h

Sportaccommodaties- moeilijke knopen doorhakken

4 mei 2011

Sportaccommodaties- moeilijke knopen doorhakken

We staan voor een lastige keuze die voor sommigen pijnlijk zal zijn. We moeten waardig omgaan met de emoties van mensen. Maar we moeten wel een keuze maken. De Heerlense sportwereld schreeuwt namelijk om een duidelijke keuze.
SP'er Ron Meyer in het debat over de sportaccommodaties

De Heerlense gemeenteraad sprak gisteren ruim 4 uur over de 'herstructurering van de buitensportaccommodaties'. Oftewel: de vermindering en verbetering van sportaccommodaties. In de raadscommissie had eerder al SP-raadslid Sedai Bayraktar een duidelijke lijn van de SP beschreven.

In de raad ontvouwde SP-fractievoorzitter Ron Meyer de lastige maar noodzakelijke keuze. Voor de SP stond in ieder geval als een paal boven water dat na jarenlange gesprekken en discussies in de Heerlense sportwereld er een definitieve keuze gemaakt moest worden. Uiteindelijk bleek er zeer grote steun voor de sluiting van 4 accommodaties, te weten: Heksenberg, Mariarade, Schurenberg en Kaldeborn.
3 daarvan waren al door het College aangewezen (Heksenberg, Mariarade en Schurenberg) en 1 werd door de raad gewijzigd (Kaldeborn in plaats van Meezenbroek). De raad wenst wel nog een duidelijk financieel plaatje per complex in de toekomst. Een zeer ruime meerderheid (32-3) van SP, PvdA, Ouderenpartij, CDA, D66, Leefbaar Heerlen, Trots, Hart-Leers, Meesters, GroenLinks en VVD steunde deze koers. Alleen de Stadspartij Heerlen wilde vasthouden aan het oorspronkelijke Collegevoorstel (sluiting van Mariarade, Heksenberg, Schurenberg en Meezenbroek).
Een discussie van vele jaren werd daarmee beslecht. Een lastige maar noodzakelijke keuze. Lees hier de volledige bijdrage van de SP in de 1e termijn van de raadsvergadering:

De Heerlense sportwereld schreeuwt om duidelijkheid. Die gaan wij vandaag zoveel mogelijk geven. De bal ligt nu hier. In deze gemeenteraad.
De SP wil het College complimenteren met de prima koers. Het is niet voor niks dat nagenoeg de hele Heerlense sportwereld achter de hoofdlijnen van het voorstel van het College geldt.

Dat is namelijk overduidelijk gebleken uit de enquete die wij afgelopen tijd gehouden hebben in diezelfde Heerlense sportwereld. We spraken met diverse bestuurders van sportverenigingen, met vertegenwoordigers van buurtorganisaties en andere betrokkenen in de Heerlense sportwereld. De Heerlense sportverenigingen en buurtorganisaties zijn eenduidig in hun boodschap.

Zij vinden de koers van de gemeente goed. Heerlen moet de stap zetten die in de rest van het land al jaaaren geleden gezet is. Sterkere en betere accommodaties. De tijd van een knollenveld in elke wijk is niet meer. Ik heb ter illustratie een artikel uit het LD van 29 december 2010 meegenomen. Een artikel over het zogeheten 'overbodige stadion' Kaldeborn. In het artikel wordt gerept over een beslissingswedstrijd in de 4e klasse van het amateurvoetbal. Er kwamen toen maar liefst 8.000 mensen naar die pot kijken. Als er nu naar zo'n wedstrijd 800 mensen komen, is dat extreem veel. Dat typeert de veranderde interesses en de veranderde sportwereld. Er moet gekozen worden. Ook de Heerlense sportwereld vindt dat het aantal accommodaties terug moet. Geen van de betrokkenen vindt echter dat de accommodatie die zij bespeelt daarvoor in aanmerking komt. Er worden evenmin alternatieven uitgesproken. Ze tonen in de openbaarheid veel respect voor elkaar. Een vorm van sportieve fairplay die waardering verdient. Letterlijk zeggen de meeste ondervraagden: De politiek moet beslissen...
Er zit wat de SP betreft in ieder geval 1 logisch gevolg aan de houding: de politiek moet beslissen.

--> van elke politieke partij mag een duidelijke keuze verwacht worden. Een teamsporter die zichzelf verschuilt, zal onherroepelijk door de coach worden gewisseld. Politieke partijen die datzelfde doen, moeten weten dat er vandaag behoorlijk wat coaches op de tribune zitten. En die kunnen wellicht niet direct ingrijpen, maar wel over een jaar of 3. De tijd van verstoppertje spelen is voorbij. De politiek moet beslissen.

Keuze SP
De SP heeft reeds in de raadscommissie zijn kaarten op tafel gelegd. Heerlen schreeuwt om het verminderen van het aantal accommodaties en het verbeteren van de overblijvers. De SP wil van 13 naar 9. Of anders gezegd. Er gaan in ieder geval 4 accommodaties dicht. De gebruikers van de accommodaties die verdwijnen krijgen ondersteuning. De overblijvers krijgen zoveel mogelijk zekerheid. En om het naar de maatstaven van de gekleurde ballen te zeggen. Wij willen zo min mogelijk van de befaamde gele jongens terug zien. Het is groen of rood. En slechts bij hoge uitzondering geel. Wij geloven dat die hoge uitzondering niet hoeft te gelden voor Varenbeuk en Terworm. Wij geloven namelijk niet dat het College van plan is die accommodaties in de toekomst die we nu kunnen overzien te sluiten. Met andere woorden: dan is een onzekere status overbodig. Daar staat tegenover dat er andersom net zoveel duidelijkheid moet gelden. Het zijn de accommodaties van alle Heerlenaren. Ontwikkelingen moeten mogelijk zijn. Ik geloof echter niet dat de gebruikers van die accommodaties in de weg zullen liggen aan bijvoorbeeld multisport-ontwikkelingen. Sterker nog: wie goed naar de visies geluisterd heeft, hoort de gebruikers daar juist voor pleiten. Kortom: geef Imstenrade, Varenbeuk, Nieuw-Lotbroek en Terworm de groene status.

Goed voorzitter, dan de moeilijke beslissingen. Voor de SP zijn bij de uiteindelijke afweging- naast de argumenten die het College gebruikt in zijn voorstel- enkele maatstaven extra belangrijk.
- Levensvatbaarheid. Waar zit de jeugd?
- Binding met de buurt. De sociale functie van een accommodatie.

Wie duikt in de feiten en cijfers ziet dat de accommodaties Schurenberg, Heksenberg en Mariarade weinig gebruikt worden. Te weinig. Sterker nog: wie kijkt naar bijvoorbeeld de levensvatbaarheid door middel van de jeugdigheid op deze accommodaties kan slechts tot 1 conclusie komen. De jeugd zit niet op die accommodaties.
De binding met de buurt blijft in vergelijking met andere accommodaties eveneens achter. In Heksenberg voetballen meer mensen op de accommodatie Varenbeuk dan op de accommodatie Heksenberg. Ook voetballen er meer mensen uit de buurt op de accommodatie Ponsenbroek dan op de accommodatie. Vergelijkbare taferelen doen zich voor bij de accommodatie Schurenberg en Mariarade. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen mensen zijn die genieten op die accommodaties. Maar als iedereen vindt dat er keuzes gemaakt moeten worden, dan zijn dit belangrijke feiten.

Wij volgen daarom het Collegevoorstel mbt deze 3 accommodaties. De 4e te sluiten accommodatie zou volgens het voorstel van het College de accommodatie van Meezenbroek moeten zijn. In Meezenbroek zijn 5 seniorenteams en 10 jeugdteams actief zijn. Op alle Heerlense accommodaties voetballen 275 mensen uit Meezenbroek. Een groot deel daarvan is jeugdspeler. Van de 275 Meezenbroekers sporten er 145 op de accommodatie in de buurt. Dat is ruim 53%. Wie de matrix bekijkt ziet dat dat percentage tot de top van Heerlen behoort. De binding met de buurt is daarmee erg hoog.

Kiezen, voorzitter. Wie aangeeft wat discutabel is, moet aangeven wat het alternatief is. De SP doet dat. Aan de hand van de feiten. Wie naast de feiten rondom de accommodatie Meezenbroek bijvoorbeeld die van Kaldeborn zet, ziet een wereld van verschil.
Voor Kaldeborn geldt dat daar 1 jeugdteam actief is (en 4 seniorenteams). De binding met de buurt en de afgelegen ligging leiden tot opmerkelijke cijfers. Van de 140 voetballers op Kaldeborn komen er 54 uit de buurt. Van alle 239 voetballers in de buurt spelen er 185 op andere accommodaties, waarvan alleen al 122 op de accommodatie Aarveld. Van alle 239 voetballers uit de directe omgeving van Kaldeborn spelen er dus slechts 54 op de accommodatie Kaldeborn. Dat is amper 23%. Oftewel: de mobiliteit van de buurt is relatief groot en de binding met de accommodatie Kaldeborn klein.

Voorzitter, de accommodatie Kaldeborn heeft weinig levensvatbaarheid. In feite hangt die accommodatie louter en alleen nog aan een dun levenslijntje. Dat levenslijntje is volgens het College de eventuele ontwikkeling na de eventuele verhuizing van de hockeyclub Kerkrade naar Heerlen. Wie met de hockeyclub spreekt, hoort dat men daar liever spreekt over een totaal nieuwe locatie. Oftewel de hockeyclub staat waarschijnlijk al met 1,5 been in Kerkrade. Of hoogstens op een andere locatie in Heerlen. Hoe dan ook gelooft men niet in de accommodatie Kaldeborn.

Wie al deze feiten naast elkaar zet, kan eigenlijk slechts tot 1 conclusie komen. Kaldeborn heeft in de huidige omstandigheden geen toekomst.
Hoewel wij hier spreken over accommodaties zou ik wel van het College nog willen weten hoe zij aankijkt tegen de toekomst van de huidige gebruiker van de accommodatie Meezenbroek.

Voorzitter, tot slot moet mij van het volgende nog van het hart. De hele sportwereld vindt dat er gekozen moet worden. Dat kiezen leidt per definitie tot pijnlijke beslissingen. Mensen krijgen namelijk een emotionele band met de omgeving waar zij vaak vele jaren sporten. Als kind van Zeswegen weet ik nog goed hoe fantastisch sportpark Zeswegen was, waar veel jongetjes en meisjes uit de buurt prachtige sportjaren doorbrachten bij Helios23. Tot voor kort ging ik af en toe nog wel eens langs. Er was niet veel meer te zien. Alleen de bomen die de oprijlaan flankeerden, herinnerden nog aan de gloriejaren van sportpark Zeswegen en de prestaties van de geel-blauwen aldaar. Hoe logisch en rationeel de keuze ook was om de afgelegen accommodatie te sluiten, ze gaf me buikpijn. Dat zal straks ook gelden voor de Heerlenaren die week-in-week-uit binnen- of buiten de lijnen plezier maakten op een bepaalde accommodatie. Het zal pijn doen.
Dat is de reden om waardig om te gaan met deze moeilijke maar noodzakelijke keuze. Begrip voor de gevoelens van de mensen die zijn gaan houden van hun sportaccommodatie. En tegelijkertijd de diepe overtuiging dat de moeilijke keuze noodzakelijk is.

In de raadscommissie hebben we een indrukwekkende stoet van jeugdige voetballers uit Meezenbroek gezien. 1 van hen bood wethouder Gillissen een enorme stapel met ruim 1.000 handtekeningen aan. We hoorden insprekers van gebruikers van de accommodaties Mariarade, Varenbeuk, Terworm, Meezenbroek. Op de tribune zaten in ieder geval ook vertegenwoordigers van onder andere de accommodatie Grasbroek. Laat helder zijn dat iedere gebruiker zijn eigen afweging over aanwezigheid moet maken. Wat me wel gestoord heeft, was de totale afwezigheid van de grote jongens. Ik zag geen vertegenwoordigers van de grote clubs in onze stad. Ik hoop dat ze er vandaag wel zijn. Grootsheid gaat namelijk over veel meer dan de klasse waarin je speelt of de zekerheid waarin je je waant.
Grootsheid is je betrokkenheid tonen, empathisch zijn met je sportvrienden. Er niet zijn, lijkt een teken van arrogantie. Zoiets van 'ons doet toch niemand wat'. Ik zou bijna geneigd zijn de groene bol rood te verven, maar laat ik het nu maar houden bij te zeggen dat ik die houding een belediging vindt. Van de hele Heerlense sportwereld in het algemeen en degenen die hun accommodatie kwijtraken in het bijzonder.

Tot slot: uit ons betoog volgt automatisch dat wij het concrete?voorstel van de PvdA steunen om Kaldeborn als 4e te sluiten accommodatie aan te wijzen. Wij wensen bovendien dat de accommodaties Imstenrade, Nieuw-Lotbroek, Varenbeuk en Terworm een zekere status krijgen. Dat betekent niet dat zij tot in de eeuwigheid zekerheid hebben. Maar wel dat er de komende jaren in beginsel niet zal worden gekozen voor sluiting.

U bent hier