h

MCH2018- SP dwingt financiele voorwaarden af

4 juli 2012

MCH2018- SP dwingt financiele voorwaarden af

Wie jaarlijks veel in cultuur investeert, mag trots zijn op de verlevendiging van de stad en de wijken, maar in tijden van financieel zwaar weer ook voorzichtig met nieuwe projecten. Kritisch en terughoudend. En als we meedoen, dan afgebakend met scherpe afspraken over de financiering. Heerlen heeft een tomeloze ambitie, maar geen eindeloze beurs.
SP-fractievoorzitter Ron Meyer over de Heerlense deelname aan MCH2018.

Geen cent extra en financiering uit de cultuurgelden.
Twee uitgangspunten waarmee de Heerlense deelname werd afgebakend. Maastricht Culturele Hoofdstad2018 kan Heerlen veel opleveren. Heerlen kan als deelnemende gemeente een bijdrage krijgen voor Heerlense activiteiten uit de centrale pot met geld. Maar dergelijke projecten moeten wel goed afgebakend worden. De SP dwong met 2 aanvaarde moties scherpe en reele financiele afspraken af. Onder die voorwaarden kon de SP in Heerlen instemmen met deelname aan MaastrichtCultureleHoofdstad2018 (verder MCH2018).

De volledige SP-bijdrage aan het debat:

Heerlen investeert veel in cultuur. Tegen de landelijke stroom aan forse bezuinigingen in. In NRC Handelsblad publiceerde enige tijd geleden een bijzonder artikel over de effecten van landelijke bezuinigingen op cultuur. De krant sprak zelfs over een Culturele Woestijn. Tegelijkertijd merkte NRC en eerder al allerlei andere kranten op, dat ondanks de Culturele Woestijn die Den Haag in het land laat neerdalen, Heerlen door de lokale keuzes een soort Oase is. Dat vergt overtuiging en moed. Die vastberadenheid hebben de Culturele Lente opgeleverd. Een stad waar weer vanalles gebeurt. Het is fijner, gezelliger en leuker geworden. Een stad die leeft. Weet u nog hoe het jaren geleden in Heerlen was? Wie had dat toen durven dromen?

De SP is trots op die levendigheid. Trots op de Culturele Lente. Maar we zijn realistisch over wat er financieel allemaal kan.
Socialisten zijn optimisten voor de toekomst en realisten voor het heden.

Wie jaarlijks veel in cultuur investeert, mag trots zijn op de verlevendiging van de stad en de wijken, maar in tijden van financieel zwaar weer voorzichtig met nieuwe projecten. Kritisch en terughoudend. En als we meedoen, dan afgebakend met scherpe afspraken over de financiering.?Heerlen heeft een tomeloze ambitie, maar geen eindeloze beurs.

De SP heeft daarom 2 belangrijke criteria:

1) Heerlen dient te profiteren

In het bidbook is veel nog onduidelijk. We weten niet waaraan exact geld wordt uitgegeven, alleen een bepaalde richting. We weten evenmin zeker of de Heerlense bijdrage wordt vermenigvuldigd vanuit de organisatie van MCH2018. Daarover beslist immers het bestuur van MCH2018. Hoe zeker is het dat Heerlen bijdragen uit ?Maastricht? ontvangt?

En andersom: hoe hard is de stelling dat 65% van de Heerlense bijdrage in Heerlen blijft? Is dat ook het geval wanneer de MCH2018-organisatie een project inhoudelijk afwijst?

En wat gebeurt er met de financiering via Parkstad, zeg maar de bijdrage die een rondje Rolduc maakt en voor 40% Heerlens cultuurgeld betreft? Gaat die bijdrage naar de organisatie MCH2018 of blijft die in Heerlen?

2) Geen cent extra
In de raadscommissie kreeg de SP de toezegging 'geen cent extra'. Wethouder Braeken zei: dit is het en niets meer. Hoe hard is die toezegging? Wat gebeurt er als de organisatie van MCH2018 financieel het schip in gaat? Wie draait op voor kostenoverschrijdingen?

Geldt een Heerlens geen cent extra ook voor allerhande (niet geldelijke danwel indirecte) omwegen? Oftewel: betekent geen cent extra daadwerkelijk en op geen enkele manier geen cent extra?

Tot slot: de Heerlense cultuurbegroting werd, zo valt in de jaarrekening te zien, met 600.000 overschreden. Terwijl er toch al een behoorlijk bedrag wordt uitgegeven aan cultuur. Hoe staat in verhouding tot de bijdrage aan MCH?

De SP kreeg een duidelijke beantwoording van wethouder Braeken (cultuur, Pvda). De aansprakelijkheid bij financiele problemen van de organisatie ligt niet bij de gemeente(n) maar bij de organisatie zelf. Kostenoverschrijdingen komen niet ten laste van de gemeente. 65% van de Heerlense bijdrage blijft in Heerlen, voor Heerlense projecten. Daar bovenop kan Heerlen met de eigen projecten een beroep doen op de centrale pot met geld. Ook is Braeken bereid om zoveel mogelijk van de bijdrage uit de bestaande omvang van het programma cultuur te betalen.

De SP diende 2 moties in om dit ook door de raad vast te laten leggen. Motie 1 (financiering) houdt in dat Heerlen de bijdrage aan MCH2018 zoveel mogelijk financiert uit de pot cultuur. Motie 2 (geen cent extra) houdt in dat er geen cent extra wordt uitgegeven aan MCH2018 dan de nu overeengekomen bijdrage (1 miljoen uit Heerlen, 450.000 uit Parkstad). De SP wees op onvoorziene kostenoverschrijdingen bij andere grote projecten (zoals Buitenring en WK-wielrennen). Hoewel van een andere aard, wil de SP vastgelegd hebben dat geen cent extra ook echt geen cent extra betekent. Evenmin indirect, niet-geldelijk of via een omweg.

Beide moties werden door een ruime meerderheid van de Heerlense gemeenteraad aanvaard. Opvallend was het tegenstemmen van CDA en VVD bij beide moties en Hart-Leers bij de motie financiering. Kennelijk wil Hart-Leers meer cultuurgeld uit niet-cultuur-potjes. En mag wat CDA en VVD betreft de Heerlense bijdrage aan MCH2018 verder omhoog. De SP kiest voor realisme: JA tegen de Culturele Lente en MCH2018, maar wel onder strikte voorwaarden en met respect voor de smalle Heerlense beurs.

U bent hier