h

Vertragen van onderzoek t Loon is onacceptabel!

15 september 2012

Vertragen van onderzoek t Loon is onacceptabel!

EIGENAREN VERTRAGEN GEMEENTELIJK ONDERZOEK NAAR VERZAKKINGEN
Eind vorig jaar verzakte de grond onder winkelcentrum t Loon. Een drama voor ondernemers, medewerkers, omwonenden en bezoekers. De verzakking van t Loon werd nationaal nieuws. De gemeenteraad van Heerlen gaf het gemeentebestuur de opdracht de oorzaken zo spoedig mogelijk te onderzoeken. De afgelopen tijd hebben de eigenaren van t Loon het gemeentelijk onderzoek geblokkeerd. De eigenaren weigerden de gemeente de toegang tot hun grondgebied.

De weigering van de eigenaren van winkelcentrum t Loon is ontluisterend.

De SP stelde de volgende vragen.

1) Waarom is een onderzoek naar de bouwgeschiedenis nodig?
2) Kent uw College de argumenten van de eigenaren bij de weigering om mee te werken aan het onderzoek naar de bouwgeschiedenis? Zo ja, hoe luiden hun argumenten?
3) Is het onderzoek naar de bouwgeschiedenis volledig zonder de medewerking van de eigenaren? Zo nee, welke onderdelen ontbreken er door de weigering van de eigenaren?
4) Waarom is een gemeentelijk onderzoek naar de bodemverzakking nodig?
5) Hoe vaak en wanneer heeft u de eigenaren van t Loon gevraagd/gesommeerd om het gemeentelijk onderzoek naar de verzakking te kunnen starten?
6) Bent u bekend met de reden van de eigenaren om de overheid momenteel per se niet op het terrein toe te laten? Zo ja, wat is die reden?
7) Bestaat er enige mogelijkheid dat de resultaten van boringen in de toekomst minder duidelijk zijn? Zo nee, waarom niet?
8 ) Deelt u de opvatting dat het belang van- financieel afhankelijke- eigenaren ten aanzien van verzakkingen onder hun eigendom een ander is dan het algemeen belang? Zo nee, waarom niet?
9) Deelt u de opvatting dat er hoe dan ook gemeentelijk onderzoek zal dienen plaats te vinden en het onderzoek van de eigenaren derhalve niet afdoende? Met andere woorden: deelt u de opvatting dat uitstel sowieso geen afstel zal worden? Zo ja, waarom?
10) Deelt u de opvatting dat het onverantwoord is voor de ondernemers, bewoners, medewerkers, bezoekers en omwonenden om een onderzoek naar een voorlopig onverklaard drama als de verzakking van tLoon op deze wijze te vertragen? Zo nee, waarom niet?
11) Deelt u de opvatting dat de weigering van de eigenaren om onderzoek van overheidswege toe te staan twijfelachtig is en de verdenking op zich laat dat zij sommige resultaten in eerste instantie/voorlopig niet publiek willen laten worden? Zo nee, waarom niet?
12) Bestaat er enige kans dat een gemeentelijk onderzoek naar de verzakking (onder) tLoon inzicht geeft in de effecten/gevaren op de omgeving? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
13) Kunt u uitsluiten dat er nieuwe verzakkingen plaatsvinden? Zo nee, deelt u derhalve de opvatting dat informatie over de oorzaken zo spoedig mogelijk verkregen dient te worden?
14) Is het (juridisch) mogelijk dat omwonenden/medewerkers/bezoekers of anderen de overheid aansprakelijk stellen bij onverhoopte gebeurtenissen die voorkomen hadden kunnen worden bij snel en adequaat onderzoek? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?
15) Bent u bereid de eigenaren de aansprakelijk te stellen bij onverhoopte gevolgen/schade voor Heerlen/Heerlenaren naar aanleiding van het vertragen/belemmeren van noodzakelijk onderzoek? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
16) U stelt in uw persbericht dat de eigenaren volledig voorbij gaan aan het algemeen maatschappelijk belang. Waar zit voor uw College exact de grens van eigendomsrecht in algemeen maatschappelijk belang/veiligheid?

17) Welke maatregelen zult u- ongeacht de medewerking van de eigenaren- zo spoedig mogelijk treffen?

U bent hier