Heerlen mag niet het afvalputje worden
Heerlen mag niet het afvalputje worden
De SP is- als enige- vanaf de start in 2003- kritisch geweest over de invoering van het systeem de Vervuiler betaalt bij het ophalen van afval.Leefbaar Heerlen, CDA, PvdA en Stadspartijwaren positief overeen afvalsysteem waarbij betaald wordt pergeleegde afvalbak. Groen Links ging het verst in het enthousiasme.
De SPwees en wijst op de grote risico's van afvaldumping en afvaltoerisme. Iets dat de gemeenschapop kosten zal jagen. Ook het feit dathet maar zeer de vraag is wie de Vervuiler precies is,was onderdeel van de kritiek van de SP. Niemand'vraagt' immers omonnodig verpakkingsmateriaal. De (verpakkings-) industrie zou op z'n minst mee moeten betalen als echte vervuiler. De SP wees- bij monde vantoenmalig raadslid Anne Neumann-ondanks haar kritiek reeds in 2003- op een onvermijdelijk scenario. Als alle andere Parkstad-gemeenten toch overstag zouden gaan, zou het voor Heerlen heel moeilijk worden. Voor Groen Links ging het toen al- toen nog niemand inParkstad het systeem ingevoerd had-allemaal niet snel genoeg. GL'er Harry Winteraeken wilde in 2003 reeds per 1 januari 2004 met het 'Diftar'-systeem (nu: volumefrequentie-systeem)starten.Uitstekend voor het milieu, zo betoogde Winteraeken. En dat de SP maar bleef wijzen op de nadelen dat deed Winteraeken af als eenoude ideologische benadering.
Het scenario dat Anne Neuman in 2003 reeds schetste deed zich voor. Behalve Kerkrade kozen de buurgemeenten voor het volumefrequentie-systeem. Brunssum en Landgraaf deden dat al in 2008. Met als gevolg dat iemand uit de buurgemeenten (die moet betalen per ophaalbeurt)met een neef of bekende in Heerlen (waar hetnog gratis is)daar al z'n afval zal droppen. De Heerlense afvalberg is- door allerlei redenen- opvallend hoog.
"Dit is een slecht systeem. Dat hebben we altijd gezegd. Maarwat nog slechter dan een slecht systeem, is niet meedoen als alle anderen dat wel doen.We worden danhet afvalputje van de regio. In dat geval stijgen de kosten van afvalheffing volgend jaar met bijna 1 miljoen. Dat zou een explosieve stijging voor alle Heerlenaren betekenen.Dat wil niemand. En dus kunnen we niet anders, of we dat nu leuk vinden of niet."
Ron Meyer, fractievoorzitter van de SP
Om niet het afvalputje van Parkstad te worden, moest Heerlen overstag. De SP ging schoorvoetend en met veel tegenzin in die argumentatie mee. De SP deed reeds in juli 2009 een voorstel om chronisch zieken (die door hun ziekte extra afval hebben: incontinentie, wondverzorging, etc.) een korting van 60 euro te geven. In de raad van 1 december deed de SP-samen met de PvdA en OPH-het voorstel om alles wat meer wordt binnengehaald dan de kostendekkendheid van het systeem terug te laten vloeien naar de mensen. Ook dat voorstel werd aangenomen.
Daarmee was de oprechte intentie van Heerlen duidelijk: alleen de kosten van het nieuwe systeem worden geheven bij Heerlenaren. Niets meer, niets minder. Iemand die z'n afval goed scheidt, heeft een voordeel. Iemand die dat niet doet, heeft een nadeel. De afvalkosten in het algemeen stijgen, maar zouden met 1 miljoen extra stijgen als er niks zou veranderen. De hele raad stemde daarom al in juli 2009 in met het nieuwe systeem.
Enkele partijen maakten desondankseen verkiezingsshow van het raadsdebat op 1 december 2009. Hoewel ze (Leefbaar Heerlen, Hart-Leers,CDA en Groen Links)reeds in juli 2009 vol lof instemden met het systeem, deden ze het nu voorkomen alsof het nieuwe systeem gebruikt zou worden om de gemeentekas te spekken. De tarieven zouden omlaag moeten.Deze partijen houden 3 maanden voor de verkiezingen Heerlenaren welbewust'voor het lapje'.
Want:
- Heerlen heft niet meer dan er nodig is om de kosten te betalen;
- Bij het instandhouden van het oude systeem zouden de kosten met 1 miljoen stijgen;
- De afvalberg in Heerlen is al veel hoger dan elders, er wordt slecht gescheiden;
- Heerlen zou definitiefhet afvalputje van de regio worden. Iedereen zou z'n afval in Heerlen dumpen;
- Het scheiden van (gratis opgehaald)plastic afval heeft spectaculaire gevolgen;
- Het verlagen van (kostendekkende!) tarieven en het 'bijlappen'door de gemeente is jezelfvoor de gek houden. Want alleswat de gemeente 'bijlapt',wordt ookbetaald door 'de burger'. De gemeenteheeft immers geen grote pot geld van n of andere rijke anoniemesuikeroom. Het is allemaal geld van de 'burger'.
Die feitenwarende opportunisten van LH, CDA, GLen Hart-Leers gewoon heel eventjes vergeten. Opvallend was de rol van Groen Links. De partij toonde zich in Heerlen al meerdere malen de bijwagen van de rechtse oppositie. Ook nu. Groen Links stemde tegen de afvalstoffenheffing en daarmee tegen het systeem De vervuiler betaalt. Weg met het groene karakter van de partij. Groen Links steunde daar bovenop een voorstel van het CDA om de Kwijtschelding voor de allerarmsten te schrappen uithet systeem van deafvalstoffenheffing. Huh? Ja echt waar....
Dat het CDA, de Leefbaren en Hart-Leers hartstikke rechts zijn, wisten we al. En van Groen Links in Heerlen is de afhankelijkheid van die rechtse vrienden ook al langer duidelijk. Treurig blijft het wel: Groen Links isniet meer Groen en niet meer Links.
- Zie ook:
- Actief in de stad
- Algemeen
- In de fractie...