zomerbanden glibbert hij zelfs op sommige hoofdwegen de bocht uit. Berg-op of de wijken en buurten in - waar de sneeuw wat langer blijft liggen, is de luxe wagen in ieder geval kansloos.

Directe actie-in-de-buurten, de manier van de SP, is weliswaar geen Ferrari- zelfs geen rode- maar meer een kruiwagen, in goed Heerlens een Sjoepkar. En die Sjoepkar- de 2.0-versie- met Winterbanden, met Tomatensoep-verwarmer, ingebouwde megafoon, online petitie en allerlei andere moderne snufjes- komt in weer en wind tot aan de voordeur van elke Heerlenaar.

Die Sjoepkar is ONS belangrijkste politieke voertuig. In de Sjoepkar laden wij mensen en hun ervaringen in de buurten op. En belangrijker voor dit voorstel: in die Sjoepkar begint elke keer weer ons politieke verhaal. Daar ligt onze basis. Onze fundering.
Zonder actie geen fractie.

Wij vragen niemand om te doen zoals wij doen.
Wij vragen niemand om de Handschoenen aan te trekken en met ons de Sjoepkar door de sneeuw te duwen.

Maar vraag ons dan ajb ook niet om met de Ferrari te pronken, terwijl ons hart bij de Sjoepkar ligt. Vraag ons niet om ons politieke verhaal bij de gemeenteraad te laten beginnen, terwijl het in de stad, in de buurten en op de werkvloer begint.

Ik dank de initiatiefnemers dan ook hartelijk dat zij het mogelijk gemaakt hebben dat ik hier eindelijk over de Sjoepkar-methode heb mogen praten. Dat alle partijen in deze raad zich in feite nu buigen over hun onderscheidende manier van politiek bedrijven is een aardig neveneffect. Maar het maakt dit voorstel nog niet tot een goed voorstel.

Tot slot: in de afgelopen maanden zaten elke keer mensen op de publieke tribune die in de Sjoepkar zaten of tegen de Sjoepkar waren aangelopen. Ook vandaag zitten er mensen op de tribune. Mensen die vanmiddag begonnen zijn met de verhalen over buurtacties en over de oud-Mijnwerkers-demonstraties. Hun kloof is kleiner geworden toen de Sjoepkar door de wijk reed en zij erin sprongen. Zij zijn geen Gast van de Raad, zij hebben de SP uitgenodigd als Gast van hun Straat.

En dat, voorzitter, dat is de eigen verantwoordelijkheid van iedere politieke partij.

U bent hier