h

Raadslid op stage bij politie

27 februari 2011

Raadslid op stage bij politie

Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een prettige samenleving, daar is iedereen het over eens. De politie is een belangrijke schakel in de veiligheid van onze stad en onze wijken en buurten. Reden genoeg dus om je eens goed te verdiepen in wat de mannen en vrouwen in blauw tijdens een gemiddelde dienst meemaken. Daarom vergezelde SP-raadslid Sedai Bayraktar een politiepatrouille tijdens een nachtdienst en keek de hele dienst over de schouders van de agenten mee. Een kort verslag van dat bezoek.

"Ik heb een zaterdagnacht met een agent meegelopen,"vertelt Bayraktar. "Het was een boeiende nacht, waarin ik veel gezien en geleerd heb. Zo heb ik op straat ervaren wat een agent vrijwel dagelijks meemaakt. Ik heb gezien waar agenten in de praktijk tegenaan lopen, welke knelpunten t.a.v. de veiligheid er zijn en waar in ons politiedistrict kwetsbare gebieden zijn. De snelweg A76 is bijvoorbeeld zo een plek. Deze weg heeft tussen Nuth en de Duitse grens weinig aansluitingen. Hierdoor is de weg soms moeilijk bereikbaar voor voertuigen van hulpdiensten."

Soms is de afstemming van diverse hulpdiensten op elkaar niet optimaal, bijvoorbeeld 's nachts. "Het duurt soms te lang voordat er een gespecialiseerde hulpverlener komt. Bijvoorbeeld een agent die iemand tijdens zijn nachtdienst op straat aanhoudt. Uit eerste indruk van de agent blijkt dat iemand te zijn met psychische klachten. De agent neemt die persoon mee naar het politiebureau en dient daar te wachten totdat er bijvoorbeeld iemand van de GGZ komt. Dit kan soms uren duren. In die tussentijd moet de agent te wachten en kan hij of zij niets anders doen. Dit is ook een voorbeeld van capaciteitsproblemen bij de politie, met andere woorden: een tekort aan agenten."

SP-ers zoeken de mensen overal en altijd op om erachter te komen wat er speelt en wat er onder de mensen leeft. Sedai Bayraktar: "Voor een goede politieke besluitvorming is een beleidsnota niet voldoende. Daar hoort praktijkkennis bij." Inmiddels heeft Bayraktar in de raadscommissie al diverse vragen gesteld naar aanleiding van zijn nachtelijke stage bij de politie. Een goed voorbeeld van hoe de Raad de Straat op kan!

U bent hier