h

Straatbonus en geranium-straf: cultuur moet nog meer de straat op!

18 oktober 2011

Straatbonus en geranium-straf: cultuur moet nog meer de straat op!

"Heerlen is 1 van de weinige steden die niet roekeloos snijdt in de bieb, de muziekschool en cultuur-in-de-wijken. Daar is de SP trots op. Maar we willen de grote cultuurinstellingen in onze stad wel nog meer de straat opjagen! Niet in het museum, maar op straat kunnen mensen in beweging gebracht worden! Wij denken aan een straatbonus voor de veroveraars die cultuur op straat brengen, een geranium-straf voor de bobo's die binnen blijven."SP'er Ron Meyer in de raadscommissie.

Het kabinet en veel gemeenten bezuinigen honderden miljoenen op de bieb, de muziekschool en andere culturele instellingen. In heel het land gaan er discussies over sluitingen van bibliotheken en muziekscholen. In Heerlen wordt veel gedaan aan cultuuronderwijs in de buurten, is er een geweldige bibliotheek en een levendige muziekschool. De SP wil dat zo houden. Als je die voorzieningen afbreekt, zijn het de kinderen van heel veel gewone mensen die uitgesloten worden. "Tweederde van het geld dat naar cultuurinstelling Schunck gaat, wordt besteed aan de bibliotheek, onderwijs-in-de-buurt en de muziekschool. Daarover gaat dus?de rechtse lobby van de afbraak."

De SP deed tegelijkertijd een nieuwe oproep aan muziek-, kunst en cultuurinstellingen om hun projecten letterlijk en figuurlijk op straat te brengen. Eind 2010 presenteerde de SP een rapport waarin vooral gepleit wordt voor Cultuur op straat. "Er zijn inmiddels gelukkig goede voorbeelden. Maar er moet nog veel meer op straat gebeuren. Daar zijn de mensen, daar is de discussie! Wij denken aan een straatbonus voor de veroveraars die cultuur op straat brengen, een geranium-straf voor de bobo's die binnen blijven."

U bent hier