h

Prachtig Heerlerheide krijgt nog 1 keer lucht

5 oktober 2011

Prachtig Heerlerheide krijgt nog 1 keer lucht

De gemeenteraad van Heerlen sprak gisteren- niet voor het eerst- over het prachtige stadsdeelcentrum Heerlerheide. Het stadsdeelcentrum van Heerlerheide is prachtig opgeknapt. Het behoort tot 1 van de mooiste buurt- of stadsdeelcentra in de verre omtrek. De SP- en uiteindelijk een heel groot deel van de raad- wil overgebleven problemen graag oplossen. Tegelijkertijd moeten de schouders er onder.

"De renovatie van Heerlerheide koste vele miljoenen. Er ligt nu een fantastisch mooi centrum. Problemen zijn er om opgelost te worden. Wij geven de ondernemers graag een laatste keer lucht en een oplossing. Maar die lucht moeten we nu wel met zijn allen pakken! Niet om elkaar de put mee in te praten, maar juist om er creatieve ideeen en initiatieven mee te realiseren. Zodat Heerlerheide nog levendiger wordt dan het al is." aldus SP-fractievoorzitter Ron Meyer

De suggestie van de rechtse oppositie dat financiele moeilijkheden van ondernemers veroorzaakt worden door het wel of niet bestaan van parkeerplaatsen op of naast het dek, wees Meyer resoluut van de hand.

Iedereen weet dat er veel grotere oorzaken zijn van economische problemen dan wel of niet parkeren op of naast het plein. Maakt u zich geen zorgen, ik zal hier en nu niet de Crises van het Kapitalisme beschrijven. Maar laat ik het erbij houden dat men in Griekenland en de VS wat al te graag enkele parkeerplaatsen zou aanleggen, als daarmee alle globale economische problemen opgelost waren.

Meyer reageerde verbaasd op raadsleden die als vervroegde verkiezingsstunt van oude afspraken willen afwijken. In ieder geval VVD-afsplitsing Hart-Leers week af van een eerder ingenomen standpunt. Leers stemde in het verleden in, met betaald parkeren, om de gewenste parkeergarage te financieren. Nu alles er staat, wil hij daarop terugkomen. Zelfs zonder te zeggen waar dat geld vandaan dient te komen.

"Ik hou van pirouettes, maar zij hier in deze raad, die een draai maken van 4,5 miljoen, hebben wel echt iets uit te leggen. De Parkeergarage werd met dat geld door de gemeente gerealiseerd. Met geld van mensen uit heel Heerlen! Op voorwaarde dat via beperkt betaald parkeren (50 cent) terugverdiend wordt. Er liggen afspraken met ondernemers, centrummanagement, bewoners, de gemeente en andere betrokkenen. Wie roept dat dat allemaal niet meer hoeft, houdt mensen echt voor de gek. Die moet dan ook maar aangeven welke andere buurt er moet bloeden voor zulk Sinterklazen-gedrag."

Uiteindelijk werd een voorstel van de Stadspartij-SP -PvdA en OPH ietwat aangepast aangenomen door een nagenoeg unanieme raad. Er komen vlakbij het plein structureel enkele parkeerplaatsen langs de straat.

De volledige bijdrage van de SP-fractie is hier te lezen.

Jaren geleden hebben gemeente, ondernemers en centrummangement van Heerlerheide een ambitieus plan afgesproken. Een groot deel van dat plan is uitgevoerd. En zoals bij veel ambities ging er ook wel eens wat mis. Daarover is al heel vaak gesproken.

Heerlerheide heeft door de uitvoering van dat ambitieuze plan momenteel een van de mooiste buurt/stadsdeelcentra van de regio. Veel andere stadsdelen en buurten uit de verre omtrek kijken met veel jaloezie naar Heerlerheide.

Toch zijn er ook nog wat problemen. En naar die problemen heeft een redelijke gemeenteraad en een redelijk College vanzelfsprekend altijd serieus te kijken.
Dat deden gemeenteraad en College in het verleden en dat doen zij nu ongetwijfeld ook.
Enige tijd geleden sprak ik- in een eerdere debat over de verbouwingsactiviteiten- over het geven van "lucht aan ondernemers die lange tijd in "der sjtub" zaten. College en Raad stelden zich redelijk op.


De suggestie echter dat omzetdalingen en veronderstelde financiele malaise van ondernemers bovenal te wijten zijn aan het wel of niet parkeren op een plein- of het wel of niet parkeren voor de deur- moet echt naar het rijk der fabelen gestuurd worden. Maakt u zich geen zorgen, ik zal hier en nu niet de Crises van het Kapitalisme gaan beschrijven. Maar laat ik het erbij houden dat men in Griekenland en de VS wat al te graag enkele parkeerplaatsen zou aanleggen, als daarmee alle globale economische problemen opgelost waren.

Terug naar Heerlerheide. Ondernemers die ondernemen. Zeker de ondernemers die inmiddels in het mooiste stadsdeelcentrum van de regio zitten. Het vingertje-wijzen- bij elke spreekwoordelijke scheve stoeptegel- moet nou ook maar eens ophouden. Er staat iets fantastisch in Heerlerheide. En nu is het de vraag: laten we dat blinken of verstoffen?

Het plein lijkt of voelt groter. Zeggen veel mensen. En over gevoel of optisch zicht moet je vooral niet discussieren. Je kunt er wel wat aan doen. Je kunt er iets organiseren. Iets onder-nemen. Dat is niet iets van de gemeente, maar vooral iets van initiatiefrijke geesten in Heerlerheide. Des te verbazingwekkender is het dat de VVD nu vooral naar de gemeente kijkt. De gemeente kan helpen. En heeft zich in de afgelopen jaren voortdurend redelijk en soepel opgesteld. En terecht. Maar mogen we niet ook enige creativiteit van ondernemers verwachten? Is de VVD het met de SP eens dat ondernemers ook zelf op bijvoorbeeld het plein voor levendigheid en activiteiten kunnen zorgen? Oftewel: klaag niet over een gevoel dat het plein wel of niet groot lijkt, maar zorg ervoor dat het gevuld wordt. Dat er activiteiten plaatsvinden!

De SP wil de ondernemers van Heerlerheide best nog eens tegemoet komen.
Al is het maar omdat de gemeente nog niet aan alle voorwaarden voor het totale plan heeft kunnen voldoen. Het betaald parkeren en het afronden van alle werkzaamheden zijn daarvan voorbeelden. Dat tegemoet komen, moet wel binnen de afspraken van het grotere geheel.

Wij zijn bereid het College op te dragen structurele kortparkeren-plekken te laten uitwerken. De absolute voorwaarde is dat dat niet ten koste gaat van de grotere afspraken. Een onverhoopt dubbele agenda van de 1 of de ander om het betaald parkeren op zich te torpederen, is wat de SP betreft, gedoemd te mislukken. Het betaald parkeren was en is immers het fundament onder het totale plan. En in letterlijk zin onder de parkeergarage.
Het betaald parkeren ging en gaat door. Politici die nu anders beweren, houden mensen voor het lapje.

Tot slot. Lucht geven is goed. Heerlen kan ondernemers niet de crisis uit pamperen. Om maar eens een liberaal frame te lenen. Zelfs al zouden we willen, dan gaat dat niet.

We geven ondernemers graag een laatste keer lucht. Die lucht moeten we nu dan wel met zijn allen pakken. Pakken om ermee creatieve ideeen te bedenken, initiatieven te ontplooien om Heerlerheide-centrum nog veel levendiger te maken dan het al is.

En niet om onszelf voortdurend de put in te praten..

U bent hier