h

SP pleit voor invoering paspoort 'light'

9 mei 2012

SP pleit voor invoering paspoort 'light'

Wie tegenwoordig een paspoort of identiteitskaart aanvraagt moet daarbij ook een vingerafdruk afgeven. Toch zijn er behoorlijke bezwaren tegen de opslag van biometrische gegevens van mensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Raadslid Jordy Clemens: "Maar ergste is dat het identificeren van mensen met behulp van vingerafdrukken technisch nog niet voldoende ontwikkeld is, een gemiddelde foutmarge van 1 op 4 is schokkend in het geval van officiele identiteitsdocumenten. Ik stel daarom voor zo snel mogelijk over te stappen op een paspoort light - zonder vingerafdrukken."

Op een paspoort worden tegenwoordig verschillende biometrische gegevens opgeslagen. Op dit moment gaat het om vingerafdrukken en een gezichtsscan. Volgens de overheid is dit nodig om te voorkomen dat iemand er met je identiteit aan de haal gaat. Die fraude blijkt echter nauwelijks voor te komen. Clemens: "Waarom zouden we een groot risico op fouten en een privacyrisico voor alle Nederlanders voor lief nemen om een misdaad te voorkomen die vrijwel niet voorkomt?"

Het afgelopen jaar is de aanvankelijke onrust over de opslag van biometrische gegevens op paspoorten en door de overheid verder toegenomen. In Engeland is de centrale opslag van vingerafdrukken vorig jaar zelfs vernietigd. In Nederland is inmiddels ook enig voortschrijdend inzicht ontstaan: de gegevens worden niet langer (zoals aanvankelijk) door de gemeentes opgeslagen. Paspoorten en ID-kaarten bevatten echter nog steeds een chip waarop o.a. de vingerafdruk van de burger wordt opgeslagen.

Nu uit steeds meer onderzoeken een foutmarge van ca. 20-25 procent (1 op 4) naar voren komt vraagt de SP zich af of het verstandig is dat de gemeente Heerlen hieraan nog haar medewerking verleent. De SP vraagt het college voorlopig over te stappen op een light-versie van paspoort en ID-kaart: zonder opslag van vingerafdrukken dus.

Hieronder de vragen zoals de SP die stelde.

1.Bent u bekend met de landelijk relatief lage cijfers rondom de zogenaamde lookalike-fraude in Nederland?
2.Kunt u, met de SP, constateren dat deze cijfers geen rechtvaardiging vormen voor een grote inbreuk op de privacy van burgers?
3.Bent u bekend met de relatief hoge foutmarges (ca. 1 op 4) bij vingerafdrukverificatie?
4.Vindt het college een dergelijke foutmarge acceptabel?
5.Deelt u de mening dat de biometrische toevoeging aan paspoort en identiteitskaart daarom disproportioneel en niet effectief is bij het behalen van de verificatiedoelstellingen van de paspoortwet, en dus nodeloos wordt toegepast? Zo nee, waarom niet?
6.Kent u de internationale bezwaren tegen het gebruik van dit soort vergaande biometrie in paspoorten en ID-kaarten? Onder andere op basis van Europese privacyrichtlijnen, privacywetgeving, internationale verdragen en het Europese mensenrechtenverdrag?
7.Bent u bereid de afname en chipopslag van vingerafdrukken in uit te geven paspoorten en ID-kaarten onmiddellijk te beeindigen?
8.Bent u - in het licht van deze bezwaren - bereid een light-versie (zonder vingerafdrukken) van paspoort en/of ID-kaart uit te gaan geven?
9.Bent u bereid u in te zetten voor verwijdering van de biometrische gegevens van paspoorten en ID-kaarten van Heerlense burgers?

U bent hier