Mijnwater-project- een rondleiding
Mijnwater-project- een rondleiding
Dominique Ducornez en Ron Meyer bezochten afgelopen weeknamens de SP-fractie n van de boorlocaties van hetHeerlenseMijnwaterproject. Dominique Ducornez doet verslag.
Zwart goud wordt de witte motor.
Stalen pijpen van verschillende diameters, boorkoppen met tanden van wolfram, sediment en boorgruis met sporen uit een ver en grijs verleden. Daarover en over de achtergronden van het Mijnwaterproject kregen de leden van de raadscommissie Economische Structuren in de stromende regen uitvoerig uitleg van 'meneer Peter', n van de medewerkers van het bedrijf wat al geruime tijd op vier verschillende plekken aan de slag is om het mijnwater als energiebron voor Heerlen en haar bewoners te gebruiken.
Fascinerend om hem te horen vertellen over hoe mensen met de hedendaagse techniek in staat zijn om op grote diepte contact te maken met gangen die generaties vr ons gegraven hebben.Honderden, duizenden mensen hebben in deze mijngangen gezwoegd om de motor van de economie, de steenkool, uit lagen van verschillende dikte te verwijderen. Steenkool, ontstaan uit planten die ruim 300 miljoen jaar geleden groeiden en die nadat ze in versteende vorm weer naar de oppervlakte werden gebracht, in kachels en ovens zorgden voor energie, voor warmte.
Na het sluiten van de mijnen, werden deze gangen vakkundig afgesloten en liepen de stelsels die ze vormden vol met water. Dit water vervangt het zwarte goud wat toen verwijderd werd en zal nu witte energie leveren. Geput uit grote diepte, kunnen huizen hiermee in de winter behaaglijk warm gemaakt worden. In de zomer zal water uit een gang die zich op minder grote diepte bevindt zorgen voor een aangename verkoeling in dezelfde huizen.
Want dat is het doel van deze bedrijvigheid: het water wat in Heerlerheide opgepompt wordt komt van een diepe gang. Daardoor is het warmer dan het water wat uit de gang onder het ABP naar boven gehaald wordt. In een warmtewisselaar geeft het eerste water warmte af aan het leidingwater wat door de verwarmingselementen gepompt zal worden terwijl het tweede, het koelere, warmte zal onttrekken.De geboorde gaten aan de Terhoevenderweg zijn ervoor om het opgepompte water weer aan het gangenstelsel toe te voegen. Zo ontstaat er geen drukverschil.
We zijn in Heerlen dus bezig met het ontwikkelen van een revolutionaire gedachte: aardwarmte wordt gebruikt als energiebron. In een tijd waarin gezocht wordt naar alternatieven voor de nu gebruikelijke energiebronnen is dit een geweldig idee. En voor een stad als Heerlen is het nog eens extra bijzonder omdat burgers van Heerlen, de koempels van toen, dit alles en zonder het te weten hebben voorbereid. Een extrareden om hen nog meer te koesteren.
- Zie ook:
- Actief in de stad
- Algemeen
- In de fractie...