h

Koopzondagen: voorzitter MKB Parkstad kiest zijde van grote winkelketens

2 juli 2013

Koopzondagen: voorzitter MKB Parkstad kiest zijde van grote winkelketens

Dat de voorzitter van MKB Parkstad, de belangenbehartiger van het Midden- enKLEINbedrijf, de mening van de grote winkelketens zwaarder weegt dan die van de kleinere winkeliers, bewijst dat de lobby van de grote jongens zeer sterk is. Alsof Berden, Hema en V&D niet al genoeg lobby-kracht hebben, krijgen ze ook nog eens steun van MKB Parkstad. Dat is schokkend.
SP-fractievoorzitter Ron Meyer

Uit een representatief gemeentelijk onderzoek is gebleken dat 73% van de winkeliers (en zelfs 79% in het centrum) 16 koopzondagen genoeg vindt. Toch wil een liberale meerderheid in de raad een volledige vrijstelling. In een week tijd tekenden bijna 140 winkeliers een SP-petitie tegen de openstelling van 52 koopzondagen. De mailbox van www.52koopzondagenNEE.nl stroomde over.

"Veel Heerlenaren zijn enorm bezorgd. Ze voelen zich niet serieus genomen. De SP zal pleiten voor een pas-op-de-plaats: gebruik de zomer om de bezwaren van al die winkeliers en andere Heerlenaren serieus aan te horen, de effecten serieus af te wegen, en dan pas te besluiten. Daar kan eigenlijk niemand tegen zijn. Die koopzondagen lopen niet weg." zegt winkelier Hilde Leeman.

De lobby van met name grote winkelketens is echter heel hevig. Dat bleek uit een mail die MKB Parkstad-voorzitter Hans Wolting aan de hele gemeenteraad stuurde. Wolting hekelt niet alleen dat de SP en winkeliers een petitie gestart zijn, maar sprak bovendien over een eigen MKB-inventarisatie "op basis van de beschikbare m2 winkeloppervlak... die leverde op dat meer dan 50% van de restcapaciteit gebruik wenst te maken van de extra koopzondagen."

Wolting stelt dus dat?50% van het winkeloppervlak voor volledige openstelling is. Hij spreekt niet over 50% van de winkeliers, maar bewust over 50% van het winkeloppervlak. Met andere woorden: hoe groter je pand, hoe belangrijker je mening.

"Dat Bernard Wientjes van VNO-NCW zoiets zou zeggen, begrijp ik. Dat de voorzitter van MKB Parkstad, de belangenbehartiger van het Midden- enKLEINbedrijf, de mening van de grote jongens zwaarder weegt dan die van de kleinere winkeliers, bewijst dat de lobby van de grote ketens zeer sterk is. Alsof Berden, Hema en V&D niet al genoeg lobby-kracht hebben, krijgen ze ook nog eens steun van MKB Parkstad. Dat is schokkend."

Wat kun je doen?
Kom naar de gemeenteraadsvergadering! Rond 18.30 uur zal het agendapunt starten. Trek politici en belangenbehartigers die niet willen luisteren aan de oren. Laat zien dat er geluisterd moet worden naar de meerderheid van de winkeliers in Heerlen.

U bent hier