h

SP: totale openbaarheid of aangifte?

19 juni 2012

SP: totale openbaarheid of aangifte?

De SP in Heerlen is in het raadscommissiedebat over de miljoenenmalaise bij sociaalwerkvoorzieningsbedrijf Licom zeer kritisch geweest. De SP sprak over ogenschijnlijke vriendjespolitiek binnen Licom. De partij bepleitte maatschappelijke openheid over het wanbestuur in de hoogste rangen van Licom. Er is gegokt met gemeenschapsgeld, en er is verloren. Dat moeten we tot op de bodem uitzoeken. Ook wil de SP dat de structuur van de sociale werkvoorziening eenvoudiger en socialer wordt. Dit mag niet ten koste van de Licom'ers gaan.

De SP vindt dat alle inwoners van Heerlen, en de andere Licom-gemeenten, het recht hebben te weten wat daar nu gebeurd is. De SP vindt het afdingen van geheimhouding door de verantwoordelijken voor het wanbestuur 'onbevredigend'.

Het betreffende onderzoeksbureau constateert na een privaatrechtelijke forensisch onderzoek- volgens de openbare samenvatting- dat er sprake is van vele grove fouten. Enkele ondervraagde topmensen van Licom deden kennelijk alleen met het onderzoek mee als er geheimhouding gold.

Die geheimhouding geldt ook voor de gemeenten die het rapport willen inzien. De SP wil van het College voorafgaande aan de raad een overzicht op papier van alle alternatieven voor de geheimhouding. Ook wil de SP precies weten wie op grond van welke afspraak gehouden is aan de geheimhouding. De Heerlense socialisten willen bovendien de gevolgen van het opheffen van de geheimhouding weten.

Bij dit soort zaken wil je eigenlijk alles tot op de bodem uitzoeken. Er zijn private partijen die dat proberen, maar zij kunnen niets afdwingen. Een andere optie is de publieke: het doen van aangifte. Met andere woorden: als het opheffen van de geheimhouding niet kan, dan lijkt er eigenlijk maar 1 ander serieus alternatief over te zijn: het doen van aangifte.

To be continued...

U bent hier