Begrotingsdebat: de Berg op!
Begrotingsdebat: de Berg op!
Het Heerlen van de afgelopen decennia kwam eerst hard ten val, lag met de kont in de prikkeldraad, bleef eerst levenloos liggen, maar stond weer op. Hechtingen en kleerscheuren, maar Heerlen zit weer op de fiets. Heerlen als de Johnny Hoogerland onder de gemeenten.
We willen de Berg op! En mocht het in Crisistijd toch effe tegenzitten, mochten we van de weg worden gereden, dan staan we op en gaan we door. De Berg op! Net als Johnny.
SP-fractievoorzitter Ron Meyer tijdens het begrotingsdebat in de Heerlense gemeenteraad
Het Begrotingsdebat in Heerlen is vandaag gestart. De volledige bijdrage van de SP- in eerste termijn- is hier te lezen.
Heerlen, de Johnny Hoogerland onder de gemeenten.
Voorzitter.
Als jochie fietste ik al met mijn ouders naar de Willemstraat. Een krantje of een kaartje kopen bij Marina, naar de aquariumvissen-winkel of naar de Aldi. Vanuit Zeswegen fietsten wij over de CBS-weg naar de Willemstraat. Op de CBS-weg werd je al niet heel erg vrolijk, maar ook de Willemstraat was in die tijd niet bepaald een bron van optimisme. De oude voetgangerstunnel die aansloot op de Willemstraat was zelfs een soort No-Go-Area.
Honderden junks, prostituees en veel criminaliteit. En de Willemstraat lag in het oog van de storm.
Wie nu naar de Willemstraat kijkt, ziet een andere straat. Marina verkoopt nog steeds vol hartelijkheid haar kranten en kaarten. Ook de fietsenmaker, de kroeg en de chinees zijn er nog. Maar de junks en overlast verdwenen. In de ouwe Palmabar zit een kruidenier. Even verderop opende Mohammed, met hulp van de lokale leegstands-Gurus van Urban Ads, een bijzondere bakkerij (Marhaba). Helemaal uit de Randstad, bewust gekozen voor Heerlen en de Willemstraat. "Omdat het hier zo goed is".
Wie had dat jaren geleden durven dromen?
De Willemstraat is een van de toonbeelden van samen volhouden en doorzetten. Mensen die zich niet lieten wegjagen door tegenslag en hun straat, hun buurt en hun stad spreekwoordelijk met de kont uit de prikkeldraad trokken.
De SP beoordeelt de Begroting met de simpele vraag: Komen we met deze Begroting de berg op?
De Berg op
Onze stad klimt niet alleen in de Willemstraat langzaam de berg op. Ook in de Passart, in MSP, met Voor Elkaar in Heerlerheide, het Lange Jan-parkje in Grasbroek. En tijdens onze klim zijn er prachtige initiatieven van mooie Heerlenaren, zoals Harrie Sevriens met zijn Heelesj Muulke en Glimlachende Vrouwen met hun mozaieke Social Sofas. En, voorzitter, wat de Willemstraat aan de noordzijde van het spoor is, is de oude Geleenstraat voor het centrum. Samen opbouwen omdat het nodig is! De SP-fractie kijkt er nadrukkelijk naar uit in Vrieheide en Hoensbroek.
In de letterlijk zin van opbouwen is het Maankwartier een van de weinige grote investeringen in de regio die doorgaat. Behalve een metamorfose van het stationsgebied, komt met het Maankwartier bijna 200 miljoen euro aan investeringen naar Heerlen. De bouw levert- in crisistijd- duizenden manuren werk op.
Tegelijkertijd is er in onze hele stad nog een wereld te winnen. Onze buurten en ons centrum zijn nooit af geweest. En dat is ook nu niet het geval. De SP-fractie?is benieuwd wat het College vindt van de brief die we gisteren van ondernemers in het centrum ontvingen met de oproep om geld vrij te maken voor nieuwe initiatieven.
Sociaal
Heerlen werd dit jaar uitgeroepen tot de Sociaalste gemeente van NL. Sociaal zijn is prachtig, maar in Heerlen vooral bittere noodzaak.
27 % van de Heerlense huishoudens heeft een inkomen lager dan 1.300 netto per maand. Zij bungelen daarmee op of onder de armoedegrens. De schuldhulpverlening nam in de afgelopen jaren explosief toe. Tegelijkertijd dalen het aantal vroegtijdig schoolverlaters en de jeugdwerkeloosheid en stijgt de deelname aan sport en cultuur. Ook het aantal bijstandsgerechtigden nam de afgelopen tijd af- tegen de landelijke stijgende trend in.
We willen niet alleen in financiele zin dat alle Heerlenaren het hoofd boven water kunnen houden. In 2007 werd het schoolzwemmen in Heerlen heringevoerd. Het aantal kinderen dat met een zwemdiploma van school ging steeg aanzienlijk. Alle reden om met het succesvolle schoolzwemmen door te gaan. "Ontwikkelingen die wij koesteren, ambities die wij hebben afgesproken. Daar gaan wij niet op bezuinigen." stelt het College in de bestuurssamenvatting van deze Begroting.
Zo is dat! Weg dus met die 50.000 euro bezuiniging in 2014 op het schoolzwemmen door het inperken van de doelgroep. We willen zoveel mogelijk kinderen laten zwemmen. Ook hier is samenhang de succesfactor. We gaan ervan uit dat het College wilde testen of we wakker zijn. Het amendement Schoolzwemmen is onze reactie. AMENDEMENT
Financien
In de afgelopen jaren hoorden we geregeld dat het met die rooien helemaal mis zou gaan met de Heerlense financien. Die grijsgedraaide plaat wordt inmiddels aandoenlijk. Ook dit jaar presenteert dit College namelijk weer een sluitende begroting. En is de reserve-positie in orde. Oftewel: een College, met de SP als grootste partij, past prima op de centen. Dat geldt ook al voor de Lokale Lasten. Die blijven ook dit jaar onder de inflatie. Vanaf 2006 kent Heerlen relatief dalende lokale lasten. Wie had durven dromen toen Heerlen gedurende de CDA-heerschappij nog tot de duurste gemeenten van NL behoorde.
ZORGEN
Het Regeerakkoord
Bruggen slaan, zo heet het Regeerakkoord. "De Brug ligt nu al in brokken in het water. Hoe kun je dan aan de overkant komen?? zei CDA-leider Buma sprekend."
Dat mogen de ouderen en zieken zich inmiddels afvragen. Er wordt door Rutte en Samsom 75 % weggesneden in de huishoudelijke hulp. Een ramp voor de nieuwe Heerlense aanpak van de zorg in de wijken waarin de thuiszorg een centrale rol speelt. De begeleiding van gehandicapten gaat naar de gemeenten, maar wel met 25% minder geld. Niks lokaal maatwerk, maar een knalharde kaalslag ten koste van autistische kinderen, demente bejaarden en gehandicapten. Ik heb de Chocoladeletters in de Telegraaf daarover nog niet gezien...
Om hoeveel geld gaat het bij de totale kortingen op de thuiszorg en de begeleiding van gehandicapten? Oftewel: zijn wij in staat om die bezuinigingen lokaal op te vangen?
Werk
De SP maakt zich ook grote zorgen om de gezonde Heerlenaar. Die nog eenvoudiger op straat gezet kan worden en al na 1 jaar op een houtje van 600 euro ww mag gaan bijten. We willen de berg op, niet af! Deskundigen waarschuwen: als het makkelijker wordt mensen te ontslaan, zullen er in crisis-tijd ook vooral mensen worden ontslagen. Terwijl het nu juist belangrijk is zoveel mogelijk banen te behouden. Wij roepen het College nadrukkelijk op er alles aan te doen om gedwongen ontslagen bij het APG te voorkomen!
WSW
Een gevaarlijke mix van mismanagement en een onwerkbare regionale controle-structuur zorgde voor de ondergang van Licom. Een regelrecht drama! Veel mensen erkennen dat Licom vastliep, maar zijn bezorgd over de huidige situatie. Dat is volstrekt begrijpelijk! Voor de SP staan de belangen van de SWers voorop. De SP wil weten: Hoe garandeert u dat alle WsWers zekerheid over werk en rechten houden? Voldoet het financiele risico waarmee we rekening houden in de begroting? Voelt het College zich moreel verantwoordelijk voor de cao?ers en zo ja, wat betekent dat?
Tot slot:
U vraagt zich wellicht af wat die wielerbroek hier doet. Simpel. Ik begon mijn bijdrage op de fiets naar de Willemstraat en ik sluit 'm af op de fiets. Het Heerlen van de afgelopen decennia kwam eerst hard ten val, lag met de kont in de prikkeldraad, bleef eerst levenloos liggen, maar stond weer op. Hechtingen en kleerscheuren, maar Heerlen zit weer op de fiets.
Heerlen als de Johnny Hoogerland onder de gemeenten.
We willen de Berg op! En mocht het in Crisistijd toch effe tegenzitten, mochten we van de weg worden gereden, dan staan we op en gaan we door. De Berg op! Net als Johnny.
- Zie ook:
- Actief in de stad
- Algemeen
- In de fractie...