h

Sportaccommodaties

22 april 2011

Sportaccommodaties

De gemeenteraad van Heerlen stuurde het College van B&W enige tijd geleden op pad met de opdracht tot een vermindering van het aantal acccommodaties (nu: 13 voetbalaccommodaties) te komen. Het gebruik en de levensvatbaarheid van een aantal accommodaties is klein. Op sommige accommodaties worden de velden erg weinig gebruikt. Het aantal sporters is daar fors teruggelopen. De gemeente wil de overblijvende accommodaties verbeteren en in de toekomst multisport-accommodaties realiseren. Ook de sportclubs hebben die wens. Afgelopen woensdag 20 april sprak de raadscommissie over het voorstel van het College.

Een meerderheid van de commissie steunde in grote lijnen het voorstel van het College. SP en Pvda zetten grote vraagtekens bij de keuze voor sluiting van de accommodatie Meezenbroek. Zij willen weten hoe de binding met de buurt is, het aantal jonge sporters en de uitbreidingsmogelijkheden in Meezenbroek in vergelijking met andere accommodaties.D66, Ouderenpartij en Stadspartij leken zich daarin te kunnen vinden, zonder dat expliciet uit te spreken. GroenLinks en Leefbaar Heerlen schitterden door afwezigheid. Bedroevend zwak was het optreden van de grootste oppositiepartij van Heerlen: het CDA. Het CDA had veel kritiek en verwijten, maar bleek ondanks veelvuldig aandringen van diverse partijen geen enkele keuze te maken. SP'er Sedai Bayraktar riep de hele raad op verantwoordelijkheid en volwassenheid te tonen. "Iedereen vindt dat het aantal accommodaties moet verminderen, en de overblijvers versterkt moeten worden. Dan moet je ook zeggen wat jouw keuze is. Niemand mag zich nu verschuilen".

De hele bijdrage van de SP'er Bayraktar in de raadscommissie:

De gemeenteraad stuurde wethouder Gillissen op pad met de opdracht het aantal accommodaties terug te brengen en in kaart te brengen hoe dat ten goede kan komen aan sportend Heerlen. De koers om te komen tot minder maar sterkere en bredere accommodaties werd unaniem door de gemeenteraad onderstreept. De allesomvattende visie- op grond van die raadsbrede opdracht- ligt nu voor.
Behalve de gemeenteraad, waren eerder al KNVB sectie voetbal Heerlen en diverse voetbalverenigingen het eens over de ingezette koers. De kwaliteit van de sportvoorzieningen stond voorop. Tot dusverre is de discussie gevoerd op richting, vanaf nu ook op inhoud. Er was tot nog toe nog weinig reden tot emoties. Nu het aankomt op knopen doorhakken, zal dat ongetwijfeld anders worden. En dat is begrijpelijk. Veel mensen zijn gehecht geraakt aan hun sportomgeving.

Om een zo breed en duidelijk mogelijk beeld te krijgen, heeft de SP zich niet alleen ontfermd over de stukken van het College, maar ook een enquete gehouden onder buurtorganisaties en sportverenigingen. Daaruit blijkt onder andere dat vrijwel alle verenigingen en buurtorganisaties de richting van de gemeente ondersteunen. Opmerkelijk is dat enkele buurtverenigingen en betrokkenen bij accommodaties die gesloten dreigen te worden begrip hebben danwel het eens zijn met de plannen van de gemeente. Zo wordt door de buurtorganisatie van Heksenberg ronduit gesteld dat 1 sterkere accommodatie, namelijk accommodatie Pronsebroek de beste keuze is voor de buurt.
In het algemeen wordt de lijn van de gemeente ondersteund. Veel verenigingen geven aan het eens te zijn met de koers van de gemeente maar de eigen accommodatie het liefst zien blijven bestaan. Hoe begrijpelijk dan ook, dat kan natuurlijk niet samen. Want als zowat iedereen het eens is met de koers om het aantal accommodaties te verminderen en de overgebleven accommodaties te versterken, maar niemand zichzelf aanwijst, gebeurt er niks. Veel verenigingen willen daarom een duidelijke keuze van de politiek. De SP is het eens met die wens. De politiek moet goed luisteren, maar ook daarna vooral knopen doorhakken. Voor iedereen zichtbaar. Zij mag zich niet verschuilen.

De SP wil die duidelijkheid in deze discussie. Sportend Heerlen verdient een zorgvuldige maar vlotte beslissing. Of anders gezegd: de gebruikers van de accommodaties moeten zo snel mogelijk weten waar zij aan toe zijn. De periode van onzekerheid moet zo kort mogelijk zijn.

De SP vindt het verstandig om het aantal accommodaties terug te brengen en de overgebleven accommodaties sterker te maken. Daarmee doet Heerlen wat op andere plekken in het land al jaren geleden is gebeurd. En overal ten goede is gekomen aan de kwaliteit van de sportvoorzieningen. Daar zijn moeilijke keuzes jaren geleden gemaakt.

Wij ondersteunen daarom de richting om het aantal van 4 accommodaties te sluiten. Heerlen zou daarmee van 13 naar 9 accomodaties gaan.

We vinden wel dat er gediscussieerd kan en moet worden over welke accomodaties dat dan zouden moeten zijn.
In die discussie hoort de raad zijn verantwoordelijkheid te nemen.
Elke volwassen en verantwoordelijke politieke partij zou moeten aangeven welke accommodaties zij daarvoor in aanmerking vindt komen. Met andere woorden: als iemand vindt dat x niet dicht moet, laat hem of haar dan wel zeggen wie daarvoor in de plaats komt. Volwassenheid en verantwoordelijkheid. De politiek mag zich niet verschuilen.

Het is immers gemakkelijk om te zeggen wat er niet moet, maar het wordt pas serieus als we allemaal zeggen hoe het dan wel moet.

Goed dan, voorzitter, duidelijkheid.
Wij kunnen ons de keuze van het College voor de sluiting van Schurenberg, Heksenberg en Mariarade voorstellen. We kunnen de argumenten van het College volgen. De keuze voor Meezenbroek is wat ons betreft discutabel. We zouden daarom graag willen inzoomen op die keuze.

Dat inzoomen doen we aan de hand van vragen.
We willen van de wethouder graag het volgende weten:

- is de wethouder het met de SP eens dat van de accommodatie Meezenbroek gemiddeld veel mensen uit de buurt gebruik maken? Kan hij met de SP eens zijn dat dat iets kan zeggen over de functie van de accommodatie voor de buurt?

- kan de wethouder aangeven hoeveel van die gebruikers in de jeugdteams spelen? Is hij het met de SP eens dat dat iets zou kunnen zeggen over de toekomst van die accommodatie?

- Kan de wethouder aangeven of er in Meezenbroek uitgebreid zou kunnen worden?

- Kan de wethouder- op grond van de voorgaande vragen een vergelijking maken met de accommodaties Grasbroek en Kaldeborn? Dus: binding met de buurt (aantallen), jeugdige gebruikers, uitbreidingsmogelijkheden?

- Van Kaldeborn willen we aanvullend weten hoe levensvatbaar de accommodatie is wanneer de hockeyvereniging- en daar lijkt het sterk op- verdwijnt?

Voorzitter,
Wij kiezen voor de sluiting van 4 accommodaties. We kunnen ons vinden in de keuze van het College voor 3 van hen: Mariarade, Heksenberg en Schurenberg. Voor de 4e te sluiten accommodatie willen we discussie. En we geven ook aan waarover die discussie zou moeten gaan. We vinden de keuze voor sluiting van Meezenbroek vooralsnog te zwak onderbouwd. We willen weten welke argumenten hiervoor gelden, en hoe die in verhouding staan tot argumenten die gelden voor de accommodaties Grasbroek en Kaldeborn.

Van de overige accommodaties vinden we dat het College ervoor zou moeten willen kiezen om die niet langer in spanning te houden. Het is prima om een visie op de verre toekomst te hebben, maar het is al een karwei om de visie voor de komende jaren in de praktijk te brengen. Het zou kunnen leiden tot onnodige onzekerheid. Wij roepen het College op de accommodaties Imstenrade, Terworm, Varenbeuk en Nieuw-Lotbroek/Hoensbroek te beschouwen als zekerheden. In ieder geval- en op zijn minst- voor deze zittingstermijn.

1 van de 2 gebruikers van accommodatie Terworm had daarvoor een aantal terechte argumenten. De vereniging schreef daarover onder andere terecht dat onzekerheid over de status- in afwachting van eventuele toekomstige ontwikkelingen- het risico met zich meebrengt dat de accommodatie minder interessant is voor gebruikers. Dat is een risico dat je slechts zo kort mogelijk moet willen lopen.

Afrondend willen wij graag van het College een overzicht van de totale financiele uitgaven aan sportaccommodaties, met een uitsplitsing naar voetbalaccommodaties. We zouden het op prijs stellen als het College een overzicht zou kunnen geven van de structurele besparingen door de sluiting van 4 accommodaties. Daar bovenop zouden we graag een indicatie kennen van de benodigde opknapkosten van de overgebleven accommodaties. Dat hoeft de wethouder niet ter plekke te doen, maar het volstaat als hij dat voor de raadsvergadering aan papier toevertrouwt.

U bent hier